產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問個肚幾時開始大,而家有5個月都唔係好大??

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 請問個肚幾時開始大,而家有5個月都唔係好大??

好難講喎...係因人而異架~~
我3個月時成日覺得自己已經見肚架喇...但可能之前有d肚腩仔...咁有左bb唔敢成日縮個肚仔...所以有d咁既感覺掛~
不過我4個月時已經見肚嚕~~5個月有D人已經話我"嘩...重要10月先生牙,都好大喇喎"<---= =|||

男爵府

我同你都係一樣喎

kawai928 寫道:
我3個月時成日覺得自己已經見肚架喇...但可能之前有d肚腩仔...咁有左bb唔敢成日縮個肚仔...所以有d咁既感覺掛~
不過我4個月時已經見肚嚕~~5個月有D人已經話我"嘩...重要10月先生牙,都好大喇喎"<---= =|||

不過個肚大唔大都冇所謂啦,最緊要BB大小適中嘛

大宅

我都好大呀,而家20周,D人已經話我就生得,我都比佢地話到唔好意思!我見D同事五個半月都重係着得番以前D衫,除左生孖胎嗰個,所以佢地成日問我係咪孖胎

侯爵府

可能你本身係瘦人一族啦, 因為我都係, 上次我有問醫生, 係咪細得滯, 佢都係咁話我, 只要bb正常size就ok架啦. :-P

伯爵府

唔駛咁擔心喎, 個肚一大就會好似吹波咁快架.

bb唔須要好大件, 最緊要健康就得啦.

別墅

sandywan0208,
唔駛擔心, 我都係差唔多5個月先見肚, 第7個月開始好似吹波咁. 其實, 個肚唔係太大而裡面個b係健康就得架, 因為生完要慢慢修架!

洋房

Hi Sandywan0208,

Same ar, I'm now 22 weeks but everybody keep asking why my tummy is so small, just look like 3months or 4 months. But, my friend told me it doesn't matter to have a small tummy if the baby's size is fine. It's even better la! As we can save $ for keep fit after given birth ! Haha!

My friend gained 30 pounds and her baby boy has 7.5pounds, but, her cousin gained 60 pounds and the baby got only 6 pounds. The extra pounds go to the mother, not to the baby. Now, she has to pay a lot to keep fit lar.

子爵府

我自己本食係一個偏瘦既人..加上食極唔肥..再加上頭果三個月嘔得勁..所以有左bb 頭果三個月d 人都唔覺..依家有左七個幾月..d 人都只係以為我有左四~五個月咋!! 其實有時肚細唔代表bb 細..只要佢size 正常就得..因為我次次返醫院檢查..個醫生都無話有d 乜問題..有d 人可能係長胎唔長水..所以你唔駛咁擔心
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

男爵府

我到生時個肚都不是太大, d人以為得5個月左右ga za! 而家女女都唔知幾健康!

公爵府

我兩/三個月已經開始見肚, 到八個月好似'pump'波咁, 大得仲快, 個肚好似想爆咁
[/url]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mrsmcdull 寫道:
我同你都係一樣喎

[quote]
kawai928 寫道:

不過個肚大唔大都冇所謂啦,最緊要BB大小適中嘛 [/quote]

哈哈~~你又一樣呀~~我之前4,5個月度叫我老公幫我度個肚有幾多吋...果時已經36吋...唔知係咪真係好大呢..=.=
不過我媽咪話係到7個月度就會好似比人吹脹個肚咁架...大到自己都會驚喎...
你依家幾大呀bb??個肚仔又有幾多吋呀??

別墅

我五個月時個肚都係好細,差唔多到六個月時先見肚..而家差唔多八個月肚圍都係35吋

大宅

我個肚都好細, 5個幾月先見肚, 因為我都係瘦人, e家差吾多7個月, 穿娃娃衫只有少少凸咋, 因為我都係重左6磅咋, 明天去c+問問e生, bb 幾重先!!!!!!!!! :lol:

大宅

Now I'm 21 week but my waist is 33.5" only! My breast is still quite small!!

大宅

我有左6個幾7個月既時候, 都冇人發覺我有左呀~
到左8個月既時候先開始大~
bb出左世都幾重~
so唔使擔心wo~

子爵府

放心喎!我7個月個時D人問我有無5個月,
到咗8個月打後,個肚好似俾人吹咗氣咁,
個肚大會好辛苦架!!最緊要BB健康

大宅

唔該哂你地,而家放心d

男爵府

2019勳章 熱血勳章

我個時成7個月先開始有少少肚,到生個時個肚得37吋!BB出世都有7磅呀…不過依家生完個肚都係咁上下大,哈哈!健康就得啦!

首頁

尾頁

跳至