夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

急~~離婚一問~~

我有個朋友呢幾年一直都有比老公打,
到左近來佢老公犯事,坐緊監,
佢想呢段時間同佢申請離婚,
但佢經濟又唔好,又要一人養子女,
又唔知搵咩律師幫手好,
個老公仲有半年就出黎,佢好擔心而家唔離婚,
佢老公出到黎打死佢,
請問各位知唔知咁既情形可以點搞呀??
唔該幫幫手~~
從來從無犯錯 而離場仍是我  我不想參加戰爭
但熱愛怎平分 必須找個犧牲
請你盡量殘忍 給我絕望原因
要徹底 痛我心令我死心   我不想記住遺憾
利用我的人生 導念這舊情人
請你盡量殘忍 使我極度難堪

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 急~~離婚一問~~

自己搵律師, 最少都要1 萬幾千, 離婚唔平! 可以試吓去法律援助處, 好似響灣仔.

複式洋房

可以搵社工幫手,照我理解打老婆已經係離婚一種理由,可以唔需要分居都可以即時離婚,至於生活費贍養費及居住地方你可以同社工傾,政府有資源保障,我記得媽媽同爸爸打架果陣,之後媽媽都離家出走住左短暫一排的女YMCA之類的地方。

大宅

我見謝偉俊個離婚套餐, 好似 3,888. 唔知有冇記錯.

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

唔知佢響入面,可唔可以比文件仍入面簽呢......
請問有冇d免費既法律查詢?
我真係好擔心,
記得其中有一次佢差d比老公"鏈"死......
成塊面爆晒d微絲血管.....好驚.... :-(
成日打完人又死狗咁.....正衰人......

複式洋房

以下單親媽咪討論區可以幫到你

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=237876&forum=24&83

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

christylai 寫道:
我見謝偉俊個離婚套餐, 好似 3,888. 唔知有冇記錯.

重有雜費.

大宅

:cry:

大宅

搵社工幫手

洋房

而家既社會有好多方法.....
只要你肯面對去求助......
解決根本唔難

祝好運

大宅

其實你朋友可以去找社工, 社工會跟進, 亦可安排住宿給你朋友, 而生活費亦可以申請綜援.

希望你朋友同佢既小朋友快d脫離呢個咁可怕既男人啦..

大宅

唉....我朋友份人就係心軟...
其實結婚前已開始係咁,成日聽個男人講,
諗住佢會改....打完人死狗有咩用....
成日諗住有小朋友,想顧全大局...
我個朋友從來冇同自己屋企人講過呢d野,
怕屋企人擔心,個男人表面上又好似好好仔咁,
所以我朋友屋企人個個都唔明白佢,
兩邊屋企人都當晒我個朋友衰人咁,
見佢好大壓力....
自己一個帶住d小朋友,
個衰男人仲叫佢留返d錢比佢出黎駛喎,
(好意思講得出口喎...)
我朋友食都唔夠食.....xyz...
個男人淨係諗自己,唔諗吓目前佢咩都冇留低,
一家大細食咩.....
身為朋友唔係想拆散人,之但係見到個朋友咁樣,
真係好心痛...好唔開心....
最慘又幫唔到佢d咩野....
都唔明點解可以對自己另一半咁樣... :-(
如果真心愛一個人可以做得出咩?
(唔好意思,離題添....但係我真係好唔開心....)
:-( :-( :-( :-(

侯爵府

自己揾律師好貴架,叫妳個fd去法律援助處啦,我有個fd都係揾法律援助處,佢都係俾老公打過,而且隻佬又keep哂d綜援,因我個fd申請左破產,無得用個名黎攞d綜援,之後個fd黎m買巾,佢都要每次問隻佬攞錢,隻佬仲好唔願意tim ,
佢依家離左婚喇,仲要一d錢都唔駛俾,政府俾,所以妳個fd揾法律援助處好d架!!

大宅

cokikaki:
但係佢比老公打係咪要d咩證據架?
如果係要證據先申請到呀?
如果唔係咪唔可以一次過搞離婚?
仲要搞分居係咪等好耐架?

複式洋房

報左警就係最有力既證據,因為有報案記錄,另外驗傷會有醫生紙,呢d已經係最有力既證據。

別墅

唔好意思, 睇漏咗添, 原來他還在坐牢, 不如依家申請不過離婚, 等佢無得攪野, 唔使咁煩, 搵社工幫你朋友同申請法援, 不過要有心理準備, 很多煩野要有決心先至頂得住.
Below just for your information. 如他再打您, 您就即刻同你離婚(當然以下既野就唔使同佢講, 等佢估您唔到, 他才不敢亂來.) 下次佢再打你就唔好理佢, 即刻報警, 同差人講呢D唔係家庭糾紛, 係刑事傷人, 您唔唔落簿, 我投訴埋你妨外施法公正, [差人最鍾意兇, 話你會再堅持下去, 落

民房

[quote]
popokit 寫道:
唔好意思, 睇漏

侯爵府

~~kitty~~ :
唔駛證據架!!
同佢地講話已經分房訓,分開左成年,
攪離婚起碼要攪成年幾先得架!!

大宅

cokikaki:
因為男方個人好冇品,
同埋一向佢地一家人同佢老爺奶奶住,
佢地一家只係訓一間房,所以如果話同佢分房訓,
咁即係話女方訓廳得唔得呢,同埋呢D野,
都要預左個男人話冇同個老婆分房訓,
又會話冇打個老婆.....講大話面不改容....

咁話分開左訓年幾都要再攪多年幾先離到呀??
咁條友出到黎咪......好擔心....

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
難題 ... 2 3 4
del ... 2 3