產前產後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睡姿問題

我有o左31weeks喇,前幾日上網睇到一篇文章,話當BB六個月大後就要特別留意睡姿,只可以向左側身瞓,因為向右側身可能會令BB唔夠氧氣,平瞓又話會令BB吸少d營養。我睇o左之後淨係敢向左邊瞓,但係瞓得耐左邊身就有d累,加上唔知係唔係個肚太大,側埋一邊有時瞓瞓o下個肚有d痛,上次醫生話係個子宮一路變大扯住所以痛。想問o下各位大肚媽咪,你o地會點瞓o架?

珍珠宮

2021勳章

Re: 睡姿問題

我鐘意仰睡的,左側睡睡一陣腰骨痛>.<"我都知左側睡係最好,但...真係唔慣=.="

大宅

盡量左側睡. 胎兒會較容易吸收. 如果左側睡太累就轉右側睡. 我那時唔會仰睡. 因為當胎兒愈來愈大時, 仰睡會令我呼吸困難又會增加腰部壓力, 最主要較難長胎嘛!

大宅

最緊要係冇頂住BB,感覺舒服就得啦~~

該用戶已被刪除

民房

emilylam 寫道:
我鐘意仰睡的,左側睡睡一陣腰骨痛>.<"我都知左側睡係最好,但...真係唔慣=.="

唔好意思, 想問下, 仰睡是否等於平睡? 定係等於爬係度睡?
G:\camera photo\27.6.2004\IMG_0046.JPG

子爵府

左側訓..我驚會壓到bb ..因為佢有時踢同郁會好左..加上依家條腰骨同尾龍骨一訓底就會好痛..都唔知點訓好 :-(
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

大宅

仰睡是否等於平睡?

仰臥就是向天目訓

大宅

我自少都習慣仰睡, 自從有左 bb 之後, 就慢慢學習打則睡 ...... 不過好多時, 訓訓下, 會不自覺的轉成仰睡 .....

你地幾時開始覺得訓得唔好? 我有個朋友, 佢在 8/9 個月時, 要坐響 sofa 先訓得著, 因為腰骨太痛喎 ~~

我好鍾意訓覺嫁, 我而家已經 28 週啦, 開始擔心訓得唔好 ~~
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

大宅

我bb下個16號預產期,依家35週啦,由30週開始我晚晚都訓得唔好,條腰又疼又硬晒,成日都要轉身,仲一定要側訓,唔係就俾bb壓住仲辛苦.
我建議你買個三角側訓帎頭墊住個肚訓,背脊再墊個枕頭訓會舒服D.

禁止訪問

睛靈勳章

民房

建議你去買個側睡枕,就係"肥肥"做廣告的牌子約$170元,我之前同你一樣瞓得好辛苦,一到瞓覺時間就好痛苦好痛苦,起身更加痛苦,但現在問題決解約8成,話要完全沒問題係冇可能,記住起身時可以借側睡枕嗰力起身會舒服d,希望可以幫到你

侯爵府

我初時唔可以左側睡, 只可以右側睡. 因為有朋友話我知臥睡對bb唔好. 所以我都盡量避免. 但踏入30週開始, 左又唔得, 右又唔得, 臥更加唔得, 成晚轉嚟轉去. 好辛苦. 其實已經眼瞓到死咁滯, 但就冇 一個睡姿可以入睡. 晚晚瞓覺都要左luk右luk成個幾兩個鐘先睡得著. 已經搵嘢攝住個肚先瞓gar la, 但都冇咩作用. 起身時, 雙腳完全用唔到力. 側身起都好困難. 莫講話瞓醒起身, 就算平時坐係梳化起身都困難. 醫生話係坐骨神經痛, 因為bb壓住我喎. 老公見到都替我辛苦. 不過唔緊要啦, bb好快就出世, 我會忍埋佢嘅

子爵府

我都係瞓得唔好,晚晚轆o黎轆去都瞓唔著,又成日醒,反而天光之後會瞓得好d,可能太累掛。

侯爵府

2021勳章

lawlawsasa 寫道:
盡量左側睡. 胎兒會較容易吸收. 如果左側睡太累就轉右側睡. 我那時唔會仰睡. 因為當胎兒愈來愈大時, 仰睡會令我呼吸困難又會增加腰部壓力, 最主要較難長胎嘛!
我都係左側睡多 仰睡會抖唔到氣呀 我已經36週啦 有時要坐係度訓架

侯爵府

你哋意思坐係度瞓都係挨住床頭定係梳化?

別墅

我硬係覺得阿b係傾去左邊, 因為醫生幫我照肚既時候, 都淨係响左邊照,冇話去右邊既, 所以我一側左訓就硬係覺得有小小痛, 側右就好D, 不過都係唔可以太耐, 比較舒服既方法居然係仰睡兼雙腳要放起....唔知咁訓會唔會有問題既呢?

子爵府

依家左側訓..訓到我條頸勁痛 :-( 平訓又驚d 血管會塞住..好辛苦呀 :tongue:
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

複式洋房

我從20 週己經右側瞓, 左側瞓我會胃痛, 不斷有胃氣, 瞓不到, 好辛苦, 但朋友話左側及右側都可以, 只要有時換一下姿勢, 醫生話唔會壓住BB的如果側瞓, 但阿B 則特別不喜歡我側訓, 在我肚裡郁到好厲害. 我都係每晚輾轉反側, 我以前都好喜歡仰睡, 但開始發覺個肚皮會拉住同子宫會感到壓力, 己經轉左側睡, 長期傾向某边睡會有背部痛及會感到偏頭痛, 可以臨睡前做運動, 例如先仰睡, 小腿彎起, 慢慢向左边向右边擺動, 但上身仍然保持仰睡姿勢. 另外在側睡的背部放個枕頭墊住可能會好些.

首頁

尾頁

跳至