論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

DEL~

伯爵府

工人會變面真係唔出奇,不過你姑仔又有無同工人講清楚想佢點幫手? 有無講多謝唔該,定係都黑面+老馮咁呢?

另一方面,要同工人講,要盡力幫姑仔(唔駛講黑面果d架喇),唔明要做乜就問清楚。

我唸你個姑仔叫工人做野時,面口都唔方好得去邊。

水晶宮

先將分工清楚寫下,例如工人負責洗切食物,鋪檯內,set爐.
咁就無爭執.
你姑仔可能真係點唔郁你工人架.咁咪話佢黑面囉.

大宅

畀面勳章

"你姑仔可能真係點唔郁你工人架.咁咪話佢黑面囉." <--有咁既可能

男爵府

畀面勳章

d工人對於一d 唔係出糧但又點佢做野ge人都係甘ga la!

男爵府

樓主, 我遇過類似的 case。當年一家親戚來bbq, 表姐投訴叫唔郁我工人。

後來問返工人,佢話, 表姐係 guest (表姐是稀客, 不常來), 唔知應不應該照佢講的做, 所以等我 instruct。諗深一層, 工人講的, 也不無道理。除非我事先講明, 要聽邊個指揮, 否則一屋十幾口, 東講一句西講一句, 聽誰的才對?

原帖由 tigertiger2010 於 10-12-23 12:32 發表
唔知呢個話題, 係咪應該放係婆媳關係?
因為前幾日我家攪打邊爐, 姑仔個日放假, 過黎我家幫手買野, 因為我地2公婆返工, 我家工人, 佢係知道要湊b+要幫手setup所有野, 個日之後姑仔同我老公講, 話姐姐唔幫手 +黑面, ...

水晶宮

咁講又有道理噃.
樓主,你有無預先吩咐你工人要聽晒你姑仔話呢?

原帖由 咕怪媽媽 於 10-12-24 10:54 發表
樓主, 我遇過類似的 case。當年一家親戚來bbq, 表姐投訴叫唔郁我工人。

後來問返工人,佢話, 表姐係 guest (表姐是稀客, 不常來), 唔知應不應該照佢講的做, 所以等我 instruct。諗深一層, 工人講的, 也不無道理。除非 ...

大宅

我D親朋戚友好多都有投訴過我工人唔聽佢支笛,不過我係唔理佢地的,又唔係佢地出糧,個工人聽我講就得啦。有D親戚會 expect 黎到我屋企,我個工人做哂所有野唔駛佢郁當自己係大少奶。但係每次有客人黎都係一大堆人,一對手點招呼咁多人?仲要睇下D細路,你估工人係超人咩…

象牙宮

原帖由 tigertiger2010 於 10-12-23 12:32 發表
唔知呢個話題, 係咪應該放係婆媳關係?
因為前幾日我家攪打邊爐, 姑仔個日放假, 過黎我家幫手買野, 因為我地2公婆返工, 我家工人, 佢係知道要湊b+要幫手setup所有野, 個日之後姑仔同我老公講, 話姐姐唔幫手 +黑面, ...

婆媳/姑嫂關係

1. 我們家 (媽; 哥; 姐; 我)之外傭姐姐:
我地一家人, 每位家庭成員 (嫂/姐夫/舅舅/阿姨) 也都是雇主), 任何一位吩咐, 工人都須做. 平時都教育菲/印要尊重我地家中每个成員)

2. 婆媳/姑嫂 (我叫不動奶奶, 姑姐的工人, 而奶奶也叫不動姑姐的工人, 姑姐也叫不動奶奶的工人)!!!!

以上之分別原因是雇主做人的方法
我母親當子女, 媳婦是一家人.
而我奶奶 不當媳婦/女兒是一家人.

首頁

尾頁

跳至