嬰兒醫護

跳至

民房

BB 超細 size 媽咪分享

我囡囡快21個月80cm不足,見到其他normal size BB很不開心 :cry: :cry:
該用戶已被刪除

Re: BB 超細 size 媽咪分享

別墅

我女都係3細碼....4個月得57cm=.=...
但見佢玩得食得又喊得.....唯有睇開d

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實好多因素架,唔可以話個個小朋友都一樣高,家人高度,吸收情况仲有好多好多.
或者遲d佢會高呢
Don't worry

別墅

我陀住的時候, 醫生已經話我bb係細碼, 結果都係, d姑娘安慰我話到一歲時可以追番, God bless us la

民房

我BB出世時都係細碼,但見人地BB由出世5磅都可以追到變大碼,而我個B就離唔開3%條線,試過有d所謂親戚當面話我好失敗,當堂想喊 :-(

水晶宮

my baby is also below the level (under 3%) every time when we went to see the nurse, if baby is healthy is OK, don't worry

男爵府

請問咩叫3%呀?
咁3個月得11磅60.5cm算唔算超細size呀??
該用戶已被刪除

民房

如果你去健康院會有本手冊,入面有成長表,3%即是100個人入面有97%的人比你重或高

欣澄媽媽 寫道:
請問咩叫3%呀?
咁3個月得11磅60.5cm算唔算超細size呀??

男爵府

CAAmum:

咁如果係10個條線代表咩呀??

洋房

我個女現在一歲, 73cm高,8.6kg重.她看來遺傳了我的基因, 可惜不是爸爸的高大基因。不過算是健壯啦!

民房

即100個人中平均有90人比你高或重

欣澄媽媽 寫道:
CAAmum:

咁如果係10個條線代表咩呀??

大宅

我個女2歲幾,係超細碼,即100個同齡中最後個一個呀...哈....上次我同事見到佢都嚇一跳,話真係好'細粒'!...最搞笑係我同老公size都唔細,老公仲有6呎高,所以每次老公拖住呀女去睇醫生時,醫生都係到笑,因為身高實在相差太大了!
:-?

男爵府

有時見到人地"曬"囝囡大碼, 都會有d吾開心, 但無辨法啦, 屋企人一半屬大碼, 一半屬細碼, 佢食嘢都吾少, 安慰自己, 佢健康就得啦.
大家繼續努力 .
見過曾蔭權, 佢都係屬於... .

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個女係胎個時唔吸收,38週要催生,出來5磅3,收水得4磅幾,我都唔知點抱好,我個大隻老公一手臂可以攬住WINKY,佢3個月都係13磅因為屋企俾野攪瘦番,到6個月只有14.6KG,係超細變左細碼,高66CM係同年齡既中碼,智商係8個月學緊行,同識叫媽咪同拜拜,出緊6隻牙,因為佢夠鈣,拿哂我既,唔理啦,佢健康便夠了,沒大問題既唔使咁擔心
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

大宅

我個囡又係超細粒, 剛剛1歲得71cm高 14磅左右......... :-( 抱出街成日都俾人話佢細細粒, 就層日之嗎, 我同老公亞囡一齊出街, 樓下班師奶就話"瘦蚊雞" 我老公聽到都好唔開心........我就同我老公講算啦, 個囡健康咩算囉..........唯有咁自我安慰啦............. :-(

大宅

我個細女5個月59.5cm(3%), 但係有7kg(75%); 我都唔知佢算唔算細粒 ?-(

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

我個bb出時得2.95kg
而家3個幾月先得5.5kg
身長得59.5cm
塊面鬼咁多肉,個身就瘦,
出街d人都仲問係咪滿月dbb

跳至