自由報料

跳至

大宅

仔仔手足口病, 食唔到野, 點算

仔仔今年三歲半, 食唔野, 整晚哭, 昨日睇醫生發現患手足口病, 他已三日食唔到野, 一食野便不停哭, 醫生叫他食雪糕, 食奶及食流質食物, 但仔仔只食雪糕, 見到他好肚餓但食野又好痛, 令我心到酸, 請問有沒有方法可以快d 好及減低痛楚, 幾時會好返.

男爵府

2019新春慶豚圓

Re: 仔仔手足口病, 食唔到野, 點算

try to make some congee with carrots and try to drink some salt water. Or use salt water to rinse his month.

大宅

I found the following information from the government web site, hope it can help.

手足口病

病原體
手足口病是一種病毒性感染。最常見的病原體是甲類柯薩奇病毒,屬於腸病毒的一種。手足口病多數會在夏天及初秋出現。

病徵
發病初期會出現類似感冒的症狀,發燒情況可能持續4至5日。手掌、腳掌,有時臀部,亦會出現無痛的皮疹或水
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

大宅

謝謝你們的回應, 因為我第一次接觸這個病, 所以好擔心

大宅

我朋友的兒子5歲, 口內全是水泡, 又發燒. 後來朋友的婆婆帶了孩子睇中醫, 中午食了一劑中藥,黃昏時 口內的瘡, 已"謝了"很多. 可以一試.

大宅

嘉倫,
我女女前一輪都係..中左手足口....佢連雪糕都唔食...個種心痛我完全明白...但都冇法真係....我女女一食完藥就會好d..我會即刻比佢食其他野...but 其他時間佢就咩都唔食..真係冇法...迫佢飲水架我仲要......希望你仔仔快d 冇事啦...加油..加油..
我叫琳琳朱,1月13日出

大宅

好媽媽勳章

我仔之前都試過,又係幾日唔食野,因個嘴太痛,連奶都唔肯飲,心痛死我,佢都餓到手軟腳軟,好想食野,但一掂佢嘴就喊,之後我煲d好'希'的粥,用飲管比佢啜,就肯飲少少,叫做有d米氣落肚。

大宅

多謝你們的寶貴資料, 好似 sammili 所講, 仔仔餓到手軟腳軟,好想食野,但一掂佢嘴就喊, 今日連雪糕都不吃, 我怕他會餓死. 現在只有用食藥針筒來飲奶. 一杯奶要食一個鐘.

大宅

嘉倫,
你小朋友手脚有冇水疱?
定係只是喉嚨發炎?
我兩個女上星期都係咁,喉嚨發炎四日食唔到野。
DOCTOR 也叫比雪榚佢地食,但一樣唔肯食。
細女因為好痛,喊到失控,DOCTOR 開咗啲好輕份量的鎮定劑比佢食才可以瞓到5 -6 個鍾,真攞命!
我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sammili 寫道:
我仔之前都試過,又係幾日唔食野,因個嘴太痛,連奶都唔肯飲,心痛死我,佢都餓到手軟腳軟,好想食野,但一掂佢嘴就喊,之後我煲d好'希'的粥,用飲管比佢啜,就肯飲少少,叫做有d米氣落肚。

我有個朋友佢個仔又係手口足, 我朋友都係用飲管, 俾佢啜深D, 同埋D流質食物要灘涷D先俾佢食. 不過點都要幾日架喇.
Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

rmvv8888

我仔仔最嚴重是在口及舌, 出了好多白點, 其次腳, 每隻腳都 出了十至二十幾粒紅點, 手比較好一點, 只見到幾粒紅點. 由星期二到現在, 只有迫他飲奶, 因為連他最喜歡食的雪糕都唔食, 每隔二至三小時用食藥的針筒飲奶, 但十分困難才食到杯.

大宅

2019新春慶豚圓

不如你試下雀巢出的"佳膳"奶粉(亦有一罐好以汽水size), 佢專比有病人飲(有成人或兒童), 讓小朋友有足夠額外營養, 我唔知在大藥房有沒有得買, 我只係知"尚健醫療"有, 你可以打呢個電話熱線問: 2268 9008
Flower

大宅

早排我仔仔都係, 佢飲一啖水都喊, 訓醒就不停大喊, 唔肯食奶, 我就用鹹瘦肉煮好希既粥慢慢細細羹喂比佢食, 佢都食到1/2碗, 你都試吓. 希望仔仔快啲好番, 努力

跳至