論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

為左個女認返我,個打工皇后咩都唔洗做

為左個3個月大的bb認返我,以免bb只係認得工人,每天我放工後就即係扑返去揍bb,個工人竟然咩家務都唔做,只顧看電 視,看報紙,甚至去訓晏教,叫佢做野又話做左,又話比我知bb昨晚冇咩點訓,(意思即係話佢冇得訓),但我在晚上又聽不到bb有哭或叫聲,你話點對付個 工人好

洋房

Re: 為左個女認返我,個打工皇后咩都唔洗做

佢話做左家務嘛,你咪去check下.你覺得唔ok.咪叫佢做過.做多幾次.廚房叫佢由頭抺一次.廁所由頂洗到底.仲要佢mark低幾時做過.你晚晚check.唔好等佢有時間.用布抺地.手洗bb衫.iron所有衫.我真係唔信間屋冇野做.

唔係話唔比佢休息.係佢d態度有問題.根本博炒咁款.
[2nd baby] [1st baby]

侯爵府

好媽媽勳章

不如BB跟你同房訓啦,BB日又對住佢夜又對住佢,
你唔擔心咩.....?雖然辛苦D,但真係值得ga,
我個仔又出世到而家9個月都係同我同房,我又放心,
佢又訓得好,又可有借口唔比佢開冷氣訓,(bb同佢訓
你實驚熱親個bb而比佢開冷氣ga!)一個月慳番唔少
ga.......再唔係平時你鎖o左佢間房佢,剩係夜晚訓先
開房門比佢,等佢平時冇得入房吞pop,佢夠膽就o係
廳訓.........

大宅

我係叫工人係我唔係屋企時全力照顧bb, 等我放工或婆婆過黎先做家務, 無藉口話做左, 亦無藉口因為要做家務整親bb話唔關佢事, 不過始終如果搏炒, 就點都無用...

翡翠宮

你問下佢係咪想返印尼

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實你真係考唔考慮炒左佢 jack,
我孖b 一路都係響我間房瞓 ga, 果時未介夜奶,
都係我地2公婆自己餵, 訓時叫佢起身第2日有藉口話好

我屋企隻 pig 都唔用 na, 8 月有個新工人黎,
希望會好過 e+ 呢個 la

大宅

子峰mama 寫道:
不如BB跟你同房訓啦,BB日又對住佢夜又對住佢,
你唔擔心咩.....?雖然辛苦D,但真係值得ga,
我個仔又出世到而家9個月都係同我同房,我又放心,
佢又訓得好,又可有借口唔比佢開冷氣訓,(bb同佢訓
你實驚熱親個bb而比佢開冷氣ga!)一個月慳番唔少
ga.......再唔係平時你鎖o左佢間房佢,剩係夜晚訓先
開房門比佢,等佢平時冇得入房吞pop,佢夠膽就o係
廳訓.........

佢真係够胆係廳到訓架,因為我見過呀

侯爵府

好媽媽勳章

講真o丫!你一係就換o左佢,如果唔係,你根本就冇
可能控制倒你唔o係屋企時佢所做o既o野,我相信
佢都係等你唔o係屋企果陣至訓梳化o卦?!其實講
到尾,佢咁差,點解你唔換人呢?再咁對住佢落去,真
係命都短幾年呀!人o地話一個新工人o黎到通常7/
8個月就會現形(因為還晒錢),但你果個一o黎就無
所盾形,繼續落去只會越o黎越差,你自己諗o下啦!

複式洋房

其實個女係你生,你一回家又同佢玩,又點會唔認你。bb好醒的,知道邊個愛佢。我個個[人間極品印]於第一天上班之4小時內坐係地下抺玩具都訓著先叫經典,我咪打去agent到投訴。

其實無論日夜佢都訓到成隻死豬咁--早上10点bb玩緊,佢坐係地墊又訓著,晚上bb醒要我叫醒佢添。其實只要將工作安排成好習慣,帶newborn同做家務又何難? 我由她第一天返工已教她利用bb睡覺期間快快手手做妥家務同佢講清楚d規矩,晚上親自check下做好未,未完成必要重做完為止才比佢休息,咪比佢食住你拖到你返家才慢慢做。我都同佢聲明,如果提早做好可以比佢晚上做點私事至正常11時上床。佢地到來做工人不是做皇后--唉!有d工人可以好快適應,有d就?!

我個印平時已經大意又慢又扮慌張,仲時時煲電話粥唔理bb(比佢晩上講又話唔使),迫我出了warning同沒收佢手機同將屋企條線飛走。

請個工人好唔好是講彩數的,已經比佢食住又點同佢flight。你認真d同佢溝通要求佢改善,不然一筆out消-->無得留低。

cikao 寫道:
為左個3個月大的bb認返我,以免bb只係認得工人,每天我放工後就即係扑返去揍bb,個工人竟然咩家務都唔做,只顧看電 視,看報紙,甚至去訓晏教,叫佢做野又話做左,又話比我知bb昨晚冇咩點訓,(意思即係話佢冇得訓),但我在晚上又聽不到bb有哭或叫聲,你話點對付個 工人好

男爵府

did you tell her that she cannot watch tv / newspaper while on duty?

before you said she is a 打工皇后, got to ask yourself a question - whether you've given her clear instructions as to what she's expected to do and what she cannot do.

give her a schedule and list out the details of job/task that you need her to finish everyday

洋房

好同意prettywife的意見. 我依家個工人係我第一個工人, 好不容易才等到她差不多finish contract (下個月). 有第一個同工人相處的經驗, 希望下個會好d啦, 其實某程度上我自己要負責任, 我成日怕吾好意思, 小事就忍, 如太過份先同佢講, 但都好好聲氣果種. 事情發展落去會點? 相信吾駛我講大家都知啦. 我同自己講下個工人絕對吾可以用呢套, 要當佢地係機械人咁就啱, 每樣野都要講得好清楚, 什麼可以/吾可以做, 什麼需要做, 幾時做, 什麼可以/ 吾可以食, 真係除了她自己去廁所時間吾駛規定外, 其它野要比足schedule叫佢跟. 好以好多bk媽咪話, 開始時一定要緊, 令願日後先比番d空間佢地.

prettywife 寫道:
did you tell her that she cannot watch tv / newspaper while on duty?

before you said she is a 打工皇后, got to ask yourself a question - whether you've given her clear instructions as to what she's expected to do and what she cannot do.

give her a schedule and list out the details of job/task that you need her to finish everyday

珍珠宮

我覺得如果個工人態度係咁, 基本上可以唔要啦, 唔使諗辦法對付.

水晶宮

2019新春慶豚圓

cikao,
你放工返屋企, 就算你自己全程湊bb, 工人應該都有佢自己ge duties 要做. e.g. 煮飯, 洗碗, 熨衫, 洗衫, 洗奶樽, 等等. 如果佢在你返工時做晒呢d工夫, fine, 你咪 check 下係唔係真係做妥囉, 如果唔係叫佢做多次 & set 個 time-table 比佢. 若然工人真係咁本事在你返屋企之前做晒所有 o野, 咁就由得佢夜晚可以早 d 休息, 做私人 o野. 不過, 當然在你要用人時, 佢要即刻停o左手頭上 d o野幫你.
cikao 寫道:

首頁

尾頁

跳至