想生BB

跳至

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

中藥一問

因我想生bb, 所以諗住睇中e, 調理身體.

上星期睇中e, e生開左六日藥俾我, 由第三日開始左邊肚對落小小有d陰陰痛, 直至今日都仲有痛 (今日第六日), e生叫我飲完呢6日後, 再執多6日藥 (即一連飲12日藥), 先再返去睇佢, 而家都唔知執唔執多6日藥好??

請問有冇人好似我咁, 會飲到個肚有時會陰陰痛架???

男爵府

Re: 中藥一問

我直頭肚痾添 :tongue: 但我會繼續飲, 下星期番去覆診時話比醫師聽我肚痾, 聽下佢點講~~~

男爵府

李吳知道

你肚痾添呀. :cry:

咁你下星期覆診時記住問e生啦.

男爵府

請問有冇其他人知呀.
Vinvin 寫道:
因我想生bb, 所以諗住睇中e, 調理身體.

上星期睇中e, e生開左六日藥俾我, 由第三日開始左邊肚對落小小有d陰陰痛, 直至今日都仲有痛 (今日第六日), e生叫我飲完呢6日後, 再執多6日藥 (即一連飲12日藥), 先再返去睇佢, 而家都唔知執唔執多6日藥好??

請問有冇人好似我咁, 會飲到個肚有時會陰陰痛架???

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

Vinvin,

其實睇中醫一次過執咁多日藥返去食,都唔係咁好,不過各C各法,可能你個中醫一連開六日藥為一個療程啦,其實你可以返去問返佢點解食完會咁陰陰痛!!

會唔會佢開D藥係刺激排卵/通經呀? 如果你唔清楚D藥係咩呢,你可以問下執藥果個人,佢一定知既,最好就返去問返你個中醫啦,咁你咪唔駛咁擔心囉!!
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

複式洋房

vinvin,

我都有這樣的情況, 我問過醫師, 佢話正常而且就係想咁樣! 我都係飲六日藥再六日!!
當然, 你最好問你個醫師啦! :lol:

男爵府

sandy2008, kpigpig

tks

查實我打過去問佢, 但佢淨係話係咁架, 正常架, 但我問點解會咁 (痛都要知原因架), 佢都係答我係咁架, 正常架. 所以米想請教呢度d sisters.

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

Vinvin,

有D中醫係咁架,你問佢點解,佢都唔會點答到你(答左等於無答), 如果係咁,你試下攞張方去藥材舖問下執藥果個,佢會知D藥係醫咩架,或者你試下啦!!
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

男爵府

我已經無肚痾啦 , 醫師開左五日藥我自己煲, 頭兩三日飲左有肚痾, 之後無lu~~

sister話可能係去濕的關係~~~ 星期二再問下醫師先~~~

男爵府

我都有陰陰痛和肚痾,個人好唔舒服,唔點形容,而家停佐藥,無事啦!

跳至