嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB日日凌晨3點,4點,5點都喊醒一次,點算?

如題. 唔知點解, 總之要抱瞓. BB4個半月大, 之前都唔喺咁, 近呢2個禮拜先喺咁, 但我要返工(仲返好遠), 好辛苦! 有冇有經驗嘅媽咪幫吓手?
Thank you.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Re: BB日日凌晨3點,4點,5點都喊醒一次,點算?

佢係咪唔夠飽或想飲水?有冇試俾音樂或故事cd佢聽住瞓?亦可能冇安全感試吓...温度都要注意。
我女2001年1月8日QE出世  

複式洋房

我仔仔都越來越早起 :-(

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

dorcas910 寫道:
我仔仔都越來越早起 :-(

凌晨嗎??

我女2001年1月8日QE出世  

別墅

會唔會BB去得街多,夜晚腦部活動可能唔習慣咪喊.其餘好難理解,我地大人覺得驚,但BB唔識,有D迷信咪幫BB喊驚.喊驚完到夜晚訓覺睇下會唔會好D.

大宅

我個B初初嗰個半月都係咁, 後來我老公怕佢凍親(因為開冷氣), 所以將佢對手仔放埋入被竇入面, 然後用米袋壓著(壓著被仔, 唔係壓手仔)! 就這樣比我地發現, 原來佢咁樣會瞓得安定D, 無咁容易驚醒! 你試一試睇吓得唔得?

男爵府

我囝囝21個月, 以往一晚醒2,3次, 但自從前幾個月我去買"珍珠末" 比佢食過2次之後, 情況有好轉, 有時只會醒一次, 有時訓到天光, 你可以去 "余x生" 問下. 另外, 前幾日呢度有topic 講過有關這樣野, 佢地話帶銀器有定驚作用的, 但有些銀器會易引起皮膚敏感.

複式洋房

我個仔而家二個月,佢都係每晩三,四點先訓,我就黎要返工,點算.

複式洋房

我個仔由出世喊到1歲, 和你的bb情況一樣, 好準時! :-( 後來契左黃大仙之後就無事! 我不是導人迷信, 因為我本身沒有宗教信仰! 但當時我真係無計可施, 看了多個醫生又話個仔無事! 所以只要有人提出什麼建議, 做到的我都一定去試, 因為我覺得個仔一定有些問題出現左, 才會有這情形出現!

係bk都有媽媽說過, 其實這情況有很多可能性! 可能係bb覺得熱, bb可能鼻塞, 無安全感, 嚇親 ......等等! 所以你要有耐性去找出原因, 我也明白你早上要返工會好辛苦, 但係無辦法啦, 其實bb同你一樣都唔好受, 佢本身都瞓得唔好!

你也許可以觀察多幾日, 看看有沒有改善! 若果都係無變, 你最好帶bb去看一看醫生, 檢查下bb有無些問題你係未必會發現到的! 努力呀, 加油呀!

大宅

多謝各位媽咪嘅分享, 我會咩野方法都試吓!

男爵府

想問米袋個SIZE幾大?是否放BB心口?

大宅

我八卦搭句咀~
我奶奶整的米袋size: 21寸x7寸, 米的份量大約4-5飯碗滿左右, 唔係放在bb心坎的, 係將d米分開兩份, 分別放在bb兩旁, 目的是壓住張被仔! 一來bb踢唔坎d被, 二來多條帶搭住bb心坎, 就會有d安全感!

男爵府

唔好意思, "二來多條帶搭住bb心坎" 唔係好明? 何來有帶?

大宅

hm...我又唔識貼張相比你睇, 睇到之後, 你就會明白!!
等我試吓pm比你....

侯爵府

好媽媽勳章

我都發覺帶阿b 出一日街 佢個晚實會喊醒幾次 但老人家又話要多d 帶bb 出街 等佢見多d大第時唔會大香里 都唔知點做啦 
雲師奶 該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至