跳至

首頁

尾頁

複式洋房

鐘聲 or 光明 你會點揀 ?

鐘聲 or 光明 你會點揀 ?
我女兒今年要揀小一了! ?-(

大宅

Re: 鐘聲 or 光明 你會點揀 ?

我唸我會揀鐘聲

複式洋房

開心寶寶 ,
多謝你的意見, 點解你會揀鐘聲呢 ?
我屋企人個個話光明好d,話晒係名校喎, 我住74區,所以這兩間是我之選擇, 請再發表吓, thanks!

大宅

鐘聲班數多d,易入d, 我聽到的多數是入此間小學, 光明好似好多功課喎!不過我都係住74區,打算選元小,雖然遠d,但我覺得個校風唔錯喎. 同埋冇咁大功課壓力呀!

大宅

我個仔今年9月讀小一是鐘聲,是我的首選呢!聽光明的家長講功課好多、壓力大、老師又非常嚴,我認識的小學教師及在書局做的人,都話除非你個仔係好叻又肯受得壓力的就選光明的好。

複式洋房

nganfung,
元小 是否 = 官立小學(博愛對面), 如是的話便太遠了, 你是否會安排小朋友搭校車 ? HOW MUCH FOR 校車 ?

複式洋房

meifun :
你個仔可以入到首選, 非常好呢!
想知"鐘聲"d嘢,例如上課/放學時間, 午饍如何安排, 書薄費/校服貴嗎 ? 等等, 太多嘢想知, thanks ! 因是打孖的小朋友,
很擔心負擔不來 ! :cry:

禁止發言

大宅

我個姨甥女都係就讀鐘聲小學,眼見佢日日放學都好多功課做,好似做唔完咁,另一邊朋友的小朋友,佢就表示初入光明就真係好多功課做,但到現在都漸漸小

別墅

鐘聲今年會遷往采葉庭,
轉埋全日制...我妹妹都係讀鐘聲,
每日功課大約4-6樣,每星期有中英默+試默,
好多時都要做親子專題報告,
好多英文生字都好深...
而學校的老師多是上左年紀的,

我妹妹已經可以自己睇晒一本書,
佢好多字都識...

而鐘聲的升中派位好好,多派到英中...

我覺得讀鐘聲都好大壓力,成日都要背生字...
不過我妹妹就好鐘意返學,
又會話d老師會獎勵佢地~

仲有....鐘聲的運動服常轉款,
木棉話因成日轉款,所以無得買~

光明我就唔太清楚...

複式洋房

祉翱媽咪,
你妹妹讀幾年級呀 ?
每日功課大約4-6樣,
每星期有中英默+試默,
你係咪講緊依家呀 ?
如果依家未轉全日都咁多功課,
咁9月轉埋全日咪死火,
咁我咪去toilet都無時間,
twins呀, 死喇 !!!!

別墅

孖女亞媽,
我妹妹升P.2,
係講緊佢P.1時的情況,
學校有開補習班的,
一年有3次評估(考試),
唔知轉左全日會唔會少d功課呢,
因多左時間留係學校...

唔好咁擔心啦...

複式洋房

祉翱媽咪,
多謝你的安慰, 9月就要選校了, 真是有點頭痛, 因為是twins, 之前又無經驗, 所以好驚選錯呢 ? :cry:
你妹妹是否今年9月會轉去新校舍呢, 有無不便呢 ?
我想知"鐘聲"轉全日制后d嘢,例如上課/放學時間,
午饍如何安排, 書薄費/校服貴嗎 ? 等等, 太多嘢想知, sorry, thanks a lot !

請問有無其他mami有小朋友正讀緊"光明" or "鐘聲"
的呢, 可否給些意見 ?

別墅

孖女亞媽,
全校學生都會轉去新校舍,
每級由2班轉成4班,
轉新校都無唔方便,都係搭保姆車,
全日制之後的詳情會在開學再講,
午饍會在學校訂飯盒,
書簿費/校服價錢同其他學校大同小異,唔會好貴~

唔緊要,希望幫到你啦~

複式洋房

祉翱媽咪,
可否在你妹妹全日制開學后解答以下d問題呀 ?
1. 返學及放學時間 ?
2. 午饍訂飯盒 / 書薄費 / 校服 & 保姆車幾 $$$ ?

千個thanks !!!

別墅

孖女亞媽,
ok...我盡快答你~

保姆車價錢係自己同司機傾的,
我有保姆車資料,你有需要可以比你~

大宅

祉翱媽咪,
請PM我有關保姆車司機資料. 因第一次搵,想請教是否有公價? 差價大不大? 我的路線是錦上路往返鐘聲新校. 請指教.
Omi
祉翱媽咪 寫道:
孖女亞媽,
ok...我盡快答你~

保姆車價錢係自己同司機傾的,
我有保姆車資料,你有需要可以比你~

別墅

Omi
Pls check PM~

大宅

I got it. Many thanks!
祉翱媽咪 寫道:
Omi
Pls check PM~

複式洋房

祉翱媽咪,
你真好人呵 ! 就等你比料我嫁喇, thanks so much!

我在另一topic內知道你有個歲半仔仔,
咁你第時會唔會比佢讀"鐘聲"呀 ?
定係搵其他校呢 ? 傾吓呀 !!!!

首頁

尾頁

跳至