論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人係大工皇后呀!點對付佢好?

我係6月頭請了個工人幫我主力揍bb,其次是煮飯及做家務,起初都幾好,但做了半個後就發覺佢好懶,成日借d耳攬住bb下午一起睡覺,什麼家務都不做,我阿媽去我家同bb玩,個工人係到看電視或看報紙,叫佢洗餸,佢話看完電視先去做,甚至有一次仲點我同我阿媽叫我們拿報紙,厠紙,尿片,因為她要幫bb疴ngng,到現在bb3個月開始認人,所以我每天放工後就即刻仆返去揍bb,等bb認我,我係到揍bb個工人竟然去訓晏覺,叫佢做家務就話做左,有時我真係好想鬧佢,但為左個bb驚佢打佢,加上bb又認佢,所以又收口,請問各位有咩方法對付佢呀?

珍珠宮

Re: 我個工人係大工皇后呀!點對付佢好?

我覺得你個工人黎左日子咁短, 已經有咁既問題, 睇怕都冇得點教, 不如搵過個新架啦.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係咁話!你襯bb仲細不如及早請過個新好過啦。

大宅

Yes!! Since your baby is so small and doesn't recognize her well, you SHOULD change your maid now.......... if not, you will regret when your baby grown up and able to scared of strangers!

大宅

快D請個新工人然然後抄左佢啦!免得日後重谷氣!
:-D

大宅

個工人依家同我個女訓,仲開埋冷氣添,我自己都唔係好捨得乍,我現在係書房都冇開冷氣呀,佢咁識嘆

大宅

三個月大既bb最好唔好吹冷氣呀~ 好易病架~!!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實都無咩方法 ga na
佢就係睇c你無左佢唔得, 所以先咁放肆,
bb 雖然係認人, 但佢地 ge 適應能力亦都好強,
e+ 先得 3個月人仔, 1個星期 mug 都適應到 ga na,
如果你再拖, bb 大d 你仲唔願換過個,
所以你都係快 d take action la.

大宅

我都覺得依家個工人來咁短時間就已經咁樣, 橫掂未夠3個月換工人唔使蝕好多, 快d換啦, 唔係第日BB大個左, 開始黏佢, 你仲頭痕呀! 不過, 講真呀, 有心理準備個個差唔多, 唔係太離譜,就算啦, 我個工人好鐘意講大話架, 又偷我D鞋出去著, 搽我D護膚品, D護膚品依家都唔敢放在廁所, 自已個房門返工時鎖埋, 不過見佢對BB都OK就算啦.......

大宅

當機立斷,即炒!工人想食住老闆,除咗對bb唔好同危害安全外,此乃第一死罪

複式洋房

出糧比佢仲點返個boss做野? 有冇攪錯??
我認為warning letter都唔洗出,應該即炒!!!

翡翠宮

我係你我會整個時間表比佢, 反正一個B易話為, 仲有得個三個月都係訓多過玩, 就SET個表比佢幾時要佢做D咩, 做唔曬就要解釋點解會做唔曬, 真係有藉口比佢的話就搵日攞假在家看住佢係咪真係好似佢講咁跟唔到時間表做野, 若然唔係的話一定要炳, 好多工人就係成日似住自己湊B湊得掂個僱主唔會郁佢, 我家陣都好表明立場比個工人知我既說話就係聖旨我理得佢湊唔湊得掂呀. 仲有佢要同BB痾NG唔好大曬叫我攞呢樣個樣我會叫佢準備好曬D野先好同BB痾, 呢D野佢有經驗應該知道點做唔係下下都要我出聲呀, 咁佢自然會知衰. 知你唔受佢個套. 訓晏覺好平常因為無人看住就一定會, 咁佢係咪要湊夜晚的, 若果係就無計因為佢可能夜晚成日要起身睇下BB有無被蓋等所以可能會唔夠訓都未定, 呢樣野有得相確, 但湊左個BB成三個月, 個B都唔跟佢你都有定心理準備佢唔方係一個好工人搵定人選好了, 若果你怕鬧完佢會對BB唔好, 呢樣野唔多唔少一定會, 但最緊要無傷及身體便可, 我以前好少鬧工人但個工人一樣打女, 所以都係裝番個針孔好D, D工人都係唔係好靠得住.

珍珠宮

同佢講你絕對唔能夠容忍o廿懶的工人,家務做唔妥還點婆婆做,要她係bb睡覺時便做家務,洗衫,燙衫,打掃,準備晚飯,一定有時間的如果要做,否則嚇佢晚上bb訓覺後才做囉,因她們好怕太夜睡覺,當她一晚做唔晒要攪好耐,便知道d野一定要她做,她醒目的便會乖乖地分配時間做野,不過你要忍心唔好理佢,就算她個樣好可憐也不要上當,還有比個信息比她知,你地唔會無佢唔得,等她反省如冇改善,炒得啦.
:tongue:

別墅

妳請佢黎做野要比人工,佢叫妳做野,同佢講話要收返錢。

複式洋房

it's impossible to happen. fire her at once !!

NHO

別墅

how can she order u to do things for her, don't hesitate fire her immediately

別墅

我請第一個工人的情況與你一樣,不過我已問及其他好友,大家一致認同炒左佢。

D工人好醒架!佢知道我地無人照顧BB,以為我地會為左BB而"遷就"佢!於是我搵番個"家務助理"暫時頂佢位置,然後即時炒佢囉!

複式洋房

meet too
[size=medium]囡囡 21-10-04 [size=medium]仔仔 25-10-06

複式洋房

你地所講嘅焦数同動作,我都用過哂,連扣錢都試過,但對我個工人都唔work
你只可以同佢講,我請你返黎之前,你已經好清楚要做d乜,我係要一個照顧到 bb 又做到家務嘅乖工人,如果你能力做唔到嘅話不如直接同我講唔好哂大家時間啦..我請你返黎係希望你可以幫到我,而唔係要我照顧多一個人,我希望你明白,如果你唔明嘅,我可以叫 agent 同你講,咁樣會唔會好d 呢~
唔洗勞氣嘅
[size=medium]囡囡 21-10-04 [size=medium]仔仔 25-10-06

首頁

尾頁

跳至