嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇bb歲半已經戒奶,請入黎分享下

我個女歲半已經戒奶..只食正餐,怎辦?

大宅

Re: 有冇bb歲半已經戒奶,請入黎分享下

係咪已經冇用奶樽, 人地話bb唔用奶樽就會好快戒奶

伯爵府

好媽媽勳章

我個女係breastfeeding既, 15個月quit左breast milk就唔肯飲奶粉, 不過, 我比佢飲鮮奶, 都ok架

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我問過醫生﹐佢話唔飲奶都得﹐有其它食物代替。 你個女一日食量有幾多。 已經戒奶是不是原全唔飲奶。

我個女現在2歲﹐得20磅﹐1歲已經唔鐘意飲奶﹐晚餐支奶已經唔飲﹐但正餐都食得唔好﹐現在早上支奶都有比佢飲﹐但飲很少(3-5 oz), 下午用鮮奶/蒙牛/維他奶/朱古力奶代替。 佢由細到大對食都無興趣。

珍珠宮

醫生話D奶好有益, 如果佢肯飲, 就算飲到好大都可以比佢飲.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

我醫生個護士同我講佢仔仔 一歲就已經介奶, 而家 8, 9歲 ....! 好健康...!

另外, 我最近睇過梁淑芳醫生有本書, 叫'你可以不喝牛奶' 提到牛奶的壞處, 所以我都覺得唔飲牛奶冇乜問題.
我而家 breast feeding...! 我諗bb 遲d 介左奶, 我唔會比佢飲鮮奶....!

男爵府

jlam 寫道:
我個女係breastfeeding既, 15個月quit左breast milk就唔肯飲奶粉, 不過, 我比佢飲鮮奶, 都ok架

請問 你囡囡的進食時間表如何?

別墅

各位:
多謝你哋嘅分享,小B今天終於飲咗5安奶!!好開心呢!
其實佢一直對奶敏感,所以飲緊Cow&Gate嘅atijunior,味道相當臭,不過己經慣咗。前陣子打咗歲半針,發了燒就不肯飲奶了。有人教我用好立克、O毕田加入奶裡面,試過都冇效,近排会試吓用雪糕或生果做milkshake,希望可以啦!
PS:奶對腦部發展相當重要,儘量比BB飲多D!!!

首頁

尾頁

跳至