自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

退租一問

早在退租前一個月通知,業主已答應左,但佢要我交埋d水電煤,其實我"衰'唔'衰'要交,因我仲有按金係佢到.(因合約還味到期)pls

複式洋房

Re: 退租一問

水電煤是否用你的名作登記?若是,則你當然是找人來抄錶停用,快些 cut 線。若是用業主的名作登記,則要視乎你是如何與業主安排,可以照樣請人來在最後一天抄錶,然後自己交費或由業主自己交,但在你的按金扣回。
一隻-------工蟻 :-o :-o :oops: :-o :oops: :-o :oops: :-o :oops: Duncan

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

到交吉個日你自己要cut水電煤, 因為係你自己用, 不過你可以將電煤轉去新屋, 我唔知水費得唔得,因為我每次租到係用屋主個名,到時按金扣水費。
我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

大宅

水電煤不是用我的名作登記,但佢已收到水電煤信約千多元要我交,但我有一個月按金係佢到,我是否應該要交呢,因我已預早一個月通知業主我會提早退租.pls

男爵府

其實在租約條例是無規定的.

大宅

其實業主係扣起我d按金唔會比番我,但右要我比水電煤錢,我覺得好唔抵,因有一個月前通知,咁我需唔需比番錢佢呢,請比意見.thx

首頁

尾頁

跳至