跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 西貢區有冇BAND1中學???

elaineho73 寫道:
AprilPie,

你係"羅氏"入面教ga?
你又禁清楚ge??

如果你家中有小朋友讀緊中學, 或將會升中學, 而且又住在將軍澳一段日子, 而你又關心你子女的將來的話, 相信你都會好似我一樣四處搜集資料.....看看那些是目標學校, 那些是忌選學校.....

況且我在這裡報導的資料, 只要上教署的"中學概覽"就可一目了然, 根本就不是秘密....

伯爵府

因為"羅氏"都算係新既學校~
所以都有代觀察~
可能我兩個小朋友仲細,
所以我未禁快留意到中學~
係TKO區資助既英文中學得迦密一間~
直資中學都以自己選擇教學語言,
係TKO係咪都有幾間直資既英文中學??

洋房

AprilPie 寫道:
是不太公平的, 因為一向將軍澳中學的banding都唔太理想, 何況你講緊以前..... 7 成入到band1 已經唔差!

"以前" 我話到轉直資之前, which 05年9月先轉直資
"將軍澳中學的banding都唔太理想", 更唔關事喇, 中學唔似小學要計分. 你係得既都出左去喇. 你上網自然check到派左去邊, 有料既仍然去到good hope, 皇仁, 問題係majority 仍然未成熟

"景嶺"對我黎講仲未入流, 更遑論熱門學校. 一隻手都仲未數到佢.似乎你對呢區未算好熟悉

我同校內老師主任仲有聯絡, 佢地都尚未有咁大期望, 我對於你既信心實左有dd奇怪 ?-( ?-(

洋房

因為"羅氏"都算係新既學校~
所以都有代觀察~
係TKO係咪都有幾間直資既英文中學??

我同你一樣, o弟下先喇, 要入對我黎講好易.
直資既英文中學比較多討論既有真道.

民房

如果你以傳統名校皇仁作比較, 根本就不是這回事.....

民房

真道? 我建議最好問問老師的建議....

洋房

如果你以傳統名校皇仁比較, 根本就不是這回事.....
nonono. 你唔明白我意思, 而家陸慶濤同羅氏連結, 即學生主要由陸慶濤上, 每年陸慶濤約有廿幾人入band one 傳統名校如皇仁good hope, 廿幾人入迦密, 其他既其實麻麻, 由呢班學生為主既羅氏可以有大突破嗎 ?

有改善將唔會係呢幾年既事, 05年陸慶濤先轉直資, 到佢地完完全全自己揀學生, 由果班學生上, 起碼5-6年先有成績.羅氏暫時仲需要時間.

洋房

真道? 我建議最好問問老師的建議....
重新o弟多次我寫乜
我無一個字話真道"好”呀

不過作為一個家長,我好希望間間都會更好,咁我可以多個選擇

民房

我都無寫過你話真道好, 只是建議在選校前與老師多多溝通, 才會有更適合的選擇!

洋房

我都無寫過你話真道好, 只是建議在選校前與老師多多溝通, 才會有更適合的選擇!
岩呀,講得好.絕對唔係上黎o弟班C9胡扯呀

民房

勤勤媽 寫道:
[quote]
如果你以傳統名校皇仁比較, 根本就不是這回事.....
nonono. 你唔明白我意思, 而家陸慶濤同羅氏連結, 即學生主要由陸慶濤上, 每年陸慶濤約有廿幾人入band one 傳統名校如皇仁good hope, 廿幾人入迦密, 其他既其實麻麻, 由呢班學生為主既羅氏可以有大突破嗎 ?

有改善將唔會係呢幾年既事, 05年陸慶濤先轉直資, 到佢地完完全全自己揀學生, 由果班學生上, 起碼5-6年先有成績.羅氏暫時仲需要時間.[/quote]

同意, 當然需要時間....

我最初也提及羅氏與陸在約干年後才正式接龍, 現在羅氏是可以自己揀學生, 當然新校選學生的power無咁強.....

洋房

同我最初也提及羅氏與陸在約干年後才正式接龍, 現在羅氏是可以自己揀學生, 當然新校選學生的power無咁強.....

no . 嚴格黎講, 今年05-06年入到陸慶濤p1就已經可以直上羅氏. 亦正如你講新校選學生的power無咁強, 我都怕我未見到學校有成績我仔仔就要入小學....
唉.... 希望佢一切順利, 我有多間平價私校揀

民房

勤勤媽 寫道:
[quote]
同我最初也提及羅氏與陸在約干年後才正式接龍, 現在羅氏是可以自己揀學生, 當然新校選學生的power無咁強.....

no . 嚴格黎講, 今年05-06年入到陸慶濤p1就已經可以直上羅氏. 亦正如你講新校選學生的power無咁強, 我都怕我未見到學校有成績我仔仔就要入小學....
唉.... 希望佢一切順利, 我有多間平價私校揀[/quote]

直資 不等如 私校!!學貴的高低也不等同教育質素!

洋房

?-( ?-( ?-( ?-( 每次我想表達既野你都get 唔到... 不停自打咀吧. 捉字失係你強項喎, 我對牛彈琴嗎 ??????

其他媽媽明白就okay喇....

伯爵府

勤勤媽,

pls check PM~

民房

勤勤媽 寫道:
[quote]
?-( ?-( ?-( ?-( 每次我想表達既野你都get 唔到... 不停自打咀吧. 捉字失係你強項喎, 我對牛彈琴嗎 ??????

其他媽媽明白就okay喇.... [/quote]

隨便你點說都可以, 只是每個人的觀點不同, 定義也不同

洋房

勤勤媽,
pls check PM~
replied

洋房

羅氏有d咁既人 ?-( ?-( 我真係要從新考慮過呢間學校 ?-( ?-(

勤勤媽
pls check pm

首頁

尾頁

跳至