跳至
[2004年或之前] 煲粥仔一問

首頁

尾頁

別墅

煲粥仔一問

我想今個禮拜六教工人煲粥仔比bb食,但唔知點煲,份量材料應該點樣,bb最初(六個月)應該食咩先呢?請指教!Thanks a lot!

大宅

醒目開學勳章

Re: 煲粥仔一問

您可放一份菜(東瓜/節瓜/菠菜/豆)+一份肉(豬/雞/魚),粥仔的稀杰,要視孚您bb的喜好而定!煲好粥的份量後才加入菜蓉肉蓉

別墅

Thank you ultraman.

如果煲兩餐,請問要唔要次次煲呢?

ultraman 寫道:
您可放一份菜(東瓜/節瓜/菠菜/豆)+一份肉(豬/雞/魚),粥仔的稀杰,要視孚您bb的喜好而定!煲好粥的份量後才加入菜蓉肉蓉

別墅

我煲左3次都煲唔到稀粥只係潮州粥咁我知如果前一晚用油鹽浸米就得但bb唔食得鹽(脾腎未能分解)咁有咩方法做到稀粥效果?

別墅

可嘗試將米浸過夜先

昨日同小兵打針, nurse教可將肉碎先放入分水整散, 代粥快好時放下, d肉唔會硬和一"狗狗". 嘗試過, 的確是好方法, 大家可try

別墅

korbutwong吾好意思,我吾係好明"肉碎先放入分水整散".

大宅

之前我地用煮麵個d煲,就似煲潮州粥.後來買左個細電飯煲(不是西施煲),就好好多.

alice

複式洋房

"肉碎先放入分水整散" ---> "肉碎先放入水整散"...

別墅

叻媽咪
肉碎先放入開水中整散.

洋房

或者只用肉汁煲粥, 都好好味, 我個仔都很喜歡食.

fenny
a mother of two happy boys

大宅

醒目開學勳章

我兩種方法都試過!
1 煮熟肉後攪碎再放入粥
2 攪碎肉後再放入粥
稀杰粥的份量要試多幾次才功成,水多可以盛起,但水少就很難補救,煲好理想粥的稀杰最後步驟才放肉/菜蓉。
如真怕睇火,市面上有很多快思邏輯電飯煲可預定時間煲粥真很方便!出街回家後便有美味可口的粥仔食

大宅

健康院姑娘話要有均衡營養,所以要有肉,菜.仲要食生果.請問你地會煲咩粥?

And anyone give yoghurt 乳酪 to BB before? which brand? I read that it's very good to baby.

Thanks
Alice

複式洋房

fenny 寫道:
或者只用肉汁煲粥, 都好好味, 我個仔都很喜歡食.

fenny

fenny,

How to make the 肉汁? Pork, beef or chicken?

複式洋房

chan_wingyee 寫道:
健康院姑娘話要有均衡營養,所以要有肉,菜.仲要食生果.請問你地會煲咩粥?

And anyone give yoghurt 乳酪 to BB before? which brand? I read that it's very good to baby.

Thanks
Alice

It may be better to feed baby yoghurt when he/she is 1 yr old+. Any comments from other mums?

BTW, anyone feed baby cheese now?

大宅

肉,菜.生果.煲la!!!

HAVE A NICE DAY!!!HAVE A NICE DAY!!!

民房

Catpig 寫道:
我想今個禮拜六教工人煲粥仔比bb食,但唔知點煲,份量材料應該點樣,bb最初(六個月)應該食咩先呢?請指教!Thanks a lot!

Catpig,

你可將米先用水浸1小時左右..d粥會好綿架啦..
可以加魚,chicken,菜,蛋黃(唔好要蛋白)...
have a nice day! :-P

別墅

Hi Mummm

我收集 below tips / recipe from 0411 mummy ada... very useful

番薯粥

米 適量(大概1湯匙)
番薯 1 - 1 1/2湯匙

米先浸水1 小時以上,番薯 "批"皮洗淨切小薄丁(0.5左右)
煲滾熱水,放晒所有材料落熱水,滾起收細火慢慢煲,
煲嘅過程要不時攪拌,直至米變粥、番薯爛,即可。

p.s 雖然番薯粥要睇火煲,比較痲煩D,但對BB嚟講
係一款好好嘅粥嚟。

冬瓜、肉碎、菜心葉、蛋黃粥

冬瓜 (要6舊仔,4cmX3cm大到)
肉碎 (豬、牛、雞,任意配搭)
菜心葉 3-4 片(視付大片定小片)
蛋黃 1個
米 適量

冬瓜煲"林"、壓爛,水唔好倒用嚟加米落去煲粥,
肉碎剁爛(比大人食嘅肉餅更爛),加少許凍滾水
開鬆D 肉碎,菜心葉 切碎。
將肉碎、菜心葉碎放落粥煲至熟,再加巳壓爛嘅
冬瓜茸至熱,放蛋黃滾1分鐘即成。

用肉煲湯, 再用 D 湯黎煲粥
D 粥會鮮甜D!

方法好簡單, 我會買左 D 肉返黎將佢切 1 半, 1 半用黎煲湯, 約煲 15 分鐘便得 (唔駛太多水, 我煲粥比 valerie, 我會用 1/4 量杯米 + 4 量杯湯, 所以我會用 4 量杯水加肉煲湯), 另 1 半肉會剁爛, 放入粥仔到比 BB 食埋

我試過用牛肉, 瘦肉, 魚, 雞肉, 粟米 (原來用粟米湯煲粥仔係好甜架

在此提大家一樣嘢!可能有D mami 知道,
但長氣D 都要提多次,就係豆腐 & 菠菜。

豆腐千其唔好同菠菜同食,因為兩者一齊進食
會阻礙吸收鈣質,原因菠菜有豐富嘅鐵質,當豆腐
與菠菜加埋後,就會變成草酸鈣,從而會將豆腐嘅
鈣質排出體外,減少吸取到豆腐之中嘅鈣質。

所以當你今日俾咗豆腐粥仔,就唔好俾菠菜,
最好第二日或隔多日至俾菠菜。

魚湯肉茸/菜茸粥

紅衫魚 4-5條(大概一手掌大)
肉茸/菜茸 適量
米 適量
薑 6-7片
魚袋 1個

米浸水1小時以上備用,肉茸/菜茸剁好備用,
紅衫魚 洗淨,燒杠鑊,下適量油再下3片薑片,
再下紅衫魚略煎至少許金黃,盛起擎油,將擎咗
油嘅紅衫魚放入魚袋,將魚袋打結,加入余下薑片
煲滾熱水,放紅衫魚袋中火滾5分鐘,收細火"au"
個半小時至1小時45分鐘,盛起魚袋,下米至米爛,
再隨喜好加入肉茸/菜茸 及蛋黃(9個月後才可加埋蛋白)。

南瓜雞肉粥

南瓜4分1個
雞脾肉 適量

米放入真空杯/壺+入熱滾水,米爛後放落煲仔再煲起,
若冇真空杯/壺,可就咁用煲煲開D米等佢變粥。
(米要浸1小時以上至煲D米會怏開D,真空杯/壺則冇需浸)
南瓜切粒蒸熟壓爛,雞脾肉煮熟再剁爛(要好爛),
所有材料放落粥煲2-3分鐘,即成。

p.s D雞脾肉嘅雞皮唔要,仲要"片"晒D肥。

豆腐青豆粥

豆腐 4分1件
青豆 2湯匙

豆腐、青豆用少許水放落鑊煮熟,撈起後放落 "西",
"西"下放碗將材料用匙羹壓成茸,再放落粥煮至熱,即成。

節瓜牛肉碎粥

節瓜 半個
牛肉 適量

節瓜蒸熟壓爛,牛肉(同豬肉一樣剁至最爛加少許凍
滾水開鬆),先放節瓜落粥煲5分鐘,再加牛肉煮熟,
即成。

甘荀薯茸

甘荀 4分1 (切粒備用)
薯仔 半個 (去皮)

將薯仔同甘荀粒一齊蒸熟,再壓爛(用攪拌機都可),
即成。

豬肉菜蓉蛋黃粥

柳梅豬肉 5-7元
菜心(可放其它菜,例:菠菜)
蛋黃 1個

加入剁爛嘅豬肉(豬肉要加少許凍滾水鬆開D肉至加入粥)
(豬肉要剁得比平時蒸肉餅嘅更爛),菜煮熟切碎,煲大概3
分鐘,熄火前放蛋黃,即成(冇需調味)。

紅蘿蔔魚肉粥

紅蘿蔔/甘荀3分1個
魚肉適量

紅蘿蔔煮熟後壓爛,魚肉蒸7成熟起肉再剁幾吓,
將已壓爛紅蘿蔔加入粥煲一陣,再加入魚肉,
大概3分鐘,即成(冇需調味)。

大宅

korbut,

Thanks for sharing

男爵府

korbutwong,

你好呀,我係0502嘅媽咪路過呢度,見你講粥仔嘅receipe好detail同埋吸引,我哋嗰邊又有d媽媽已經開始諗緊點煲粥仔,唔知你介唔介意我將你嘅食譜copy過去我哋嗰邊俾大家share吓呢?唔該晒.
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

別墅

Ivyl

of course no problem. 好野一齊分
我是 collect 0410 ada ma ma 的點滴, 我不是原創人

首頁

尾頁

跳至