跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友讀阮鄭夢芹小學的媽咪

小兒於今年九月便入讀此校. 請問有無媽咪有d此校的讀書貼士/校風/老師係點等可以指點

大宅

Re: 小朋友讀阮鄭夢芹小學的媽咪

小兒於今年九月也是入讀此校, 你個仔讀上午 or 下午?
莫壽增中學無中六????是嗎? 幾時開始0架???
我知以前阮鄭夢芹小學英文好好, 不過換左新校長, 唔知有否轉變!!

大宅

今星期六編斑, 咁會否我地個仔會同斑呢? 星期一我地再交流

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好意思, 我有問題想問, 所以搭下咀.....

阮鄭係我心儀既小學之一, 我想知你地小朋友點入到呢間學校架? 自行派位定中央攪珠? 你地小朋友又讀邊間幼稚園呢?

大宅

我係自行派位自選的
我心儀既小學有3間, 阮鄭係其一, 加上阮鄭係基督教學校, 所以我選阮鄭.
他現在讀 英藝.甘你個又讀邊間?

水晶宮

我囡囡讀安基司. 我都想幫佢報呢間, 不過我地無宗教信仰, 只係首名子女及適齡有分....唉~~~個個都係啦, 點同人爭呀?? :-(

大宅

阮鄭比其他容易小小, 因為現在好多媽咪喜歡小朋友讀全日班, 相比舊墟較為易

大宅

我亦是自行派位自選的, 我個仔是大仔 (5分) , daddy是基督徒(又多5分). 但我個仔有同學仔只有大仔 (5分)都可入到!

但想問

大宅

因為很多人覺得此校係有升中信心保證的, 此校派band 1 中 % 很高.由於英文教得她, 打底打得她, 對將來升中後很有幫助
而且手碑不錯, 很多以前或現場讀書的都有讚揚.
換了校長後, 工課比以少,她說多工課不一定對學生最她
當然也不會太少

大宅

咁原本話2008年轉全日制的, 現在好似因財政問題而不再起新校所以好似此校轉全日制的計劃已没有了, 大家又點睇呀?

大宅

這個真是 難題!
財政有問題, 又話2008年全轉全日制的, 但又有很多學校收生不足.
無$$$$, 又起新校, 又殺校!!!!?????

水晶宮

[quote]
縉媽 寫道:
我亦是自行派位自選的, 我個仔是大仔 (5分) , daddy是基督徒(又多5分). 但我個仔有同學仔只有大仔 (5分)都可入到!

但想問

大宅

你囡囡 升K3?
9月就要選小一了,要快念定!!

大宅

Yu Yu Mother,

Agreed! 我都係咁想, 而且我聽聞大埔舊墟的細路仔會好吃力(天才例外 ). 自己都係過來人細路辛苦時大人亦唔會好過, 更可能引致同仔女的關係會有gap. 我自己心想既然它是band 1 而且學生亦大部份亦守禮(起碼我參觀過二次見到的小朋友品行都唔錯), 心頭的負

水晶宮

MonAnson 寫道:
你囡囡 升K3?
9月就要選小一了,要快念定!!

唔係, 我囡囡今年9月升K2, 不過我都要諗定啦~~~ :cry:

水晶宮

縉媽,

你真係講出我既心聲.....:-(

我都唔想晚晚同個女為左對功課, 迫佢溫書而搞到關係差!!

但身為人地媽咪, 當然想幫佢搵到間好學校. 我又覺得, 如果搵到間好學校, 只係囡囡讀得唔好, 0甘我都算盡過力, try my best. 第時囡囡大左都唔會怨我幫佢搵間渣既學校....

但我d朋友反而同我講, 只要搵到間唔太差, 囡囡又讀得開心, 成績中上, 佢仲有滿足感, 仲有興趣讀書. 如果去一間好top, 而囡囡又未必跟得上, 0甘佢仲有挫折感, 唔想讀書!! 所以我諗諗下都唔想呀女去大埔舊墟, 但我老公真係好梗頸, 點算??

大宅

阮鄭夢芹小學 2004/2005年度畢業生升中資料供大家參考:
聖公會莫壽增會督中學 39
王肇枝中學 29
羅定邦中學 26
救恩書院 16
恩主教中學 13
迦密柏雨中學 10
沐恩中學 10
聖公會曾肇添中學 2
培基中學 2
瑪利諾修院學校 1
喇沙書院 1
馬錦燦中學 1
聖公會基孝中學 1
德信中學 1
匯基中學 1
匯知中學 1

大宅

嘩! "渣"

大宅

"只要搵到間唔太差, 囡囡又讀得開心, 成績中上, 佢仲有滿足感, 仲有興趣讀書. 如果去一間好top, 而囡囡又未必跟得上, 0甘佢仲有挫折感, 唔想讀書!! " - 我都係這樣諗..

100%同意你講! 叫你老公將心比己想

大宅

唔緊要...2009/2010 後有 100人入 莫壽增或其他BAND 1

首頁

尾頁

跳至