自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

今天要去郵局攞份郵件,局內有4個窗,我已經排住寫取/寄郵件那條隊,去到我的時候,那位職員話要處理交費用條隊先.

已經有2個窗係收緊那些賬單費用,現在又要加多個窗去收費???

只有一個窗去處理寄件,現在是郵局還是收賬單局,取郵件及寄件的不是没有人,都是排長龍的.

郵局現在為何會攪到唔係處理郵件,係處理收費??????
http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

因為嗰啲服務郵局有$$賺囉~
自負盈虧嘛

珍珠宮

冇辦法..已经係存在好耐既問題

公爵府

我年幾前也發現郵局不務正業.無法啦,要賺錢.我那次去一間細郵局,得兩個counter,仲要無分開功能,長長的一條龍,9成9都是交費的,激死我!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實又咁諗, 科技發達, 而家好多人都已經唔寄信了, 所以交費已變成郵局的主要工作了~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係啦, 有時我都好忟, 我做網上生意, 成日要去郵局寄野, 但去親郵局的多數係繳費的, 有D人又唔只交一張, 等到我好忟.
,

伯爵府

其實又咁諗, 科技發達, 而家好多人都已經上網交費用或 autopay. 我唔明點解仲有幾後生既人要去排隊俾錢.

原帖由 newcook 於 11-1-3 17:59 發表
其實又咁諗, 科技發達, 而家好多人都已經唔寄信了, 所以交費已變成郵局的主要工作了~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Chamo 於 11-1-3 18:14 發表
其實又咁諗, 科技發達, 而家好多人都已經上網交費用或 autopay. 我唔明點解仲有幾後生既人要去排隊俾錢.

過咗機, 有機碼
白紙黑字做証據
費事扣錯數

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

平時交費既仲會鬧寄嘢既人阻住晒TIM~~
次次經過郵局, 有二三十人排隊真係濕濕碎
其實我都好不滿郵局變成咁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁又或咁諗,如果佢唔係做收費,有D收入補貼吓,郵費可能個成本要收返貴一倍~

大宅

我o個邊,郵局取郵包係有獨立一個窗口做的。不過如果你擔心要好耐先拎到,可以睇下你份件有無得上網改取件郵局,去少啲人o既郵局拎。

每一區都月一兩間郵局特別少人,留意下。

珍珠宮

好多人係幫公司交費.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

回復 7# Chamo 的帖子

去ok又見到人交費,去7字又見到人交費,去萬x及屈x都有人交費.

我都覺得郵局做交費都合理,但都唔洗4個窗,得一個窗處理郵件,若果無人排郵件,你做曬收費都無人理你,但排曬長龍都係顧收費先,就真係唔合情理.
http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

禁止訪問

回復 6# LMCK 的帖子

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

點解咁多餘要分隊,做乜唔multi-tasking?!

男爵府

好媽媽勳章

點止...今日應該有份郵包送黎...點知,得張通知叫我去拎,話有送到黎,但冇人wor

但我個地址係全日都有人架囉...

諗住聽日去拎份郵包順便反映下

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

They get paid a few dollars for each fee payment, earn money much easier and faster than delivering letters.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好彩我樓下個間,時常小貓三兩隻,好怕佢嫌小人會折左佢~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

大宅

原帖由 unicath 於 11-1-4 00:40 發表
點止...今日應該有份郵包送黎...點知,得張通知叫我去拎,話有送到黎,但冇人wor

但我個地址係全日都有人架囉...

諗住聽日去拎份郵包順便反映下

你可以CHECK返郵局電話去投訴,不過投訴完下次都會係咁,因為我已經做過。

首頁

尾頁

跳至