自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

跟治牛皮膳

我想請問怎樣跟治牛皮膳才可斷尾,因為我知道呢個病成日都會翻發,尤其是夏天會特別嚴重的!!!如果各位有什麼好的方法,比d意見啦!!!

伯爵府

Re: 跟治牛皮膳

Hi maymaygut

我媽咪都有牛皮膳既問題, 佢睇過專科醫生. 醫生話係免疫
系統出問題. 暫時無得醫. 祗有發病時擦藥膏.

希望解答妳既問題 !

mandy

男爵府

Hi

My husband just eat 同仁堂的血毒丸及西黃丸 食好左啦, 你可以試下買黎食。

wksin

複式洋房

wksin

Your husband eat 血毒丸及西黃丸 for how long ar?
cos my husband has 牛皮膳

大宅

mansonwai 寫道:
Hi maymaygut

我媽咪都有牛皮膳既問題, 佢睇過專科醫生. 醫生話係免疫
系統出問題. 暫時無得醫. 祗有發病時擦藥膏.

希望解答妳既問題 !

mandy

請問咩嘢叫牛皮癬,有咩嘢症狀,可否告知?

複式洋房

牛皮癬,又名銀屑病, 皮膚泛紅脫皮, 一塊塊厚皮, 不會傳染, 多數在頭皮,手腳外側, 背.... comes and goes, but will not cure. maybe 遺傳. anybody got more info and particularly treatment? usually how old will it start?
english name: Psoriasis.

大宅

Hi wksin,

我請問 同仁堂的血毒丸及西黃丸貴唔貴架,而同仁堂的地址係邊到,可唔可以話比我聽,因為我哥哥有呢個病其實都有十多年啦,睇好多好多醫生都唔好,現在天氣好炎熱,佢的病情就更加嚴重左,請幫忙!!!

wksin 寫道:
Hi

My husband just eat 同仁堂的血毒丸及西黃丸 食好左啦, 你可以試下買黎食。

wksin

男爵府

maymaygut,

香港的同仁堂係佐敦道有一間, 係香港買就比係深圳的同仁堂買貴, 但如果你未食過, 可以係香港買少許, 再去深圳的同仁堂買, 一定要有註冊商標, 否則會係假野。
我husband今次食左2個月, 大概$2000 (深圳價錢), 先致好番, 對上一次佢出係6年前。

wksin

男爵府

我姐姐都有這個病, 當她只有 10 多歲時就病發, 而且她的病情都很嚴重, 全身都出現, 尤其是接觸不到陽光的身體部份 (即肚, 背位), 所以她從不穿短裙, 更因為這樣(嚴重影響外觀, 你知很多男士也注重外表)而至今也未結婚。

我以前和她一起住時, 看到她這樣都覺得很悲哀:-( , 她由 10 多歲到現在醫了廿幾年都冇法醫好, 冬天時天氣乾燥更加非常痕癢, 影響睡眠, 照她聽了那麼多醫生的話, 牛皮癬是沒有得醫的, 所以我想問吓wksin 你先生他有沒有看過公立醫院醫生跟他說他的病真是叫牛皮癬嗎, 為什麼你先生可以根治呢??

複式洋房

我都想問下wksin 你老公對上一次出癬時有幾嚴重? where and how big are the rashes? coz i know that some have big patches and some very small patches like raindrops.

男爵府

各位,

我husband有睇政府同埋私家醫生, 都confirm佢係牛皮癬, 同埋都係話無得醫好。其實佢地都無講錯, 係可以控制到, 但有機會再番發, 我husband最近就係番發, 對上一次出係6年前, 個次都係食血毒丸及西黃丸食好, 今次因為出得都幾嚴重, 前胸, 背部, 頭皮, 兩邊手腳, 額頭都有, 出既時候係好紅的顏色及好癢, 仲好大個範圍, 要穿長袖衫, 長褲。差不多食左2-3個月藥。

不過佢話除左食藥外, 都要搽藥膏先至得, 食藥係調理身體, 令佢唔會再發, 而搽藥係將已出左既班收番先至得。

有這病的人, 要注意飲食, 不要吃噪火的食品, 平時飲食要清淡, 少吃牛肉, 蝦, crabs等食物, 鴨同鵝都唔好, 西醫就話唔洗介口, 但其實少食這些是好d既, 病發同壓力都有關。

wksin

別墅

wksin,

請問食的份量是多少? 使唔使睇完醫生先呢?

男爵府

thanks, wksin.

大宅

DongDongBB,

i also have 牛皮膳 since i was 15..(around 20 years ago) at that time, i only have small patches and was NEVER itchy..I am lucky becos my husband is very understanding and even though i always get angry for no reason(mainly becos i hate to see myself so ugly), he tried to comfort me.

Since last year when I was pregnant, my 牛皮膳 breakout like crazy..and even now after i gave birth for almost 5 mos already, i still have LOTS of patches and they ITCH to DEATH!!!!

i have seen chinese herbalist for years and yearss....and still no improvement, i also stop eating all beef, seafood...wheat....anything you can name...still not much help.

I know how your sister feel..but frankly, no one will understand unless you have 牛皮膳..this is such a messy disease thats ruining my social life..

I also bought the medicine that wksin mentioned and will try to start out next week.....hopefully something can help.....

男爵府

Cecilia,

食藥既份量是跟足說明書食法, 至於要食幾耐就講唔定, 起碼都要食1-2個月, 我husband都無睇醫生, 這隻藥係北京同仁堂的醫師介紹食的。

wksin

男爵府

spelinbee,

我好明白你嘅感受, 因我家姐就係咁樣, 全身都有, 有d 好大塊, 有 d 就細塊d, 好痕同埋影響外觀。 正如你所講, 佢都係好容易發脾氣嘅人 (可能皮膚真係好影響心情), 所以當年一齊住嘅時候, 都有摩擦。

你已經比我家姐好, 因你還有老公呵護體諒你呢!!

希望你食了藥之後好些, 記住上來報料, 等我話比我家姐聽, 因這廿幾年來已經有太多人同佢講食咩咩咩或塗咩咩咩可醫好牛皮癬, 佢亦花了大量金錢去買來試, 但全都失敗, 所以佢近呢幾年都開始不再浪費金錢買啦.

複式洋房

Hi wksin

我哥哥都係有呢個問題,佢最嚴重個時連行都行唔到,因為d西藥幅左用好勁令到佢d關節腫及痛,見到佢就好心痛,大好青年攪成咁,佢而家食緊一隻向大陸買回來的藥(阿爸買的),都食左有1-2年,情況ok無再番發,但我見佢仍然會每天皮膚癢及甩皮,身體皮膚仍然會有紅印。

想請問佢也所謂的好番係咪仍然會有我哥哥想類似的情況出現呢??

大宅

wksin,

So did your husband consult 北京同仁堂的醫師 before? Or he just went into 北京同仁堂 and those 醫師 recommended these 2 kinds of medicines to him? Any side-effects? This 'disease' really annoys lots of people!! Thanks!

大宅

Hi Kaeli,

其實係我哥哥有呢種病,所以我發表呢個主題,想睇下有冇人可以有一個好好的跟治方法!!!我哥哥同你哥哥情況一樣,佢早期都係痛到行唔到,好可憐,好慘,我見到佢好唔開心,點解佢會有呢個病,仲醫左好多好多錢都醫唔好!!!現在夏天,天氣炎熱,佢的情況仲更嚴重
kaeli 寫道:
Hi wksin

我哥哥都係有呢個問題,佢最嚴重個時連行都行唔到,因為d西藥幅左用好勁令到佢d關節腫及痛,見到佢就好心痛,大好青年攪成咁,佢而家食緊一隻向大陸買回來的藥(阿爸買的),都食左有1-2年,情況ok無再番發,但我見佢仍然會每天皮膚癢及甩皮,身體皮膚仍然會有紅印。

想請問佢也所謂的好番係咪仍然會有我哥哥想類似的情況出現呢??
:-(

男爵府

各位,

我husband無去見個醫師, 係我奶奶走去北京同仁堂問個醫師, 佢recommand我奶奶買呢兩隻藥, 如果當時我husband在場的話, 可能佢會叫我地用煲藥的方法, 但我husband係唔鍾意飲中藥, 所以只接受中成藥。至於副作用, 就暫時未睇到, 不過佢食咁多藥, 遲d都會驗下肝, 睇下有無問題, 不過上次食完就無什麼不良反應。

每當我話隻藥係控制到病情, 即是話無晒班, 無癢, 好似正常人一樣, 係完成好番晒既。

wksin

首頁

尾頁

跳至