自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

防蚊露

有媽咪話 Little Forest 防蚊露好用,但在萬寧、Jusco都找不到,請問邊處有呀?

又或者有另一牌子介紹下!

別墅

Re: 防蚊露

含有避蚊胺(DEET)的驅蚊劑最有效,另坊間也興起有防蚊功效的香薰油,例如佛手柑、香茅及檸檬精油等,香薰油更可紓緩被蚊叮的皮膚,是最潮的防蚊產品。以下選來4款至新防蚊產品,並實地到維園作大比併﹔另有銅鑼灣泰成雜貨店老闆娘親述泰國古方防蚊妙法,如何令蚊子遠遠「彈開」。

防蚊知多點
1. 蚊子以人的血作食糧,吸血前,蚊子會先分泌大量鞎G,以防血液在牠嘴裏凝固,這些唾液會引起皮膚過敏反應,迅速形成紅、腫、癢的現象。

2. 蚊子會被熱氣吸引,頭部散熱地方如面部往往惹來蚊子「垂青」。蚊子也愛腳汗的氣味,故雙腿也是其目標,到郊外最好穿上長褲及長袖衫,戴上有網背帽子。

3. 小童用蚊怕水,DEET分量不能超過10%,成年人則可接受35%或以下。

4. 家裏防蚊最有效的方法,是在窗門安裝防蚊紗網,既可讓屋內空氣流通,又可將蚊子拒諸門外。

5. 緊記清除積水,包括花盆內的盛水碟,晚間最好把廁板蓋上。

6. 防蚊電子產品多以蜻蜓拍翼聲及雄蚊拍翼聲為驅蚊方法,不能百分百有效地驅蚊。

資料提供︰食物環境衛生署

泰國古方驅蚊法
銅鑼灣登龍街泰成雜貨店老闆娘自幼在泰國長大,除了使用上文提及的「Sam-but」驅蚊止痕膏外,她說﹕「見過鄉民利用曬乾的香茅,然後用火點
Blessed are the pure in heart, for they will see God.

別墅

jenywswong ,

好詳細,Thanks!

複式洋房

megmama 寫道:
有媽咪話 Little Forest 防蚊露好用,但在萬寧、Jusco都找不到,請問邊處有呀?

Mannings no longer carries Little Forest. Now had to buy from big stores such as Jusco & Wing On.
My daughter used to use Little Forest. It is effective.

民房

請問有冇用過寶寶蚊水? 因為佢有連埋支沖涼液一齊賣, 唔知效果得唔得?-(
chuchumui 寫道:
[quote]megmama 寫道:

Mannings no longer carries Little Forest. Now had to buy from big stores such as Jusco & Wing On.
My daughter used to use Little Forest. It is effective.[/quote] ?

別墅

chuchumui,

我就係年幾前響Mannings見過,上星期問d售貨員,佢地話無再賣此品牌,跟住去Jusco又唔見o咼!不過無問售貨員。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

荷花好似有.

別墅

如果荷花或吉之島有就好啦!我唔想託表妹去上環永安買

複式洋房

megmama,
Jusco 一定有o架,我兩星期前在太古城Jusco嬰兒部買過,當時重有成五、六枝,又或試試問職員啦。(希望答得你唔太遲)
vivizii,
寶寶金水都有試過,不過都係覺得Little Forest好用啲。(另呀女覺得寶寶金水好臭)

別墅

chuchumui,

Thanks a lot!

我還未有時間去屯門Jusco 睇呀! (好病,要休息) 我看過兩天可否出外吧! 請問你囡囡用的是防蚊露還是防蚊膏呢?

上星期Mannings 購物時可加$5.- 換細支庒宝宝金水,我唔買,因為有d 媽咪話好臭

複式洋房

megmama,

我一向以為Little Forest 得一隻防蚊膏咋!?白色可以當cream查嗰枝,我唔知有防蚊露。自己覺得防蚊膏較好用因為有些質感,只係好似塗手霜咁,需要塗哪裡都容易控制,因為通常都不過塗手腳而已。自己不喜歡太流質的產品,好似寶寶金水咁比較難用。

唔舒服先多休息吧,我以前都成日病,身體唔多好,但後來吃了不同的補品想攪好身體都不成功。可是最近這一年身體好多了,已有一整年沒看醫生(touch wood)。原因我不認真清楚,但可能是跟吃素和善用維他命C有關。SARS期間我看過一篇報導有關維他命C的防病療效和當今藥廠的"陰謀"。其實平日多吸收維他命C已經可以防禦感冒和SARS等病云,之後我家裡總有樽GNC維他命C旁身(Mannings有售,在美國買重特別平)。覺得不錯,每逢作病就啪一粒然後睡覺,明早就自然痊癒。GNC牌子是偶然買下,後來才發覺係好嘢,好多外國人幫襯,我公司個法律部呀head都吃它 (她女兒是醫生)!平日我也久不久吃粒冬蟲草capsule,身體比以往常常要吃白鳳丸的日子更好,當然做些運動是必要的,好似yoga、太極最好不過了....等呀女大啲希望有多啲時間學。我其實都唔確定哪一個原因最能幫到健康,可能係幾個原因夾埋的後果,不過我相信素食是一個重要的助緣,真有例子是吃了素後身體好起來的,我也是人辨,我只不過盡量吃素,還沒有完全不吃肉。講左咁多都係想你參考下,希望你都身體健康!

別墅

chuchumui,

我去Jusco買左防蚊露了$68,因為加送Baby Shampoo 252ml,覺得很抵

多謝你提供加强身體抵抗力方法,我一向都飲維多C,覺得飲果排係無咁容易感冒,萬一忘記飲一段少日子,又會容易病。我會試買GNC 維他命C 吃,咁你有無比小朋友吃維他命C 呢? 我囡囡下月初開學,宜家有點憂慮他會常常生病,點樣幫佢打好個底呢? 請指教!

別墅

jenywswong

大宅

我係荷花買Little Forest (below $40)

複式洋房

荷花買Little Forest (below $40)? 荷花一向都較貴架,差價這麼大,這真係令人難以置信了!?唔通Little Forest最近有promotion?

megmama,
我小朋友也有吃維他命C,是萬寧賣$32樽橙味chewable的樂信,每粒250gm,老公試過覺得容易吸收(唔駛買kawaii,又貴又甜) ,覺得Ok,每逢呀女有鼻涕或少少咳就給她(一天約共1-2粒),好多時都會因此痊癒,唔駛看醫生。

小朋友開學通常都會病,不過我囡囡一向少病,去年三歲K1開學都無病,一整年都只是一天病假,不是完全沒有不舒服,只是很快復原。極可能是因為平日少吃西藥所致。我們也有帶她看西醫,不過是買保險,make sure只是普通病,幸好這個都是好醫生,都不主張吃藥的,取了的藥都只是用來旁身,以防半夜發高燒等急性問題。如果小朋友唔舒服,我地會比

別墅

chuchumui,

通常囡囡作傷風、作咳或熱氣,我都第一時間給她吃保嬰丹,如小事的話都可痊愈的。她喜歡吃餅干、香口食物,又少喝水,所以經常熱氣。

另外我想問靈芝苞子其一功能是降低膽固醇的,小朋友真的可以吃嗎?有無分小孩和成人呢?余仁生有賣嗎?因我只信老字號較安全。

禁止訪問

複式洋房

megmama
你都識貨,保嬰丹真係好幫手,唔駛

別墅

chuchumui,

呀!我好似聽朋友曾講過,最正貨靈芝苞子是在北京同仁堂,但好似超貴,動軋數仟元

男爵府

我想問你地買保嬰單係咪買余仁生架??

首頁

尾頁

跳至