單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

在初時真的試過"龜縮",唔想俾人知.只有最最要好之兩三個朋友知.慢慢開始要面對已發生之事實. 當有唔知之同事、鄰居或朋友問: "你老公呢?" 我會平靜的說: "做了人地個老公了!" 又或當鄰居稱呼我"x太"時,我亦會笑住同她們說:哦我已被除牌了,不再是x太,現在是 x 小姐了!" 輕描淡寫地說出,並沒有什麼異樣或激動......
不過這一步的踏出,亦不是一朝一日就可練成,致於幾時才可練到此化境,亦因人而異!不要強迫自己進行,隨心啦!!!
下個月,我娘家有親戚請飲,我都要勇敢面對啊!!!( 因以往也逃避了見面很多次.這次我會帶同兩個仔出席.) 你們為我加油啦!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

就黎新年~~呢個問題都令到我唔知點...唉,想唔見人又唔得,又怕佢地問我野~~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

樓主..

首先你要明白..做單親唔係我地想既..只不過係某D人違背婚姻承諾而令我地被迫成為單親...如果我地自問已經做左本份...無對唔住人既話..我唔覺得我要怕向人交代成為單親既理由...
分享我既小小經驗你參考...我婚姻一出問題,已經向老闆和同事講出原因,因為根本人地一望就知你有事,無得騙..工作效率必然大降,所以我第一時間講出來,請大家包容...(佢地做唔做一件事)
到我離婚,我亦有同各同事和老闆講清楚,一來希望佢地了解我既心情,2來等D C9八婆唔使估估下,以鵝傳鵝,唔知傳左D咩出來,結果幸運地...我見到既多一份關心和體諒,同埋真係無咁多閒言閒語…至於朋友親戚...問到咪講囉,唔問又唔使刻意話比佢地知既...係真正既朋友就會識做,體諒,唔煩你,否則個d3姑6婆,你解釋多多都無用,所以唯有"唔使理佢地"....
放開點啦…祝好..!

原帖由 lauclai16 於 10-12-22 22:49 發表
想問初時面對單親生活點同其他唔知情既親戚和同事講呀?!
有無人好似我咁有d同事唔知成日同我講老公既野呀

大宅

是的.新年又係一個大關口. 當你派利是時,便感到"鑑介".第一年(剛發生了兩個月),很多人都未知時,又不想在喜氣洋洋下講此事,只好派2封.暫時隱瞞了事件.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

舊同事會知我老公死左 ,新同事就吾知,上年新年有新同事想派利事比我。亦有個同事成日好鐘意講佢老公的野,仲成日問我"幾時生多個仔?個仔又有無成日想要細佬姐?"次次見到佢,佢都問呢d問題,都幾煩下。有次佢又問呢d野,我就話佢知我老公已經吾係度,之後佢就無再講任何有關"老公"的話題了。

男爵府

回覆 1# lauclai16 的文章

咪講真話囉,係佢有問題唔係自己有問題。冇乜要驚架

男爵府

畀面勳章

我仲煩惱,本來BB 出世後結婚但BB 爸爸係BB 出世前9日走左佬la.
同事以為我結左婚, 好幸福tim,間唔中同我講老公既野呀, 好似拍戲甘,我都唔知點講自己結婚不成変單親依件事~~~~唉,,同事間唔中講ーー>我只好轉移話題law~~~~

民房

其實我總無覺得係一樣尷尬的事囉~ 我同c6分開左~ 係事實~ 身邊每一個人問起or提起我c6的事~ 我都係直接同佢講我地已經分開左~ 我依家係單親媽媽~ 識唔識我的人都好~ 知我結左婚的...見到我都會問我同c6近排點點點...我都係好直接咁話佢地知~

侯爵府

我同您一樣﹐會直接同別人(包括新舊朋友)講我已經和那個他分開了。我覺得又不是我做錯了什麼﹐為何要收埋收埋...我講左出來仲安樂﹐身邊的親友都很愛護我和我的小朋友。

原帖由 elsa_mak 於 10-12-23 17:37 發表
其實我總無覺得係一樣尷尬的事囉~ 我同c6分開左~ 係事實~ 身邊每一個人問起or提起我c6的事~ 我都係直接同佢講我地已經分開左~ 我依家係單親媽媽~ 識唔識我的人都好~ 知我結左婚的...見到我都會問我同c6近排點點點... ...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

都唔知避去邊~~

男爵府

畀面勳章

原帖由 lauclai16 於 10-12-23 22:57 發表
咁衰既男人, 咁佢有無比錢你兩母子呀....

梗係無LA, 就係佢甘衰,唔知點講出口!公司太多人,只會傳,好難逐個講!如係死鬼左,反而仲易講, 所以這個TOPIC,太有並嗚LA!

首頁

尾頁

跳至