跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無人知上水,粉嶺半日既幼兒園有邊幾間??

如題..........

大宅

Re: 請問有無人知上水,粉嶺半日既幼兒園有邊幾間??

呢區有run半日制幼兒園ge多數係私立幼兒園暨幼稚園

(1) 綠悠軒五常法
(2) 牽晴間培元
(3) 粉嶺中心好時光

大宅

Hi HINPA nice to meet u
想請問你知唔知邊間好呀,因為我想幫囝囝報讀今年既n1,唔知會唔會太遲呢

子爵府

Baby_Alex,
我覺得nursery最緊要係好唔好之外,仲要考慮近唔近屋企囉!

大宅

我打算比囡囡讀N1, 而家考慮緊讀邊間.

大宅

Hi wandyfok
nice to meet u

我同囝囝就住上水區,可以講近又或者唔近,我已經搵過上水區既nursery,但全部幼兒園都係full day,跟本好難搵到half day比我囝囝 ,所以咪請教你地囉

大宅

Hi carriekl
我同你都係一樣.唔知你住邊區呢

大宅

Baby_Alex,

北區ge半日幼兒園真係得好少選擇,所以我最終都放棄揀返全日....返落又覺得全日幾好wor :mrgreen:

大宅

HINPA
可唔可以話比我知有咩好呀 ,你唔覺得o甘長時間放佢响幼兒園度,會好掛住同擔心架咩,我就驚佢真係唔慣呀,話晒佢仲細個,唔知佢會唔會應付得到o甘長時間呀

大宅

Baby_Alex,

我又覺得ok wor,除左開頭唔知佢返學會點有d擔心外,之後都未試過擔心啦!其實學校會編排好個時間表,話咁快又一day啦 :mrgreen:

返全日ge好處係可以比多d群體生活佢,唔使成日自己一個小朋友係屋企好悶又學唔到野
係學校食幾餐+"訓"埋覺,令到佢ge作息時間更加有規律,因為係屋企食得差又唔肯"訓",亦可以提升自理能力

如果自己可以全程照顧/教到個小朋友ge話,我覺得返全日半日都唔係問題,始終每個人ge情況&需要都會唔同

另外都好睇個小朋友鍾唔鍾意間學校,如果鍾意ge全日都唔嫌長,如果唔鍾意ge半日都會變得太長lor

大宅

請問粉嶺榮福中心既嘉寶係唔係幼兒園呀? 唔知好唔好呢?
不過我最多聽就係綠悠軒五常法, 軒情間培元. 邊間好就要問人o拉. 而上水我就更加唔知呢.

大宅

BABY_ALEX
我係上水住o架, 你呢?
carriekl

大宅

carriekl
我都係呀,唔知你有咩心水呢,不如大家交換吓意見呀 :-P

大宅

HINPA
O I C,真係好多謝你既意見呀,如果我再有唔明,唔知方唔方便再搵你呢 :-P :-P

大宅

Baby_Alex,

你仲有野想問post出黎咪得lor,呢度個個都咁helpful,如果知ge一定會幫手答架 唔知ge就無辦法啦 :mrgreen:

大宅

baby_alex
上水區的幼兒園水準比較底, 而幼兒園只有兩三間選擇, 我無心水. 可能會去到大埔讀, 現正考慮中.

大宅

carriekl
如果真係無得簡,我就為有比佢讀綠悠軒五常法既n1,不過我驚佢會唔慣,因為要好早好早起身,7點鐘就要趕搭校車,8點鐘返到學校,我自己响度諗上水去粉嶺,使唔使o甘早呀 ,不過我都有另外一個選擇上水兒童樂園幼兒園,佢地話要到8月先知教署會唔會批半日制比佢地喎,唔知你搵大埔邊幾間呢 :-P :-P :-P

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

Baby_Alex

其實如果你去五常法, 你自己同佢番學就唔駛咁早起身, 因為我知上水有車去到五常法樓下, 但我要check check schedule先.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

別墅

carriekl 寫道:
baby_alex
上水區的幼兒園水準比較底, 而幼兒園只有兩三間選擇, 我無心水. 可能會去到大埔讀, 現正考慮中.

我都唸緊大埔嘅幼兒園,你有セ嘢心水呀?可否分享吓.
大埔好似好多間都幾好.

大宅

hi emmypun
nice to meet u ,如果你check咗之後,記得通知我呀,真係唔該晒

首頁

尾頁

跳至