自由講場

跳至

民房

仔仔曾患陰囊水腫請賜教

仔仔患有陰囊水腫,好難過! 懇請天涯倫落人分享一下!

又請教有無人試過微創手術, 請多多賜教!

感激不已!!!

民房

Re: 仔仔曾患陰囊水腫請賜教

仔仔先得2歲,真係好担心,大家可否指教指教呢? Thanks a lot!!

大宅

這是一個很小的手術.但因要全身麻醉,所以醫生會說是中型手術(第一次聽"中型"都有少少擔心)
手術很間單,可以即日出院.我細孖一歲多時做.早上入院,10左右做,差不多11點多已經交人給我.但因要等麻醉藥過,醫生再check,所以4/5點才出院.回家已經完全回復正常.不果你bb2歲,懂性點,可能會嗲d,扭計d都未定.

民房

Maggie,

好感激你的分享,嘜係中型手術? 因想尋求不用開刀的方法,我見過3個醫生,但佢哋都話係小手術,佢哋係咪見我擔心,冇將真相講我知呢?

你是如何過渡手術的前後呢? 我而家真係好唔開心,冇晒心機,又驚醫療失誤........我寧可自己有事!!

Thanks a lot!!

禁止訪問

大宅

bb30229,
你太緊張了!
雖然每個媽媽都會擔心,但也不要過度了!這會影晌BB的!
至於小/中,其實只看你怎樣睇.我BB在QE早手術,可能政府醫院保守些.我一個FRIENF在英國,BB6個月已做"小腸氣"手術(這手術和陰囊水腫一樣的),手術後兩天已經乘飛機回港探親.你說這是大手術嗎?
我手術前和平時一樣,只是在BB離開我進入手術室大喊時有少少心痛.然後我就去食早餐.回病房看報紙.到BB出來,就餵奶,"暗訓"然後就等出院.至於甚麼醫療事故,講真,意外這事,誰可預計.即使出街,也有鋁窗跌下來,在家跌一跌,也可致命.無人可保證百份百安全,但我相信應比我們生BB危險度低.
其實開刀也無問題,我見BB個傷口都不大覺.

洋房

BB30229,

囝囝約三歲時在政府醫院的兒童日間手術中心做過此類手術。記得當日有幾個小朋友,有些做包皮,有些做小腸氣;護士先個別問各人的病歷,然後一起解釋手術、怎樣處理傷口等。麻醉師會再問一次,才正式入手術室。我們在手術室附近只聽到囝囝哭了兩聲,跟住靜了下來,約半個鐘(我唔記得幾奈),囝囝出返來;當時囝囝未完全清醒,他休息了約一個鐘,姑娘見佢冇嘔便可以走。整個過程只要一個上午。傷口好細,囝囝冇話過痛,唔駛

民房

Maggie,
我知道了,昨日亦有朋友勸過我不要影响仔仔.我會放鬆d!
非常非常感激你!!!!

e-mame,
亦很感激你的分享同安慰!!

Thanks a lot to both of you!!

跳至