跳至

首頁

尾頁

大宅

懷孕有乜唔食得?

我巳13wk。但剛剛聽同事講先知道原來燒鵝都唔食得!之前重成咗好多添! :cry: 我只知道西瓜、香蕉、同綠豆唔可以食,還有其他嗎? 其實有甚麽唔食得? 請幫幫我。

大宅

Re: 懷孕有乜唔食得?

唔好甘緊張, 其實除左唔好的野如煙, 酒, 重有生雞蛋或者用生雞蛋整的野(如芒果布甸, tiramisu等), 基本上乜都食得, 但唔好食甘多就真, 人地話唔食得得野, 盡量少食, 但食左都無所謂~~~~

我有第一個時, 魚生生蠔都照食, 但唔好食d唔靚同唔新鮮, 而家第二個, 我都無介口
明日之<猩> - 卓彥

水晶宮

我都無介口 !!!
鍾意食就食, 已經咁辛苦, 仲要忍口, 我會顛!!!!
自由太多會令世人失去平衡

大宅

我老公唔比我食 sushi/魚生 ... :-(
好想食丫.....

別墅

// 忌食
~芒果.香蕉.西瓜.荔枝.榴槤.芥菜.燸米.辛辣.魚生.蝦蚧.
.副食品(如香腸.咸旦.皮旦) 涷野.加啡.茶 . 咸野..
@八-九個月後可吃西瓜...
** 其實初初未陀隱就食寒涼野..驚對個胎唔好...
**咁濕熱野...BB好易積胎毒,對BB皮膚唔好..
**凡加工野. 即副食品, 非天然...都係唔好食咁多啦...
**涷野...人地話BB氣管會唔好...
**咸野會水腫

身邊好多朋友,蝦蚧.魚生照食...又唔覺有咩事...
所以我覺得只要係天然食品而又新鮮, 食少少都okay既..
只要記住唔好過量..攪到身體唔舒服就得啦.
因為懷孕個陣即使唔舒服...一般儘量少食藥...
抵抗力又無以前咁好... 如果唔舒服就好辛苦架勒...
仲有唔好立亂食中.西藥.

別墅

仲有臭丸.洗甲水.香燻陣味都唔聞得.
指甲油唔搽得. 脫毛膏唔用得...
手提電話唔可以擺係個肚附近.

食多d奇異果增強抵抗力...
陀bb要戒好野...不過只係10個月..
努力呀!

大宅

我看書說通菜及薏米不可食, 因會令子宮收縮!

民房

我呢一胎都冇咩話點戒口

大宅

我都冇戒口,好似蝦蟹,魚生,冬陰功,仲特別想食,我有個朋友佢係唔飲凍飲,但佢個仔唔夠一薉氣管唔好呀!

首頁

尾頁

跳至