育兒好物

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔識開雪印奶粉 ?

我現正幫小B轉奶粉, 由S26轉雪印, 但我唔識睇日文呀, 而且個奶粉匙同平時用個d唔一樣, 請問要開4oz奶要落多少匙奶粉呢

please advice

別墅

Re: 唔識開雪印奶粉 ?

請問你買0既係唔係雪印0既思敏兒呀~(有兩種版本0既雪印一隻係日本授權澳洲製作有寫中文一隻係日本製作全部寫日文)我個bb仔係食開澳洲製作0既雪印(我言念應該都一樣開奶方式)
佢0既開奶方式1匙奶粉=1oz奶
所以4oz奶=要4匙奶粉+4oz水

大宅

如果你買既係藍色細仔奶粉寫住beanstalk既會係日本雪印. 開發: 1匙+水=20ml.
罐頂都有寫, 如果2~3個月, 8匙奶粉 = (20mlx8) 160ml, 不過你唔好用160ml開8匙奶粉喎. 因為溶咗落水可以變咗170ml, 就會淡架. 要用140ml左右既50~60度水開8匙奶粉, 攪溶之後加到160ml就得架啦!

大宅

我係SOGO買, 個罐係藍色寫住beanstalk,

我覺得奶粉匙好細隻, 好似飲藥水匙咁, 每次可以"but"好少份量囉, 請問用140ml 水開8匙奶粉會唔會好"濃", 難d消化??

我bb因為有便秘所以轉食雪印, 請問比bb食雪印既媽咪bb既便便係咪會通暢d?

大宅

日本雪印既份量係一匙奶粉開20ml架. 如果你8匙開140ml會濃d囉. 怕便便唔好的.

別墅

Kira 寫道:
我現正幫小B轉奶粉, 由S26轉雪印, 但我唔識睇日文呀, 而且個奶粉匙同平時用個d唔一樣, 請問要開4oz奶要落多少匙奶粉呢

please advice

開4安奶要用4匙奶粉+4安水

首頁

尾頁

跳至