嬰兒醫護

跳至

洋房

米水可唔可以日日飲?

如題

別墅

Re: 米水可唔可以日日飲?

其實BB到幾大先可以飲米水呀??

洋房

3個月就可以啦

侯爵府

好媽媽勳章

我個女餐餐都用米水黎開奶tim very good

男爵府

以前我媽湊囡囡時都係餐餐用米水開奶~ :wink:

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

其實米水唔好開奶,開都唔好足份量。當水飲都唔好咁多。
http://health.popart.com.hk/qa/?jk=mypost&no=182
http://health.popart.com.hk/qa/?jk=mypost&no=185

http://baby.popart.hk/template/index.php
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

日日飲會唔會涼得濟呀~
我自己就覺得一星期三至四日飲米水/開奶已經好夠了,
食咩同飲咩都好始終太多都唔係咁好

大宅

我囝囝先前病過瘦左d, 我之後每朝開奶都用米水, 我覺得一d問題都無, 而且無咁熱氣tim

民房

可以..米水本身係清熱..但好有營養.我2個女.20年前都係飲米水沖奶.冇痰冇熱氣..依家我孫熱氣我都咁沖奶..依家痰都少左..屎亦冇咁酸味.口氣亦都冇左..不過3個 月之前..一星期飲兩日好啦..唔需日日飲..等3個 月時就隨妳啦..

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仔到左3個月大時, 每日都比一餐米水奶佢飲呀! 不過, 會比少d奶粉入去開呀! (約比分時3/4份量, 如平時係6匙奶粉開6安米水, 我就會比4.5匙開6安米水, 係我亞仔既兒科專科醫生教既)

米水好有益呀, 清熱氣, 消滯, BB又會硬淨 D (我亞仔3個半月開始就可以坐梳化, 都不知幾四平八穩), 同埋係比 BB 食米糊前比腸胃習慣下呀.

如果, BB有時有輕微痾肚時, 比淨米水佢飲, 仲可以兜痾呀.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

米水係壯啲同清熱、清腸胃似白粥咁;係而家...講話怕多飲會滯!因米水會飽啲,所以米水開奶而家話怕令BB滯。所以如開奶俾少啲份量好啲。

szeszes

咁妳仔幾大轉身呀?我女細個都3個半月轉身亦坐到梳化;但冇飲過米水亦暫未俾開奶茶。可能我有佢時飲得多骨湯同餵人奶呱
我女2001年1月8日QE出世  

民房

How to boil 米水?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gloriap:

亞仔都係3個半月可以轉身趴在床上, 到現在(4個月零1周)都未識再轉反正面, 但係佢未夠2個月時, 比佢趴在床上, 佢既頭仔已經可以抬起來頭過45度角.

大宅

我都想問吓點樣BOIL??

跳至