興趣嗜好

跳至

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

請問想用電腦看電視和錄節目•••

1) 請問買那個牌子的tv card?大約幾多錢?在那裡買好呢?
2) 是否將tv card插入主機內便可?怎樣連接電視?是否要買天線?屋企的公共天線插頭和電腦相距都幾遠,還要打對面。
3) 要安裝什麼software去錄節目?有免費download嗎?

謝謝!

複式洋房

Re: 請問想用電腦看電視和錄節目•••

1. 牌子無乜所謂,三幾百都有,得閒去高登行下睇睇.
2. 如果係TV card就一定要插落底板,你可以選擇用USB外置TV box,card或TV box都有天線接口,只要插上天線就得,你的情況應該無問題.
3. 基本上都會跟軟件比你,唔駛擔心,你可以買果陣問清楚有乜軟件跟,又或者講清楚你既要求,咁就very good la!
如果你想用自己軟件,你可以試下一個叫做power VCR,係用黎做錄影電視的,有無免費下載就唔知,唔好意思!

EmilyBB 寫道:
1) 請問買那個牌子的tv card?大約幾多錢?在那裡買好呢?
2) 是否將tv card插入主機內便可?怎樣連接電視?是否要買天線?屋企的公共天線插頭和電腦相距都幾遠,還要打對面。
3) 要安裝什麼software去錄節目?有免費download嗎?

謝謝!

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

明心

謝謝你。

複式洋房

小小分享,不用客氣!

EmilyBB 寫道:
明心

謝謝你。

大宅

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

我已裝左tv card,但重裝xp後,裝返個軟件都唔得,請問可以點做?謝謝!
小寶

複式洋房

你入番裝置管理員睇睇張卡是否安裝妥當,是否有問號或感嘆號,如果有就即係張卡Driver未裝好.
另外,而家畫面上有乜訊息出現.

小寶 寫道:
我已裝左tv card,但重裝xp後,裝返個軟件都唔得,請問可以點做?謝謝!

大宅

明心:

我已入過裝置管理員,將有問號或感嘆號剷左,再重新裝過,但係就tune唔到台,已check天線冇尺鬆
小寶

複式洋房

你係咪連接公共天線?試下用手動set台,唔好用自動追台,
因為有時訊號弱就會追唔出.

小寶 寫道:
明心:

我已入過裝置管理員,將有問號或感嘆號剷左,再重新裝過,但係就tune唔到台,已check天線冇尺鬆

大宅

但係連SET台既畫面都冇埋,請問可否用其他既軟件,有沒有可以DOWNLOAD.
小寶

男爵府

which software using for tv tuner card... and are u using win xp sp2...if so please go to the web site of your tv tuner card and update for latest driver and software for win xp sp2
少主金句 : 求學不是求分數

大宅

我既tv tuner用既software是 winsonic MPEGTV Station.
是否update返 win xp sp2便可?driver 如何update?請指教,謝謝!
小寶

男爵府

check which brand of your tv card and go to their web site and search for the latest update....
少主金句 : 求學不是求分數

大宅

我已經download左個pixelview,但都係tune唔到台
小寶

跳至