論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在的工人在家11個月..期間有嚴重大錯..有3次拉佢去agent到教她教好她. 有3次都有寫驁告信..承認自己有嚴重過失. 昨天她又錯一單大...又講大話..我同agent講我要用5到佢, 初頭我可給她機會..但次次講大話有咩用..今次一定不能留..但AGenty說, 沒用..一定要我付她一個月代通知金..我話以前警告信有用?
agent 話是沒用的..因信內沒註明收到3封警告信..即炒不用賠WOW...個一刻我條氣好5順. 我可以點做? 明明是工人多次做錯..都要我賠?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果炒,呢一個月係要賠比工人...
做僱主真係好無奈...

大宅

我想問...警告信有咩用 ? 因為如沒有用...我地為何要比機會佢地 ? 要炒第一次做錯都可賠一個月佢走..還要我養佢那麼多個月..做香港人是Pig還是水魚呢 ? 5知區議員會否幫我們 ?

原帖由 wcpcelia 於 10-12-23 10:11 發表
如果炒,呢一個月係要賠比工人...
做僱主真係好無奈...

男爵府

無錯, 勞工法例的確沒有"三封警告信可以唔使補錢"呢條條文。

可以即炒而唔水賠只有兩個條件:

1) 有證據證明工人以虛假資歷獲得僱主聘用 (而呢個虛假資歷必須係同工作有關的, 例如, 佢小學畢業虛報為大學生, 但作為家傭無需要高學歷, 咁呢項虛假陳述亦未必可入罪)。

2) 嚴重過失/疏忽職守令僱主有損失

何謂嚴重過失? 呢樣野好主觀。一旦要鬧上法庭的話,好視乎個官的觀點。但係, 打爛人地飯碗, 係大部份法官認為係極重大的事。所以, 勝算不戰而知。

男爵府

呢樣野關乎法律,您不如找立法會議員, 動議修例。

原帖由 kakamei04 於 10-12-23 10:17 發表
我想問...警告信有咩用 ? 因為如沒有用...我地為何要比機會佢地 ? 要炒第一次做錯都可賠一個月佢走..還要我養佢那麼多個月..做香港人是Pig還是水魚呢 ? 5知區議員會否幫我們 ?

...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得要告得入呢D衰工人,有時真係好難...
原帖由 咕怪媽媽 於 10-12-23 10:19 發表
無錯, 勞工法例的確沒有"三封警告信可以唔使補錢"呢條條文。

可以即炒而唔水賠只有兩個條件:

1) 有證據證明工人以虛假資歷獲得僱主聘用 (而呢個虛假資歷必須係同工作有關的, 例如, 佢小學畢業虛報為大學生, 但作為 ...

珍珠宮

原帖由 kakamei04 於 10-12-23 10:17 發表

...

又唔係冇用, 不過要部署..........
睇呢度就明:
http://www.hkemployergb.net/new_page_6.htm
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

水晶宮

真有趣,你點解要比警告信,應該問番你自己嘛.
邊個教你話,有警告信就唔洗賠一個月?
就算係警告信裡面寫明發三次警告信就即炒唔賠,工人去勞工處告你,你都輸梗.
無警告信都可以唔洗賠一個月,只要:
1. 比一個月通知期
2. 嚴重過失.
你話佢做錯事,咁有幾錯?
可唔可以引用"2"?

...

首頁

尾頁

跳至