嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

囡囡兩歲要返幼稚園...學前檢查發現有天生散光...重幾嚴重...要做散光手術...

但係唔知邊度做好,唔敢去診所...果d私營眼科中心都唔係太有信心...

想問下有無眼科手術名醫可以推介下...做眼科手術既...好驚會手術失敗...想搵個比較出名既醫生

多謝各位!!!!!!

別墅

我個細仔3歲時都發現一隻眼有先天性散光, 不過就得125度, 所以只是戴眼鏡, 我朋友個仔2歲, 但都係先天性散光, 2隻眼都375度, 都唔使做手術, 你個囡幾多度呀? 你係邊度驗呀? 我同我個朋友都係眼科醫院睇架喎, 佢咁嚴重都未使做住, 你不如睇多1 or 2個醫生先啦!又或者叫醫生轉介你去眼科醫院啦, 話曬眼科醫院一年都做鬼死咁多呢的case, 專業的麻!
原帖由 escudo123 於 10-12-27 14:15 發表
囡囡兩歲要返幼稚園...學前檢查發現有天生散光...重幾嚴重...要做散光手術...

但係唔知邊度做好,唔敢去診所...果d私營眼科中心都唔係太有信心...

想問下有無眼科手術名醫可以推介下...做眼科手術既...好驚會手術失 ...

大宅

May u tell me how to know BB got 天生散光?
Thx

原帖由 escudo123 於 10-12-27 14:15 發表

想問下有無眼科手術名醫可以推介下...做眼科手術既...好驚會手術失 ...

民房

養和的張叔銘醫生

珍珠宮

好媽媽勳章

請問你小朋友的散光幾多度?

咁細個, 有醫生肯做嗎? 因為小朋友未大定, 仍在成長中.

我係大人, 散光四百幾, 算好深, 加埋千度近視, 最近去聖保祿睇眼科, 醫生都唔肯同我做laser, 因為散光深, 風險太高, 反而剩係得近視無散光就做到.

複式洋房

散光四百幾真係好深喎.....係咪天生呀?

係咪眼科醫生都話散光無得救架? 會唔會遺傳架??

原帖由 jaycee_mami 於 10-12-29 11:26 發表
請問你小朋友的散光幾多度?

咁細個, 有醫生肯做嗎? 因為小朋友未大定, 仍在成長中.

我係大人, 散光四百幾, 算好深, 加埋千度近視, 最近去聖保祿睇眼科, 醫生都唔肯同我做laser, 因為散光深, 風險太高, 反而剩係 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 monicamonicahk 於 10-12-29 11:55 發表
散光四百幾真係好深喎.....係咪天生呀?

係咪眼科醫生都話散光無得救架? 會唔會遺傳架??

我的散光, 可能係天生, 因為我幼稚園階段已經睇唔清楚, 但阿媽唔識帶我配眼鏡, 跟住在成長期每年加少少, 加加下就400幾度.

眼科醫生話無辦法架啦, 散光太深, 拉到角膜好薄, 做手術風險很大, 佢叫我一世帶眼鏡就算. 就算長大後配contact lens, 散光con最盡係250度, 所以帶con我睇得唔夠清楚, 反而眼鏡就可以配到盡.

另外散光會否遺傳, 真係無人答到, 可能會, 可能不會, 我父母都沒有近視架, 但我幾兄妹人人帶眼鏡. 至於我小朋友, 而家3歲, 暫時睇野無問題, 希望他keep到.

至於眼科醫生, 你可以試試養和醫院眼科部的曾雁醫生, 我有親人曾找他做laser, 做得好好, 我亦在這裡看過有人讚他手勢好. 你可以自己在網上看看他的comments才作決定.

複式洋房

多謝你的分享呀.

唉......原來散光真係無得救架. 真慘呀. 唯有戴眼鏡.

養和醫院眼科部的曾雁醫生我都有聽過........

原帖由 jaycee_mami 於 10-12-29 15:51 發表

我的散光, 可能係天生, 因為我幼稚園階段已經睇唔清楚, 但阿媽唔識帶我配眼鏡, 跟住在成長期每年加少少, 加加下就400幾度.

眼科醫生話無辦法架啦, 散光太深, 拉到角膜好薄, 做手術風險很大, 佢叫我一世帶眼鏡就 ...

大宅

我小朋友都有400度散光,都係帶眼鏡,無話要做手術,
你小朋友幾多度? 係醫生說要做手術嗎 ?

禁止訪問

複式洋房

你先去眼科醫院CHECK, 聽多d醫生建議先啦

大宅

于秉安醫生 2522 3122
He specializes in eye care of children. Has his own way to motivate kids to cope with the tests. You may consider to take a second opinion from him. Wish your kid get well soon.

首頁

尾頁

跳至