懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

懷孕二十週, 開始夜晚抽筋, 請問你地會唔會架 ?

如題 ?

子爵府

Re: 懷孕二十週, 開始夜晚抽筋, 請問你地會唔會架 ?

我就快32週喇,暫時都未試過抽筋,你試o下食多d有鈣質o既o野,同埋得閒可以按摩o下對腳,又或者慢慢向唔同方向轉o下腳尖,應該會有d幫助。

大宅

Now I'm 21 week and have 抽筋 during sleep at night. I always bend my body (like a shrimp) while sleeping, is it the reason?

大宅

我而家34週,之前如果一伸懶腰,腳趾伸直埋,就會抽筋架喇 :-( ,後來發現只要在伸懶腰時,將腳掌向自己方向屈,就唔會抽架喇,好神奇 ,同埋訓覺時墊高對腳訓,咁都會無咁易抽筋架 ,你地可以試吓....

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

totally agree. 之前睇過好似缺鈣質及鐵質就會抽筋。
mikitten 寫道:
我就快32週喇,暫時都未試過抽筋,你試o下食多d有鈣質o既o野,同埋得閒可以按摩o下對腳,又或者慢慢向唔同方向轉o下腳尖,應該會有d幫助。

大宅

您好!!!

我在20週時都有您的情況出現。

解決方法 :

每天堅持飲2杯高鈣低脂奶+食高鈣低脂芝士+sleeping一定要用cusion墊高雙腳。

**萬一真的再有, 您要立即用力將腳隻踩落地板, 幾秒內便冇事**

大宅

叫你老公幫你按摩下會好o的

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我o係16週度就開始會用個cusion墊高對腳...到依家到暫時未試過抽筋~~
不過隻腳就好似開始有d水腫了... :-(
成日都好容易就痺...冇放好訓...依家知道做媽咪真係好鬼偉大

男爵府

我好早就食鈣片, 但有時都會抽筋, 好慘. 
我朋友教我唔好 ”咪”腳尖,都有d效. 

洋房

你抽筋時或前, 將腳背向自己方向屈, 好有效架, 我第一胎成日抽筋, 痛到飛起, 而家第二胎二十九週啦! 用左呢個方法, so far 都未勁抽筋個o

複式洋房

我剩係識大叫, 同踢我老公jar...

別墅

我有BB都有此現象,食多D蕉有幫助的。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

乜唔係話食蕉會令到子宮收縮咩??
會導致小產個喎...

大宅

好媽媽勳章

我大約17週已經有抽筋啦, 次次都係臨天光,初初只係1隻腳, 後尾就2隻一齊抽, 都幾密, 平均隔1至2天就抽, 好彩每次好快就無事. :-(

首頁

尾頁

跳至