論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章

工人表現算好,你地會唔會為了長期服務金換工人

今日同同事講開這話題,好多人都唔同意見?
你地點睇?
現在聽d其他媽咪講得多都驚,原來咁多衰工人架
諗返都好彩無要新印印。

翡翠宮

Re: 工人表現算好,你地會唔會為了長期服務金換工人

佢係好的, 做生不如做熟都會有得商量唔要長期服務金或到佢走時都會比多d佢但唔會出足囉. 但我暫時仲未遇到一個可以令我覺得有咁既必要用佢咁多年既工人

大宅

If my maid can work 2 contracts (4 years for me), keeping her good performance and care my family with her genuine heart, then I WILL PAY FOR 長期服務金 and renew her 3rd contract.

It is very difficult to get a good maid....... !! if you take risk to hire a new maid, in case you are unlucky, 炒一次工人d錢都夠俾長期服務金la...........

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

如果真係做得好既話,比都無所謂啦。

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

我都不知幾想俾哩筆錢, 好工人難求呀~!
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

水晶宮

好工人難求呀.......

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

IceCrm 寫道:
If my maid can work 2 contracts (4 years for me), keeping her good performance and care my family with her genuine heart, then I WILL PAY FOR 長期服務金 and renew her 3rd contract.

It is very difficult to get a good maid....... !! if you take risk to hire a new maid, in case you are unlucky, 炒一次工人d錢都夠俾長期服務金la...........

我個case都係一樣!我工人7月尾將會完第二個約,進入第三個約。

我都有struggle過是否應該和他續第三個約+long service。但老公說“好”工人難求。我現在的工人都有很多缺點:講電話、absent-minded。不過她起碼不會駁嘴、對我仔好、不用説她都明白我們所想(懂得開自動自覺!)。老公說就算找另一個工人,那些“文族陋習”(講電話、absent-minded。。。等等)都不會好得過現在這個工人,所以與其擔心新工人表現,仔仔/奶奶和她的相處。。。倒不如要現在這個了!

民房

但我個Boss與其工人簽了第三份合約,個工人第五年自己要走,我個Boss要俾長期服務金-$15000.

民房

Sorry not $15000 係 $10900

大宅

如果工人表現算好,我會俾長期服務金好過換工人,淨係唔駛重新教過,d小朋友又唔使適應過已經值得.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

大宅

我個friend講
若係僱主繼續請個工人
只係工人唔願意續約
個僱主係唔洗比長期服務金的

之後
我問個agency
個小姐都係咁講

複式洋房

一般情況下,工人自己走係無長期服務金。

bnm 寫道:
但我個Boss與其工人簽了第三份合約,個工人第五年自己要走,我個Boss要俾長期服務金-$15000.

子爵府

yammyma 寫道:
如果工人表現算好,我會俾長期服務金好過換工人,淨係唔駛重新教過,d小朋友又唔使適應過已經值得.

agree

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果做得好, 我唔介意俾. :wink:

男爵府

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

bnm 寫道:
--------------------------------------------------------------------------------

For sure, no need to pay if the maid ask to terminate the contract for any reason.

男爵府

我個case都係一樣!我工人7月尾將會完第二個約,進入第三個約。

我都有struggle過是否應該和他續第三個約+long service。但老公說“好”工人難求。我現在的工人都有很多缺點:講電話、absent-minded。不過她起碼不會駁嘴、對我仔好、不用説她都明白我們所想(懂得開自動自覺!)。老公說就算找另一個工人,那些“文族陋習”(講電話、absent-minded。。。等等)都不會好得過現在這個工人,所以與其擔心新工人表現,仔仔/奶奶和她的相處。。。倒不如要現在這個了!

I am in the 3rd contract with the same maid, so far no BIG problem, minor of course many as Teresa's maid. we will rather not to take risk for a worse one. The whole family need her to "support" housework !

複式洋房

bnm 寫道:
Sorry not $15000 係 $10900

佢哋D長期服務金是怎樣計的?
Why $10900 咁多?

男爵府

Long Services:

last month salary x 2/3 x service of years

男爵府

2019勳章

峰迴路轉下,好彩我到最後都用返個舊工人,
好似Teresa咁話,太多野喇,新工人始終博唔過,
而家同佢續約已1個多月(第5年),佢表現仲好左,
續約前我同佢講明我的要求及底線,而家大家都開心左。
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至