產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

貧血懷胎

剛剛懷孕2個月,
去母嬰健康院檢查才知有貧血,
父親報告未出..
但想問問,
貧血懷胎有什麼要注意?
如果我先生也有的話,醫生是否會建議不要的呢?
又如果先生沒問題,
對bb又有什麼影響?

大宅

Re: 貧血懷胎

其實都冇乜要注意, 我諗休息多d會好d.
我之前同你一樣, 但我先生就唔得閒去驗血, 攪到我驚左成個月, 仲要等報告喎...
先生冇就問題唔大, 如果有, e生都唔一定建議唔要的. 因為我果時都問過其他一樣case既媽咪, 佢地都話bb好健康.

別墅

我同我老公都有同一型的貧血症,真係驚左12個星期,因為12個星期大, 醫生就可以抽胎毛知道一清二楚
不用擔心

禁止訪問

醒目開學勳章

複式洋房

我都係地中海貧血, 隱性的, 所以平時都無什麼事, 未試過貧血, 但驗血先知, 老公無事, 其實可能會遺傳給BB 都是同我同一情況或無事, 當時我都担心到唔開心, 原來我阿媽係無的, 可能爸爸有, 阿媽自己都唔知. 醫院會開維他命給我, 當然地中海貧血好似有兩種. 一種係隱性, 唔驗血都唔知. 我自己反而缺鐵好厲害, 在報告中16%係標準, 我只達標一半, 開左寶血丸給我, 但食完受唔到會反胃無胃口. 但姑娘叫我介茶及多吸收牛肉的鐵, 雖然我介牛肉成十幾年, 但為阿B 無辦法重新再食過.

侯爵府

好媽媽勳章

我都係.....
隱性......我老公唔係
開了一d葉酸比我補血..........
不過我久不久都見暈個種人......
血色素一直都偏低.......

首頁

尾頁

跳至