論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新手-去邊間僱傭中心好?

請賓好 or 請泰好?
俾 d 意見呀
唔該
多多指教: http://blog.yahoo.com/jacobnjoelle/

複式洋房

Re: 新手-去邊間僱傭中心好?

幫手揍newborn bb
多多指教: http://blog.yahoo.com/jacobnjoelle/

侯爵府

好媽媽勳章

bunbun more clean and have common sense but at all it depends on your luck

複式洋房

ShinTeresa 寫道:
bunbun more clean and have common sense but at all it depends on your luck

我都覺得請工人真係睇好唔好運

複式洋房

無良agent --- 尚x 僱用 (Asia-Onx)

- 夾埋工人欺騙僱主
- 收哂comission後, 有起投訴就全不負責任,d職員態度又差,總之反轉豬肚就是屎 !!
- 係全香港有不少間分行, 後來同番其他BK 媽咪講開願來 尚x 職員服務差同d工人質素都好差 (完全唔似受訓過, 仲係$3270個隻)

(請大家小心為妙)

複式洋房

海外僱傭中心好唔好o架?
有冇人用過呀?

民房

去邊間都好, 記住phone interview, 問前顧主電話, if 係海外做過, 攞passport 個chop d 出入境同埋visa証明, if 有可能攞埋佢海外顧主電話打個idd過去問都好.

大宅

好似聽聞一般咋…我而家0係傳恩僱傭中心搵0左個菲妹,其實佢呢間係我親戚介紹,我貪佢呢間公司係全部由教會人士開,我諗都唔會差得去邊掛…

珍珠宮

ShinTeresa 寫道:
agree

大宅

請菲妹好0的喎…起碼有起事上0黎唔會好似0的印印唔識做,成舊雞感呀…報紙成日都有話0的印印太蠢成日做錯事,而0的菲妹至多古惑0的0者,我0地香港人個頭腦應該比佢0的轉得快0的0既…

複式洋房

請賓好D,我一向找TKO標緻替我找賓妹,SERVICE好及有心幫妳啦! :lol:

SEPHINA

民房

Sephina and francojoan1219,

請問你們所講的標緻和傅恩的地址在哪裡﹖我急需找賓賓啊! :-|

複式洋房

Hi, Lawrence-mom ,

sorry , 今遲先覆你,在TKO新都城一期, 找ZOE CHENG啦!

複式洋房

教會都有衰人架,分分鐘仲衰到無人有,唔好比個十字架呃左呀!

francojoan1219 寫道:
好似聽聞一般咋…我而家0係傳恩僱傭中心搵0左個菲妹,其實佢呢間係我親戚介紹,我貪佢呢間公司係全部由教會人士開,我諗都唔會差得去邊掛…

民房

Sephina,

Thanks a lot.

複式洋房

<轉貼>東方日報
<傳恩僱傭公司>

有僱傭公司仲介外籍家庭傭工給僱主,並安排試工服務,惟僱傭公司辯稱試工為僱主與僱員之間的協定,與僱傭公司無關。根據法例,外籍家庭傭工試工屬違法,協助及教唆者亦會遭檢控。關注團體指不少僱主忽視試用外籍家庭傭工的嚴重性,並提醒僱主勿以身試法。

梁小姐七十多歲的母親黃婆婆欲聘用印傭做家務,惟因梁小姐事務繁忙,未能陪伴她處理有關事宜,黃婆婆遂獨自於十月十八日到屯門傳恩僱傭公司辦理手續。當時職員向她介紹一名印傭,並稱可在正式聘用前到其居所試工,每日工資一百零九元。黃婆婆有感可以觀察其工作表現,遂繳付一千元按金,並安排印傭試工。梁小姐說:「個職員話驚我帶走個印傭,要畀一千蚊做按金,佢話可以退,我先准阿媽畀錢。」

外傭約滿急搵工
黃婆婆試用印傭八天後,認為印傭表現不佳,決定不作聘用。梁小姐說:「阿媽話佢洗廁所要三日,又唔識摺被,表現根本唔合格。」黃婆婆即繳付該名印傭八天試用工資共八百多元,並於十月二十七日前往僱傭中心要求退回一千元按金,但職員拒絕退款。梁小姐勞氣地說:「佢明明話個印傭試工後,唔請可以退番按金;依家又話唔可以退,即係反口啦!有冇搞錯!」。

檔案編號:C04/1116/Ic13

傳恩僱傭公司發言人孫小姐回覆,十月十八日黃婆婆到屯門分店欲聘用傭工,當時職員介紹一名印傭給她,她們會面後初步同意聘用,黃婆婆遂繳付一千元作為聘用該名印傭的按金。

孫指出,不少僱主為了解僱員的表現,會要求僱員試工,而不少合約期滿的傭工,會趁尚有十四天離港限期,到其他僱傭公司搵工,期望可覓得新工,亦大多同意試工。但她強調,有關試工的一切事宜,均為僱主與僱員之間的協定,與僱傭公司無關。而黃婆婆欲聘用的印傭因被僱主解僱,已終止合約,她在離港限期前另找工作,試工屬雙方自行協議。

孫續稱,黃婆婆試用該名印傭八天後,十月二十七日再到僱傭公司,當時其兒子亦在場,並與印傭以印尼語傾談個半小時,最後決定聘用她,並繳付一千元及簽約作實。她強調,黃婆婆前後共付二千元作聘用傭工的按金,該公司不會作出退款;合約上亦已註明,如僱主不滿意所聘外籍傭工表現,僱傭公司會免費為僱主更換傭工至滿意為止。

可罰五萬入獄兩年
入境事務處發言人回覆,外籍家庭傭工只可在僱傭合約上列明的僱主居所執行家務職責,若有傭工以試工形式到其他僱主家中工作,即屬違法,違例者會遭檢控,一經定罪最高罰款五萬元及入獄兩年;協助及

首頁

尾頁

跳至