家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛買咗份新保險,係人壽加危疾(供十八年)再加個住院醫療
現在我喺個冷靜期內諗緊好唔好cut咗個醫療?
不過agent實係話如果有乜事即去私家check,唔駛去公立排隊,擔心都少D.
這個有冇人可比意見?

另外之前我都有份人壽,不過現在的agent說服咗我買咗剛剛提及嗰份(當時只係聽佢介紹份新的有乜好,我自己又無諗有一份舊的).現在我想cut舊嗰份,因為我唔想支付咁多錢喺這些保險度.

舊嗰份佢叫我可以用紅利繼續供唔好cut咗咁蝕,萬一我有乜冬瓜豆腐,咁屋企人就有兩個保障.

我想用紅利供,咁實會有供完的一天,之後我如果唔再比錢供,咁我這份舊保單咪都等於無用?因為我都無比錢是否等於斷供?
這個有冇人可以比意見我呢?

如果我現在將舊保單唔玩攞錢走,是否好過比佢用紅利繼續落去,到時我唔死咪連渣到無?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

請妳 PM 留 e-mail 因資料太多 PM 唔到!

這是我收集了幾年的個案,慢慢研究完再自己决定!!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

我唔敢比意見樓主, 免得有人以為我sell 保險, 我先申報利益, 我唔係做保險..

我只係講我自己的個案..

我家中有一半以上的兄弟姊妹患上危疾, 因此, 我急於在出事那年, 多買了一份危疾,加人壽, 我係要再驗身先受保的,

我買保險的原因, 係怕我萬一出事時, 想孩子有個$旁身..

其實我買個份危疾, 有d似買大細, 年年比2xxx元, 我梗係唔想claim啦...

民房

其實睇你份單有幾多錢積存左, 如果可以拿回本和有錢賺, 小朋友又大左, 人壽可以淢少,但危疾就不能淢因危疾用錢多

大宅

原帖由 焯媽媽 於 11-1-1 23:02 發表
我唔敢比意見樓主, 免得有人以為我sell 保險, 我先申報利益, 我唔係做保險..

我只係講我自己的個案..

我家中有一半以上的兄弟姊妹患上危疾, 因此, 我急於在出事那年, 多買了一份危疾,加人壽, 我係要再驗身先受保的 ...

我唔係做保險!!

買了一份危疾只需$2XXX/PER YEAR,
我有冇聽錯

侯爵府

原帖由 hkdido 於 11-1-1 23:54 發表

我唔係做保險!!

我有冇聽錯

個份危疾係附加一份人壽, 不可單買, 如果claim左份危疾, 個份人壽就會減半定唔知點..

請問你係物意思???

侯爵府

原帖由 hkdido 於 11-1-1 23:54 發表

我唔係做保險!!

我有冇聽錯

原來係新手...

大宅

原帖由 焯媽媽 於 11-1-2 00:36 發表

原來係新手...

yes, 係新手...

早前, 我都問左D 危疾PLAN,
全都是TERMS, 冇草$$成份,
以我個CASE, $5000/per year!!

大宅

原帖由 焯媽媽 於 11-1-2 00:36 發表

原來係新手...

新手...
以後多多指教

禁止發言

侯爵府

原帖由 hkdido 於 11-1-2 01:11 發表

yes, 係新手...

早前, 我都問左D 危疾PLAN,
全都是TERMS, 冇草$$成份,
以我個CASE, $5000/per year!!

性別, 年齡, 吸煙, 健康狀況, 疾病記錄都會影響保費,

我因為家庭有兄弟姊妹中危疾, 我係要驗身合格先可以平D保費..

我係有份人壽包底, 個保額要同危疾分一半, 不可單買危疾的..

我個份危疾係年年加, 到若干年後, 都要交到5XXX元保費...

侯爵府

原帖由 fatherfather 於 11-1-2 01:16 發表
如果有多餘錢,多份保險總好多少一份.
不過,我唔多喜歡人壽儲蓄,儲蓄不如去投資,年青時買人壽保額一定要大,特別係年青人,有什麼三長兩短都可以留俾屋企人.
要多儲蓄,人壽額一定細.
而住院一定要買, 等政府排期,等到死 ...

我有買回贈式的住院保險, 跟銀行買的, TOUCH WOOD,買左十年, 都未CLAIM過

大宅

原帖由 babycecil2002 於 11-1-1 23:03 發表
其實睇你份單有幾多錢積存左, 如果可以拿回本和有錢賺, 小朋友又大左, 人壽可以淢少,但危疾就不能淢因危疾用錢多

我份舊單是十幾年前買,是人壽加住院及意外,一路只有比錢無claim過,個agent無做pass又pass過幾次,
直到現在才知道以前個住院已經好唔update,跟舊單如要住院(只計床位),自己重要再比錢,原來有個no claim bonus自己平時無睇保險公司寄嚟的信,個agent有無講.
舊年開始注意番個保險,既然自己一路都無claim個意外,已經除消,今年連個住院都除消埋(因為新買份人壽加危疾,加咗個update醫療)

份舊單積存幾多,其實我都唔係好識睇,
積存紅利有1400美金
現金價值有2300美金
淨保單價值有3700美金
如果我想cut單走是睇現金價值或淨保單價值

我最主要想問我用積存紅利繼續供份舊保單,是否終有一天會供完,到時如我唔想真金白銀攞錢出嚟供,份保單是否不再生效,我有乜事屋企人就無錢賠呢?
如果是這樣我筆如現在cut咗去重好,可以攞番少少錢?
請再比意見 !

伯爵府

回復 13# maomaochan 的帖子

你份單是否有供款年期 (如10年, 20年), 抑或供至100歲? 每年或每月供款幾多?

大宅

原帖由 遙遙爸爸 於 11-1-2 12:34 發表
你份單是否有供款年期 (如10年, 20年), 抑或供至100歲? 每年或每月供款幾多?

你份單是否有供款年期 (如10年, 20年), 抑或供至100歲? 我睇番佢哋比我的保單資料 (終身紅利壽險:到期日是終身,保費214美元)
不過佢另有一欄是免付保費附加契約(免費)這個到期日是2025年)

每年或每月供款幾多?我是每年供款的

THANKS!

伯爵府

咁似乎你份單要供款至100歲. 因為你份單已經十幾年, 開始進入收成期, 千祈唔好隨便取消, 要計算清楚先. 你現時每年供U$214, 有機會份單現金總值 (保證現金+紅利)增長超過U$214, 咁即係每年都有錢賺. 你可以睇返週年報告同埋保單合約, 就知道保證現金每年增長速度, 亦可以知道紅利派發是否理想. 如果增長真係超過你供款, 咪當佢儲錢, 亦多個保障.
原帖由 maomaochan 於 11-1-2 05:51 PM 發表

你份單是否有供款年期 (如10年, 20年), 抑或供至100歲? 我睇番佢哋比我的保單資料 (終身紅利壽險:到期日是終身,保費214美元)
不過佢另有一欄是免付保費附加契約(免費)這個到期日是2025年)

每年或每月供款幾多?我 ...

大宅

原帖由 遙遙爸爸 於 11-1-2 20:33 發表
咁似乎你份單要供款至100歲. 因為你份單已經十幾年, 開始進入收成期, 千祈唔好隨便取消, 要計算清楚先. 你現時每年供U$214, 有機會份單現金總值 (保證現金+紅利)增長超過U$214, 咁即係每年都有錢賺. 你可以睇返週 ...

遙遙爸爸:

多謝你的解答

供至一百歲,即時供到我百年歸老!

週年報告我一向都無睇,所以我唔知有冇增長?
睇保單合約,是否睇我當年落實買的保險簽名作實嗰份?
還是佢最近出比我的保單資料?

我用紅利嚟供是否對我無著數?因為D紅利遲早都會供到無晒!

這就是我的煩惱的問題,因為屋企收入少咗,每項支出我都要量力而為!

THANKS !

伯爵府

保單合約係你簽名投保後, 有一份幾十頁紙合約比你, 裡面會有保證現金表. 紅利方面, 如果公司每年有盈利派出, 你份單十幾年, 有機會紅利已經足夠供款, 但非保證.
原帖由 maomaochan 於 11-1-2 11:27 PM 發表

遙遙爸爸:

多謝你的解答

供至一百歲,即時供到我百年歸老!

週年報告我一向都無睇,所以我唔知有冇增長?
睇保單合約,是否睇我當年落實買的保險簽名作實嗰份?
還是佢最近出比我的保單資料?

我用紅利嚟供是否對我無 ...

大宅

原帖由 遙遙爸爸 於 11-1-3 07:03 發表
保單合約係你簽名投保後, 有一份幾十頁紙合約比你, 裡面會有保證現金表. 紅利方面, 如果公司每年有盈利派出, 你份單十幾年, 有機會紅利已經足夠供款, 但非保證.
...

遙遙爸爸:

我開始明白我要注要些甚麼?

等我搵番份合約出嚟睇睇先!

萬分感激你的指教!

大宅

遙遙爸爸,

請指教, 如果我份保險啱啱買咗10年(人壽+save+醫療), 我想cut咗去, 咁係咪會比較蝕呢? 攞唔攞番(足)本金呢?

首頁

尾頁

跳至