懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無試過懷孕時感冒?

如題

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 有無試過懷孕時感冒?

有, 快d去睇醫生, 如果係初期起sick, 少少medicine就搞得掂, 唔好諗住大肚唔食得medicine, 死忍咁呀!! 大肚share左好多野比呀b, 抵抗力差左, 好難自己好返, 只要mention比醫生你係大肚就會就住開藥架啦, 唔洗worry

如果要食到抗生素, 大肚可以食 Amoxycillin(Amoxil), 我carry幾次bb都食過 :-( :-( :-(

子爵府

我o岩o岩有左就感冒啦..一病就病左四個幾月..果陣時睇左好多次醫生同食左好多次藥..不過我次次都有同醫生講話我有左..所以d 藥都唔會對bb 有太大既影響..你唔駛太擔心..快d 去睇醫生啦..大肚婆感冒好麻煩架!!
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有左3,4個月時試過一次..果次我諗係我咁大個女病得最辛苦既~~
發病果日得我一個o係屋企...我係完全落唔到床咁滯...好暈,手軟腳軟咁~~
之後我老公放工番黎(3:00a.m.)見我頂唔順就即刻同我去睇急症~~
因為我之前覺得自己會好番,唔想食藥影響bb...點知原來有左bb之後個身體會差成咁...我先得18歲...
去到睇急症d姑娘重話我做乜咁夜先黎睇...佢見我個樣冇乜事,而個肚又唔係好大...
跟住我話:我有左bb...
佢地就即刻快手快腳幫我睇喇...
之後食左d藥就去訓了~~因為第2日我重要攪過大禮d野呀... 早上就要起身...嘩...果日我直情暈到行唔到直線呀...攪完d野就即刻番屋企訓...我記得我累到起唔到身沖涼tim
我老公就唔敢訓,o係旁邊睇住我,恰下又起身咁囉~~
我果日由晏晝2點訓到第二日既5,6點呀...連野都唔記得食...
訓完之後就好番少少囉~~ :lol:

大宅

唉, 我剛剛三個月果時感冒, 病到cc下, 初初只係流鼻水, 頭痛. 後尾仲發燒同鼻敏感發作. 睇左醫生, 食退燒藥,感冒藥同咳水都冇用. 醫生都話冇法止, 因為吾可以開重

男爵府

7-8 個月時感冒同咳咗足足一個月都未好,有硏究講懷孕時感冒bb會細粒d,所以我bb 出生時得 2.6kg
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

大宅

我有左差唔多3個月果時都試過感冒,,又喉嚨痛又咳,,去到睇醫生先知原來重有發燒tim,,好彩食左兩日藥就無事la~~
好得好快~~ 雖然都有同醫生講我有左bb,,不過都有擔心d藥會唔會影響到佢~~

子爵府

一定要睇醫生, 如果唔係越(嘔)越麻煩, 對bb 又唔好, 不過我就睇中醫, 食o左三劑藥, 就好番o剌 !

子爵府

我都試過感冒,一定要睇e生話比e生知有BB
因為d 藥係唔同,我過次睇兩次先好番 :-(
人見人愛皇帝仔BB入黎睇la 皇帝baby皇親國戚開心笑哈哈===>>>去片

子爵府

我5個月果時病左成3個星期...慘睇西醫唔好,最後睇中醫先好,果時好擔心bb健康...自己又病到死死下..好在都好番

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我有左2個月既時候試過呀, 睇完西醫同左醫生講私係有bb既, 之後佢開俾我既藥我都唔敢食呀, 後黎好返, 我就諗起有人話過: 一日一蘋果, 醫生遠離我! 咁我就開始日日都食一個蘋果喇, 大吉利事講句, 屋企有人病都無傳染到俾我~ 同埋蘋果都好有益呀, 唔錯~

子爵府

如果初起, 每日飲杯康鈣c, 飲多 d 水同休息多 d.
會自然好返.

我預備有 bb 開始到而家都係咁.
so far, 冇乜點病過!

子爵府

我飲檸樂
飲3∼4日就好返

大宅

我都係飲康鈣c.
yau_grace 寫道:
如果初起, 每日飲杯康鈣c, 飲多 d 水同休息多 d.
會自然好返.

我預備有 bb 開始到而家都係咁.
so far, 冇乜點病過!

首頁

尾頁

跳至