嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

9竟 粥仔 好定 胡仔好

粥仔營養好 定 胡仔好 ??
該用戶已被刪除

Re: 9竟 粥仔 好定 胡仔好

複式洋房

糊仔

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

粥仔

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

粥仔 with vegetables and meat.
I believe most of us are 食粥仔大.

大宅

梗係 糊仔 營養 好啦∼ 咩成份都有∼ 
但我地中國人成日都要話有米氣∼ 會肥大d 
咁我會 吃糊仔時 煲d米水開奶比朗朗∼
歡迎光臨參觀 ¤朗朗小部屋®¤ hihi~朗朗boy來了~ 8月26日出世 ~ 同我玩啦 ~ 我好man架!嘻嘻!

大宅

其實兩樣都好,能夠訓練小朋友唔偏食就最好,不同味道的食物都應該嘗試!

侯爵府

好媽媽勳章

if 我用純米胡 (亨氏) 個隻 係米夠米氣呢??now i add 紅蘿蔔, OK??

珍珠宮

應該粥仔好d, 起碼d野你都係用新鮮既材料煲架啦.

男爵府

好媽媽勳章

糊仔 as it has all the nutrients.

大宅

糊仔 -- 營養較易吸收, 方便
but 口味選擇較少

粥仔 -- 新鮮, 材料口味選擇較多, 近似大人食物
but 功夫較多
兩者皆有各自的好處, bb開始食固體食物時, 可先試糊仔, 之後食粥仔, 等bb嘗試不同口味!

民房

豬頭骨粥=將骨放係煲湯袋內.先煲一粒鐘.再放入米.煮粥.
菜粥=一定要綠葉既菜.譬如.菜心.菠菜.白菜仔既葉.剁碎煲粥..因白色菜(黃芽白之類)係涼性既菜.
魚粥=大魚或浣魚腩..先蒸熟.然後除魚骨.等粥煲好時.一起滾一分鐘就得.
PS:豬骨有鈣.菜有纖維.魚有蛋白質.3種粥輪住煲.好過任何補品同糊仔.

民房

冇錯..因為出邊無論點好始終有加工過..點都比唔上自己整既新鮮粥正..仲有.妳地呢班後生mami知唔知..糊仔好熱氣..

男爵府

點都係粥好d, 以前0既年代邊有糊仔架.
我亞b九個月去健康院時, 姑娘話要俾埋d肉亞b食, 如果唔係,就不如俾糊仔佢食囉.

侯爵府

好媽媽勳章

Hi 韋言婆婆
可否分享你既經驗同心得 點先煲到一煲靚/綿既粥仔 時間/
火侯/放米同水既次序同比例 pls share as i am new mami i try many times for 煲粥 次次ng 係杰得滯 就係稀得滯 :-(

首頁

尾頁

跳至