興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章

Chkdsk ???

電腦右下角彈出一句野話...window...乜乜檔案或目錄毀損且不能讀取....請執行Chkdsk公用程式 我唔知點解同要點做呀 :lol: :lol: 係咪電腦壞左呀 :-( 有冇得救 一開outlook 就彈出黎...唔比我開outlook :cry: :cry:

別墅

Re: Chkdsk ???

因为有File Corruption, 可能是你的电脑曾经不正常关机. 也可能是你的Hard disk出问题.
不用担心, 你可以按"开始", "执行", 打"chkdsk /F" 下一次你重开Windows的时后他就会自动Run chkdsk.

My name is Donny Moy 梅梓峰 2004年8月19日出世 -> Please visit my album <- -> Please visit my baby blog <-

侯爵府

畀面勳章

right click->c:/->properties->TOOLS(tab)

->Error-checking->Check now

->tick: automatically fix file sytem errors & scan for and attempt recovery of bad sectors

->Start->the system will restart~

hope this may help!

珍珠宮

醒目開學勳章

打chkdsk /F...會出現一個黑色底視窗...怕唔怕架 :cry: 我完全唔識電腦架

侯爵府

畀面勳章

don't be afraid, it's fine....

or u may follow my steps to perform the same job as ericmoy's suggestion.

good luck~

珍珠宮

醒目開學勳章

ChunChun_Daddy

我跟你指示照做左.....但彈出...因為磁碟檢查公用程式需要取得存取磁片上一些windows檔案的專用權..所以無法執行磁碟檢查..只有重新啟動windows才能存取這些檔案..你要排定時間在下次啟動電腦時執行磁碟檢查嗎?我按左...是

侯爵府

畀面勳章

yes~

u need to re-boot the system & XP will do the Chkdsk as windows "next" start up....

珍珠宮

醒目開學勳章

我想問打chkdsk /F...會出現一個黑色底視窗.. 係咪咁就得架啦
佢打出..............
windows在磁牒上發現錯誤..但將不會修復他..因為糸統執行沒有/F修復參數的磁牒檢查..
最後又問我是否將資料夾轉換成檔案

我唔明佢講乜

珍珠宮

醒目開學勳章

Help~~ :-(

侯爵府

畀面勳章

carollam310 寫道:
我想問打chkdsk /F...會出現一個黑色底視窗.. 係咪咁就得架啦
佢打出..............
windows在磁牒上發現錯誤..但將不會修復他..因為糸統執行沒有/F修復參數的磁牒檢查..
最後又問我是否將資料夾轉換成檔案

我唔明佢講乜

咁您最後有無做到ChkDsk呢樣野呢??

珍珠宮

醒目開學勳章

個黑色底視窗我由得佢郁...佢顯示左一大堆我唔知乜黎架... 係咪壞左呢 而家用唔到outlook 同icq... :-(

侯爵府

畀面勳章

>>個黑色底視窗我由得佢郁...佢顯示左一大堆我唔知乜黎架... 係咪壞左呢

佢咪

珍珠宮

醒目開學勳章

睇黎我要搵人上門維修了 :cry: :cry: 我自己唔識搞呀 請問按F8簡system REPAIR...係佢自己搞掂定係要我自己搞架

侯爵府

畀面勳章

係佢自行嘗試修復問題.....

o岩既,唔識搞既話都係請高手搞搞佢好過.....

珍珠宮

醒目開學勳章

而家乜鬼都用唔到 :cry: 右下角成日出現...Windows/prefetch/DW WIN EXE-30875ADC.pf 已毀損 成日叫我執行Chkdsk公用程

侯爵府

畀面勳章

>>你是否要將這個磁碟區排定在下次糸統重新啟動時進行檢查...

您都識講"下次"重新啟動啦,right??咁您re-start部機由佢執行chkdsk一次,睇下個system曉唔曉自己搞掂囉??
唔得既咁真係另請高明囉.....kekeke

珍珠宮

醒目開學勳章

我重新啟動過無數次了...唔見佢執行chkdsk一次 請高明又唔知請邊個(我未試過)....又怕高明呃鬼我 :-( :-( :lol:

珍珠宮

醒目開學勳章

請問呢個方法得唔得

建立一個還原點:
開始>所有程式>附屬應用程式>系統工具>系統還原
建立一個新還原點。

將呢個檔案移到另一個地方,例如 D:\
Windows/prefetch/DW WIN EXE-30875ADC.pf
一般prefetch裡面嘅檔案係冇用嘅。

如果冇辦法可以响安全模式處理。

別墅

When you run "chkdsk /f", you must answer "y" so that the chkdsk will run when you restart the Windows.
My name is Donny Moy 梅梓峰 2004年8月19日出世 -> Please visit my album <- -> Please visit my baby blog <-

珍珠宮

醒目開學勳章

我有answer "y" ..但再開機時唔見有乜特別呀

首頁

尾頁

跳至