跳至

男爵府

cat cat同bb可唔可以共存??

我宜家屋企有隻cat(3歲),剛剛有左bb,但係媽咪話隻cat d毛驚影響bb,叫我將隻cat送去愛護動物協會,我又唔想...好煩呀!! :-(

複式洋房

Re: cat cat同bb可唔可以共存??

好似話貓or狗都會有d菌, 孕婦會感染ga, 最好唔好長時間共處la!

男爵府

咁bb呢?(剛剛出世o個d)

洋房

我覺得唔驚, 我之前都有3隻狗, 我有個朋友, 有二個bb, 又有2 隻猫, 都ok, 比佢地習慣吓, 冇事呀. 勤力d同佢地冲涼啦.

男爵府

我有3隻貓添呀....

我一早就知貓貓身體係有種叫 "弓虫"的菌....但我睇過書..仲問過e生喇....只要我地唔好接觸佢地的大小便..和飲食, 就ok。 如果係摸過佢地....洗下手就ok....

仲可以去驗血...睇下自己有無抗體...就ok。

sylviawong, 你可以去驗下血架.... 我都養左d貓貓4年..好有感情嘛..點忍心呢? 我老公家姐都係養貓..又係3隻...
無錯bb的毛..點都會影響bb...但佢的bb和貓都相安無事呀! 因為清潔得密d..就ok...例如(我而家都係架 ) 日日都用紙拖把去拖d貓毛..勁乾淨, 好過用吸塵機。 到bb出世前, 就用埋空氣靜化機...就ok喇...

放心啦...應該無事既..
該用戶已被刪除

男爵府

多謝各位呀!!我一定要我隻cat cat架!唔會放棄佢!!所以我今日決定請工人,因為自己係一個懶做家務的人,要搵人幫下手,嘻!!
仲有呀...我想問我請人時,佢地的起居飲食係我包我知啦,咁衣服...鞋襪...沖涼液...甚至係姨媽巾係咪都係我包架??
因為我想10月請人,相處下,溝通下,咁bb2月出世,我唔駛適應咁多野 :lol:

別墅

放心啦!我有一隻貓一隻狗,冇諗過唔要佢地,佢地係我大女二女呀,冇左佢,我一定會產後抑鬱 我媽同奶奶都有叫我唔好要,我就quote d外國報告比佢睇,證實如果媽媽己養左寵物一段時間,再係有寵物的環境下有埋bb,咁bb生左出黎,大多數仲會唔對毛毛冇敏感tim,因為佢係媽媽肚內己經適應了
佢地再講,我就話我冇左佢地實會產前/產後抑鬱,佢地即刻唔敢再講

在hk的貓貓,係多數唔會出街玩的,其實弓虫症的傳染媒介係由生的食物而感染,所以如果你貓貓唔會食生野,平時係食熟的食物,乾糧同罐頭,係一定唔會有弓型虫,如果有出街玩的貓貓,佢地會捉mouse,而mouse之前可能食過生野同受污染ge野,咁先會有機會感染.

其實如果孕婦自己常常食魚生,生菜生食,食生牛肉等等的話,染上弓型虫的機會更大, thats why我係法國住的朋友,佢地產檢每個月blood test都要test 弓型虫,因為法國人成日食生野

建議你先去你婦科醫生度驗血呢,我都剛剛驗完,買個安心ma,如果你貓貓唔出街,平時又唔會接觸流浪貓的話,你感染弓虫症的機會係機乎冇的,我之前有時不時去餵流浪貓,前日出左結果,都冇事呀

我係江孟儀醫生度做弓虫症測試,$350 only,放心啦!bb同貓,一定可以共存,而且bb將來一定會更有愛心,識得愛護小動物呀! :-P

自從的知道有左後,清理貓砂的工作叫老公做,但佢有時唔記得,我自己都會做,我會帶手套(bbq即hay果d)"不"貓砂,"不"完後再洗手,咁就ok啦 江e生都話,其實你d貓貓唔出街,唔洗驗都得ga

男爵府

mrt:
聽到你咁講,我都放心d,我隻cat cat係食乾糧同埋唔出街的,所以我都放心d,多謝你呀!
該用戶已被刪除

禁止訪問

男爵府

tazmanic 寫道:
我都有隻cat cat, 想知steamer 係邊度買, 什麼牌子及價錢是多少.... 木地板可唔可以steam 架?

我都想買呀...係邊到有得賣呀?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
該用戶已被刪除

禁止訪問

該用戶已被刪除

禁止訪問

跳至