自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

有張梳化好新淨,想捐出去,有機構上門回收嗎?

大宅

醒目開學勳章

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D2

你睇下呢個post有講一啲機構係需要損助

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

無寫要梳化喎,有邊度收喔!
---生命無價,請支持領養---

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

I called Crossroads and other voluntary agencies like St Jacob. sometimes they cannot arrange a truck to come and ask you to wait till they have enough donation offers to make a trip worthwhile (ie. you need extra space to keep both the new and the old sofa until they come), some asked for a fee to share the cost of the truck. Eventually, I donated to a church nearby.

St. Jacob asked for photos and post it on their sites until someone wants them and then they call u.

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 karkar39 於 11-1-3 20:24 發表
香港家庭共棄置超過150萬件舊電腦及電器。部分被棄置的電腦及電器仍可正常運作,應盡量重用,以善用資源。所有有用的零件及物料,包括金屬及塑膠等均可被回收再用或再造。自2003年1月起環境保護署(環保署)推出一項舊電腦及電 ...

sorry,唔係電腦wormouth:

禁止訪問

禁止訪問

大宅

講起,我記得環保處有個平台,可以自由張貼呢類告示,裡面可以要求對方自取。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 karkar39 於 11-1-4 01:10 發表
非牟利社區二手店免費傢俬上門回收服務

若閣下需要處理一些不需要但仍可重用的傢俬,
只要結構良好, 乾淨企理,
就可以聯絡非牟利的社區二手店上門回收,

回收部熱線: 27297023, 每天早上11時至晚上8時
(website: www ...

thank you ~明天試下打先!

希望幫到真正需要的人,因為睇過好多要求人地捐都係出於貪心~剛剛睇到一個好過份既要求,分享下
香港善導會
詳情 : 有兩位低收入人士,因搬進新屋,故此需要以下傢電:
1) vcd或dvd機x2
2) 電飯煲x2
3) 掛牆鏡
4) 烟灰缸
5) 細雪櫃
6) 電磁爐連鍋x2
7) 筷子、碗、匙
8) 鬧鐘
9) 衣架
10) 電視機
11) 電腦或notebook一部
12) 風扇
13) 微波爐
感謝各位好心人士的捐助。若有任何查詢,歡迎與香港善導會九龍西社會服務中心莫姑娘(電話:27795003/電郵:[email protected])聯絡。

物件狀況 : 不拘
有效至 : 31/01/2011
電器

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

1) vcd或dvd機x2 ............無$買仲要睇,都唔係必須品
2) 電飯煲x2
3) 掛牆鏡 ............我都無WO.
4) 烟灰缸 ............咩呀,無$買野有$食煙.
5) 細雪櫃
6) 電磁爐連鍋x2 ........"連鍋"有D過份羅.
7) 筷子、碗、匙 .........有$買煙但無$買呢D,食小合煙都可以買斉啦.
8) 鬧鐘
9) 衣架
10) 電視機
11) 電腦或notebook一部
12) 風扇
13) 微波爐
無野講.

珍珠宮

原帖由 YANFAMILY 於 11-1-4 01:26 發表
1) vcd或dvd機x2 ............無$買仲要睇,都唔係必須品
2) 電飯煲x2
3) 掛牆鏡 ............我都無WO.
4) 烟灰缸 ............咩呀,無$買野有$食煙.
5) 細雪櫃
6) 電磁爐連鍋x2 ........"連鍋"有D過份羅.

7) 筷子 ...

~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

男爵府

我記得屯門黃金海岸咩紅十字會好似會上門收嫁.
大部份係外國人做野.幫d難民同黑人之類.

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 meko~ 於 11-1-4 01:18 發表

7) 筷子、碗、匙
8) 鬧鐘
9) 衣架

連 呢 d 都要問 ,咁唔似係搬新屋,

係想揾間酒店住下化
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

男爵府

比我連LEE D都無$買真係唔知點算,似係貪心多D.
原帖由 Bing.Jing 於 4-1-2011 01:31 發表

連 呢 d 都要問 ,咁唔似係搬新屋,

係想揾間酒店住下化

首頁

尾頁

跳至