跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 元朗區幼稚園邊間好??

angelfan07 &+MaMiAKiRA+,

我唔係咁讚成,我自己都係想小朋友入萊茵,因為佢有國際班,而我有朋友讀近,我朋友叫我去參觀左個校社先,我咪打電話去問,點知有個職員聽,佢仲約我去參觀,於是我去左參觀,去到先知個聽電話個職員原來係校長,佢有帶我去參觀班房...,又講比我聽佢地會點教小朋友學寫字和教學模式,數量會用英文教,幾時開始會有得比小朋友寫字,用d咩教材,我個日都係著牛仔褲&t shirt, 我唔覺得佢好差囉,佢都好有心機講比我聽,不如你地打電話去學校問下,親身感受下,好過聽人講(可能個日我好彩,不過我事前唔知個個係校長)以上全部係事實.

希望你地都去睇睇先決定

white1

男爵府

好媽媽勳章

white 1
me too agree

the school everyboby is very nice

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

係我弟婦個仔第一年入K1親身體驗黎架~,可能該校校長俾人話得多,依家有所改善,ANYWAY,聽到此消息都令人高興~

white1 寫道:
angelfan07 &+MaMiAKiRA+,

我唔係咁讚成,我自己都係想小朋友入萊茵,因為佢有國際班,而我有朋友讀近,我朋友叫我去參觀左個校社先,我咪打電話去問,點知有個職員聽,佢仲約我去參觀,於是我去左參觀,去到先知個聽電話個職員原來係校長,佢有帶我去參觀班房...,又講比我聽佢地會點教小朋友學寫字和教學模式,數量會用英文教,幾時開始會有得比小朋友寫字,用d咩教材,我個日都係著牛仔褲&t shirt, 我唔覺得佢好差囉,佢都好有心機講比我聽,不如你地打電話去學校問下,親身感受下,好過聽人講(可能個日我好彩,不過我事前唔知個個係校長)以上全部係事實.

希望你地都去睇睇先決定

white1

禁止訪問

大宅

英藝我都去過...又真係好貴....
我想搵全日呀,請問有冇咩好介紹呀?
從來從無犯錯 而離場仍是我  我不想參加戰爭
但熱愛怎平分 必須找個犧牲
請你盡量殘忍 給我絕望原因
要徹底 痛我心令我死心   我不想記住遺憾
利用我的人生 導念這舊情人
請你盡量殘忍 使我極度難堪

複式洋房

好媽媽勳章

Hi, 小香香
我小朋友明年幼稚園,而真光都是心儀,想問真光是否很難入,是活動or傳統教學,有無外籍老師,有無校車接送,唔好意思因我對此幼稚園認識不深,而很多bk mummy話很好,所以想了解多的.Thank you
小香香 寫道:
真光幾好架喎..功課唔係多..學費唔係貴..不過要係巴士站果間喎..我家姐都係果度教書既

大宅

小香香:

元朗原來有幾間真光架...

咁請問講緊係邊間呀?

中華基督教會元朗堂有限公司朗屏
從來從無犯錯 而離場仍是我  我不想參加戰爭
但熱愛怎平分 必須找個犧牲
請你盡量殘忍 給我絕望原因
要徹底 痛我心令我死心   我不想記住遺憾
利用我的人生 導念這舊情人
請你盡量殘忍 使我極度難堪

禁止訪問

洋房

真光是半日制.
佢有外籍老師.
依家d工課少o左好多.
面試時最重要是:
1.唔哭.
2.肯答問題.
有校車.

小香香 寫道:
我知真光係半日制架..
好似冇外籍老師架喎..不過要問下家姐confirm下

係巴士站果間真光係好難入架,因為好多人報名..所以最緊要叫你個小朋友要講多d野同答問題..應該好d..會入到既..我家姐就係教果間...
中華基督教會元朗堂有限公司真光幼稚園
(新界元朗新界元朗屏信街5-7號)<-=---即係衣間

而校巴方面..係有既..因為我阿嫂個仔都係果度讀..佢下年都係搭校巴返學架

複式洋房

好媽媽勳章

小香香 &軒轅媽,
Thank you 你地資料.

複式洋房

hi,

I just want to know whether the foreign teacher in the international class of St. Lorraine are full time staying with the class or just appeared for a short time every day? what are their nationalities? are they indian?

thx!!
來看看毛霜的世界 ^_^ http://www.babyhome.com.tw/sonyamo[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78244/abc.gif[/img][size=large]來看看毛霜的世界

大宅

My son 剛剛在珈琳Nursery返N1, 出年唸住同佢轉 K1 (真光 or 生命堂)
My B 返了 10 日 Nursery, I feel the school and his teachers are very nice. :wink:
如果Ah B 在珈琳讀得好開心, should I let him change to other School in K1-K3 ???? Please advise, thx !

複式洋房

Hi, ++EE
Are you the sister of Wong Ka Ling?
From the picture of your son, he looks like the son of my colleague (Ka Ling)'s sister, so I just want to confirm it.
I also live in Yuen Long, with the baby girl, remember?

複式洋房

How about 肖珍? Some mothers said 肖珍 is also good.
Also, do 肖珍 or 真光 have nursery? Or they just have K1 - K3?

男爵府

chemchan 寫道:
How about 肖珍? Some mothers said 肖珍 is also good.
Also, do 肖珍 or 真光 have nursery? Or they just have K1 - K3?

chemchan,
just have K1 - K3
我家有2個小寶貝~~~

大宅

Dear Chemchan,

Yes ! Please read the PM, ha !

男爵府

請問大江埔好唔好?

複式洋房

大江埔:係有全日制,但都幾貴,其他就吾清楚.<學費約3500-4500>
真光: 好多功課,比較注重寫讀,地方大.我有朋友個
女兒做功課做到好夜,但讀得都吾錯,
我睇過教统局既視學報告,佢地話真光
既教學流程太快,活動教學吾夠 .<學費約1200>
生命: 活動教學,都幾好,我細妹幾個小朋友
都在生命讀,我細妹對生命讚不絕口,而
家大女重入倒元朗官立小學. .<學費約1500>
來茵 : 我朋友話比我聽,佢個仔幾日冇返學,學
校都冇打電話問下,但學費交慢d就追都
廋,朋友兒子最終轉左去生命.來茵真係好
現實,好串!另一個朋友佢個仔重讀緊來茵,
已經讀到k3,但重好吾聽話,我覺得佢個仔
d行為都幾黑人憎.重有佢個仔讀k!果陣,d
先生聽到佢話在家重要飲奶,跟住笑佢,話
咁大個吾應該飲奶,攪到佢連奶都介左,你
話係咪好事?吾怕講,我呀姨都在來茵教書,
我都吾入,但吾係因為學費貴,而係我對哩
間學校冇好感!.<學費約1900>
嘉琳: 我女兒上playgroup果陣,有個先生之前在
嘉琳教書,佢話比我聽,嘉琳d先生流失量好
大,先生轉來轉去,因為教員既福利制度吾好.
佢話以前就好,但而家差左好多.<學費約1200-1400>
英藝: 大埔果間好出名,preschool都推薦係好學校
天水圍果間都好,先生好有愛心,教學都幾生動.
之前英藝係我女兒入學首選,但因為無校車到
我家附近所以我先擱置.元朗果間新辦,所以吾
清楚,但我諗都吾會太差..<學費約2000>
肖珍: 活動教學,功課吾多,但比較注重德育,聽講教出
黎既小朋友吾會差得去邊,而我就選擇左哩間比
我女兒讀.我女女讀k1,哩二日我去陪課,肖珍比
我想像中更好,先生有愛心,校長有禮貌,而且教學
方式好生鬼.入到學校果陣,上至校長,下至d嬸嬸,
全部笑面迎人,好nice,但我感覺吾到虛偽,全部都
好自然,我覺得我冇揀錯學校...<學費約1600>
以上都係我女兒1years開始我就周圍問人,上網,睇書,再到以上學校參觀(但大江埔冇去),同學校既先生or校長傾計所得既結論,希望可以幫到你!(有d學校一年收12個月學費,有d就收10個月,要留意)但首要係你認為咩類型學校比較合適你小朋友,(我女兒比較活躍,所以我揀肖珍)同埋你希望 你小朋友返學既意思係學到d咩野.不過我都覺得你最好去你心儀既學校參觀過再決定都未遲!

複式洋房

12月頭開始派表,12月中面試,約1星期放榜,但最好而家打電話問下有冇改.吾太難入,我女女冇人事,冇分都ok左.最緊要in果陣吾好哭,夠鎭定就ok.(我有朋友together面試果陣,佢女女因為哭就衰左.但面試果陣吾比家長陪.你要準備下啦..
肖珍tel:24794262

複式洋房

天水圍德怡幼稚園,地方好大,國際班係全程由外籍老師
授課,口碑吾錯,但學貴十分貴!
德怡幼稚園tel:24472669

首頁

尾頁

跳至