在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有薪大假

各位媽咪,

請問現在勞工法例, 做滿三年是否可以在大假加多一日, 四年就加二日, 如此類推呢??

入職時CONTRACT 是有12日大假, 咁我做滿六年, 今年是否有16日大假呢?!

請賜教

子爵府

Re: 有薪大假

咁你公司有冇講明做左幾耐有冇加架呢??
因我公司講明架

入職 15日
5年後 18日
10年後 20日
講明最多20日架啦

大宅

咁又冇講明喎!
我以為法例有講的.
咁即係冇?? 做幾多年都淨係12日??

mirandalaw 寫道:
咁你公司有冇講明做左幾耐有冇加架呢??
因我公司講明架

入職 15日
5年後 18日
10年後 20日
講明最多20日架啦

子爵府

咁我真係唔知啦

子爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

問答全文

問1. 每年須給予僱員多少天有薪年假?
答1. 僱員按連續性合約受僱滿12個月,便可享有7天有薪年假。
有薪年假日數按僱員受僱年資逐年遞增至最高14天如下: 服務年期 可享有的有薪年假日數
1 7
2 7
3 8
4 9
5 10
6 11
7 12
8 13
9或以上 14

回到問題

問2. 誰決定年假的日期?
答2. 年假日期應由僱主在徵詢僱員(或其代表)的意見後指定。僱主須至少在假期開始的14天前以書面通知僱員年假的日期;如雙方同意,可以較短時間通知。

回到問題

問3. 僱員應得的年假是否可以分開發放?
答3. 年假須為一段不間斷的期間。但如果僱員要求,僱主可按下列方式給予年假:
年假日數不超過 10天 可將不多於3天的假期分開發放,而餘下的年假則應連續發放。
年假日數超過 10天 最少連續發放7天年假,餘下的年假可以分開發放。

回到問題

問4. 僱主可否給予僱員工資以代替年假?
答4. 僱主不得在僱傭合約內加入任何條款,令僱員放棄全部或部分年假,包括支付工資以代替年假的條款。
然而,如僱員同意,法例准許僱員可以接受款項代替部分年假,但祇限於超逾10天的年假部分。

[ 例 ]:一名享有12天年假的僱員,可以享用10天年假而接受相等於 2天年假的工資。

回到問題

Click here for Labour department infomation

大宅

Thank you KW!

首頁

尾頁

跳至