想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

葉酸一問(Folic Acid B.P 5mg)

我由上年8月開始食葉酸到今日為止(上年前三個月準備生BB前準備食定)諗住食下等有一日會bingo,點知造人失敗6次(計M為之一次,因經期不準)想知我是否現在繼續努力造人照食葉酸可以嗎,唔食又怕有朝一日bingo,食得多又怕對身體唔好(因我好少食菜),請大家俾些意見我是否繼續食葉酸好呢 ?-( thank you

子爵府

Re: 葉酸一問(Folic Acid B.P 5mg)

我覺得要KEEP住食, 即使有左, 頭三個月醫生都會開葉酸比你食架, 如果一日食一粒, 都唔會好多呢

伯爵府

kitty1

其實,你可以放心.如果身體覺得葉酸係過多係會排出身體.同埋,葉酸好多時都係green vegatables 係會吸收到.所以,我見意你continue 食葉酸.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係買呢隻呀,不過之前有人講話唔好超過400,係咪呀??

我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

男爵府

[轉貼自明報]

攝入大量葉酸或影響基因
3月 8日 星期二 11:10 更新

科學家稱,各國普遍在食品中添加葉酸,可能逐漸改變人類的基因構成,使未來人類更易罹患一些致命疾病。

新華社報道,葉酸是一種水溶性B族維生素,對人體多項新陳代謝過程都至關重要。很多國家法律規定,必須在麵粉和榖物產品中添加葉酸。這樣做,可以保証孕婦在妊娠早期攝入足夠的葉酸,降低胎兒大腦和脊椎發育畸形的可能。

但是,澳洲紐卡斯爾大學的盧科克和英國利茲大學的耶茨在最新一期《自然基因學評論》上撰文說,在食品中添加葉酸的做法,使大眾葉酸攝入量普遍提高,可能使人類整體基因構成逐漸發生改變。

他們指出,有一些小型研究表明,與母親攝入葉酸不足的嬰兒相比,母親飲食中葉酸豐富的嬰兒體內一種名為667T MTHFR的基因更容易出現變異,該基因與體內維生素的新陳代謝相關。

兩位科學家在文章中指出,由於越來越多的孕婦攝入過量或足量的葉酸,因此未來人口中667T MTHFR基因出現變異的比例會越來越大。然而,數項研究証明,這種變異會使成年人罹患心臟病、多種癌症和妊娠合併症的可能性增加。

他們也指出,就目前而言,葉酸對人體健康的益處要大於未來的風險。但是,如果葉酸過量攝入的風險逐漸顯現,各國政府就應該考慮減少食品中葉酸的添加量。

違規簽名-超版代刪

別墅

thank you各位,我會keep住食番葉酸

首頁

尾頁

跳至