嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

嬰兒玫瑰疹

我想問嬰兒玫瑰疹是否會嬰兒大家之間傳染的????心急人上!!

男爵府

Re: 嬰兒玫瑰疹

yea lar!!! 會傳染架
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

民房

我唸唔會, 因為我個仔8個月時都有出過, 無嘢喎!!

別墅

我想問你仔仔有冇發燒呀???如果有會燒幾耐架,因我個囡好似又係出疹呀,佢燒左3日幾啦... :-(

大宅

我個女都有出過, 醫生話唔會傳染.

珍珠宮

唔係喎, 我個仔呢兩日出緊, 我有帶佢去睇醫生, 醫生話會傳染比大人架, 不過大人就多數出過, 唔會再成身紅點, 但係就可能會傷風感冒. 唔好接近大肚婆就得架喇.

民房

我個仔6月果陣發燒到39.5度,真係比佢嚇死,醫生話多數玫瑰疹,點知係真係,不過我個仔就沒完全退燒就出疹,燒到最尾時(應該第四天)就出,最驚係燒燒下無端端勁嘔,嚇到我六神無主,我老公拍下拍下BB,(當其時我本來想打999架),我老公話咪住,你睇下你個仔嘔左D咩出嚟,嘩一睇,原來丫B偷食左(7-DAYS 個STICKER)好彩嘔番出黎咋,真係胃食

民房

玫瑰疹..唔會傳染..亦唔會痕..只會發燒.或抽筋..或肚痾.唔好擔心..等疹發的越多出黎.就表示就黎好番.要小心發燒...如抽筋就要再看醫生...

大宅

應該唔會, 我細仔之前都出過

公爵府

我想問下d疹會出幾天日架呢? 我囝囝昨天開始出小小, 點知今天越出越多, 燒就退晒啦, 唔知駛唔駛睇醫生.

別墅

出兩至三日到,唔洗睇醫生架啦,因我個bb都係尋日早上有小小點知到夜晚就成身都係,同埋之前問過醫生話唔會傳染架,出一次咋唔會再出,放心啦...

大宅

我BB出玫瑰疹時發燒有睇醫生,

大宅

My BB (7 months) has a lot of 疹 on his body today. But no fever. May I ask that if it is 玫瑰疹, will he got fever ? and the fever would be appeared after or before the 疹?

珍珠宮

我囝仔出左5日, 差不多散晒喇.

大宅

JarJarBin :
我個囝啱啱出完, 參考以下文章應可解決妳的疑問。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

玫瑰疹是如何發生的?

患者咳嗽或打噴嚏時,病毒會藉由空氣傳染,使接觸者受感染,潛伏期約5~15天。

幾歲的小孩容易得玫瑰疹? 

較常發生於出生六個月至三歲內,尤其一歲是受感染的高峰期,季節以春秋兩季較多。

玫瑰疹會有那些症狀? 

1)突然高燒,持續3~4天,並無其它感冒症狀,少數病兒會有腸胃不適。
2)退燒後疹子出現,約2~3天後消失。
3)檢驗血液可發現白血球減少,與一般因細菌感染時白血球增加不同。

玫瑰疹引發之皮疹有何特徵? 

疹子由軀幹開始長出,再到臀部及頸部,下肢及臉部疹子較少,不會癢,屬分立式皮疹,外觀似玫瑰樣呈粉紅色,不會脫皮也不會有色素沉澱在皮膚上。

玫瑰疹可能併發那些疾病? 

1)發燒可能會誘發痙攣
2)腸胃炎。

居家照顧原則為何?

1)高燒時注意退燒及補充水份,有熱性痙攣病史幼童,要適時使用退燒藥,或預防性抗 痙攣藥物。
2)保持皮膚清潔。
3)食物採易消化為主。

玫瑰疹可以預防嗎? 

目前無特別預防方法,只能在易感染的年齡,避免出入公共場所。

提到嬰兒玫瑰疹,雖然醫界前輩們為它取了個相當好聽的名字,但對於曾經照顧過玫瑰疹寶寶的父母而言,這個病可是一點兒也不「浪漫」。在此,讓我們來一探嬰兒玫瑰疹的真面貌。一. 臨床症狀一般發生於六個月至兩歲之間的嬰幼兒,通常是寶寶突然發高燒,除了高燒時伴隨的躁動與倦怠之外,其餘時間活力尚佳,偶有厭食、嘔吐、輕微腹瀉等腸胃症狀。在三至四天的發燒期過了之後,疹子一般在二十四小時內出現,先出現在頸部與上半身,之後在一天之內蔓延至下半身及四肢,疹子約在二至三天內消失。此時,疾病已近尾聲,但仍有可能持續幾天的輕微腹瀉。二.流行病學嬰兒玫瑰疹的潛伏期為五至十五天,並無明顯流行季節的差異。至於病毒的感染途徑,由於幾乎所有健康成人的唾液中都可培養出該病毒,因此其自然感染途徑應以飛沫為主。另外,一般相信輸血也可能造成感染。在疾病預防方面,由於目前尚無預防疫苗可供注射,除了少帶寶寶出入公共場所、少做非必要的的輸血治療之外,其他並無有效的預防方法。三.治療與預後嬰兒玫瑰疹本身病程相當良性,治療是以症狀減輕與避免併發症為主,但在疹子未出現之前,由於仍在發高燒且診斷尚未確定,一般仍會考慮使用抗生素。一旦疹子出現時,診斷已確定而燒也退了,這時則可停藥,或者視情況需要,再服用一些腸胃藥。在看了本文之後,妳對於嬰兒玫瑰疹可能有了初步的認識,如果妳的朋友中也有二歲左右的寶寶,請妳將這篇文章轉寄給她,那麼,這篇文章的功效就更大了!

JarJarBin 寫道:
My BB (7 months) has a lot of 疹 on his body today. But no fever. May I ask that if it is 玫瑰疹, will he got fever ? and the fever would be appeared after or before the 疹?

首頁

尾頁

跳至