跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 各區幼稚園一覽表

林老太,
我都同謙謙入左紙去荃灣救世軍ar, hehe, 咁的的會吾會同謙謙做同學仔呢?
另外,我都想睇下迦南好吾好,
仲有就係全完lor, but 都吾知全完好吾好,因為我貪佢近咋,同埋一條龍lor.....

救世軍好吾好又真係吾係好知,不過口碑都好似幾好咁,我係bb五個月個陣入左紙,但係個miss話都要排兩年架...... :-P

別墅

Re: 各區幼維園一覽表

有太多各式各樣的幼稚園啦都唔知應該搵邊一種比囡囡讀.
好煩惱 :-( :-(
各位媽咪有冇意見可以比到我呀?

大宅

icoico,

其實我地呢班0410bb 07年就入學, 即係話出年9月就要攞幼稚園申請form, 所以雖然我地d 小乖乖只係得幾個月, 不過我地都要慢慢揀邊間幼稚園好, 邊間適合自己小朋友, 因為真係好煩嫁, 有d係傳統型, 有活動型, 有催谷型, 有d buy 老師有愛心, 有d buy 講國語英文為主, 有d 就buy 校舍等等, 總之就煩到七彩, 而且好既幼稚園一定好多人爭, 想快人一步, 理想達到就梗係要花多d功夫啦, 我凈係知道如果想小乖乖讀n1就要今年9月報啦, 所以一d都唔早啦!

男爵府

林老太, rabbit,
我都諗緊青衣or 荃灣, 當然青衣就近好多, 行都行到去, but我心思思荃灣區, 但我老公似乎又唔想越區bor..
唔知有無機會做同學仔呢~~

林老太,
點解你出post, 時時都打錯字0既, 走鬼咩?
kakakaka

rabbit,
你個info 亂碼wor

大宅

rabbit_chan2222,

Y救世軍妳可以咁早入紙既...我打電話去問過...佢話要我明年先取form喎..... :-( :-(

迦南&救世軍都唔錯....口啤都幾好.....不過迦南就商業成份重些.....

維尼b,
may be我已有老花掛.........乜妳唔係做會計既咩.....點解好似miss咁...成日捉人錯字....我又成日俾妳捉到喎 :evil: :evil:

珍珠宮

我都有一間心水, 唔知有無人同我一樣呢?

聖公會青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園

大宅

哈哈哈哈哈, 我唔忿氣...剛才再打去荃灣既救世軍吳國偉紀念幼稚園問清楚......

原來妳地係打算俾bb讀幼兒園....所以就要一早入紙申請....而我係想的的2007年/8月先入讀幼兒班....故要明年7月取form申請...

大宅

kakakaka, 原來係咁ar?! 誤會哂添, 咁幼兒班同幼兒園有咩吾同架(學的野同師資方面), 同埋讀完n1係咪可以讀k1呢? hehe, 吾好意思ar,我咁多問題,我係個烏龍媽咪黎架

大宅

rabbit_chan2222,
幼兒園係按bb情況而定...唔一定要讀既...而且幼兒園大多數都係教下bb簡單既字....玩下...訓下...食下......學習下過團體既生活.....沒有媽媽係身邊時.....佢地學習自已照顧自已....例如有的兩歲既小朋友....仲唔多講野...一返左幼兒園唔駛一個月...已學識講好多野...因為學校有好多同年紀既小朋友嘛......

n1 - k1 - k2 - k3 rabbit_chan唔好玩啦.....n1 梗係跟住k1啦....難道可以跳去k2?????
妳呢個烏龍媽咪真係要惡補下資料先得.....

子爵府

好媽媽勳章

feiangel 寫道:
救世軍真係咁好咩?我見我個fd個女都係讀救世軍幼稚園,
不過成個k1差唔多讀哂都好似仲未教寫字喎。

feiangel,
唔寫字唔代表唔好o既, 有個開心o既童年才重要ma, 學寫字來日方長啦, 寫到佢唔願寫都得呀 (個人意見)

大宅

原來係咁呀, 我仲諗住等佢快2歲先開始搞呢d野, 真係差d搞到呀女無書讀
咁我都要快d同老公傾下呢個問題喇

[quote]
garytai 寫道:
icoico,

其實我地呢班0410bb 07年就入學, 即係話出年9月就要

大宅

前幾日睇到林老太呢個post, 我都事不宜遲 , 立即埋頭苦幹咁study手頭上嘅資料 , 呢幾晚都睇到點幾兩點 , 而家頭都大埋 我煩呀 !

大宅

哈哈哈哈...原來我挑起左各位既三千煩惱絲添

大宅

我都係諗住bb明年足2歲, 就安排佢讀幼兒園, 而家都搵緊資料同打聽其他媽咪的評語, 我暫時搵到2間, 都係要bb1歲同1年歲3個月就要報名, 但我同我老公就想搵多2間報名, 恐防個2間唔收, 都仲有2間後備的自己心水學校可以選擇囉.

大宅

我又想請教咁多位媽咪, 報n1係咪填左張表, 咩都唔駛做,等通知就得架喇 ?-(

大宅

icoico,

佢收到你報名表, 便會通知確認, 同約你參觀或者面試時間等資料, 不過, 如果你send左好耐都無消息, 緊係打個電話去問下好d啦 !

別墅

bobosweet,

我都有諗過這間,但它有另一間分校在山景邨,你知吾知邊間好呢?

大宅

小盈盈
原來n1都要面試架, 真係唔該晒你話我知, 我以為係等學校通知收就收, 唔收就唔收, oh, 我真係好"烏喙喙"

大宅

bobosweet 寫道:
我都有一間心水, 唔知有無人同我一樣呢?

聖公會青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園

bobosweet
你講呢間係咪係屯門架? 我睇報紙介紹過~
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

大宅

icoico,

以我所知, n1面試因為阿b太細, 唔會太複雜, 都係比d玩具佢, 睇下佢反應, 同老師同佢傾下簡易d計, 不過, 如果有d出名學校, 好似要考是否識簡單英文喎 !

首頁

尾頁

跳至