興趣嗜好

跳至

別墅

視訊短片real player or media player都播唔到???

只是Canon數碼相機的視訊短片以前都用real player or media player都播play到,但今日play唔到。
real player淨係彈句話""暫無新軟件支援video/x-pn-jpeg-plugin.""

Windows Media Player話"" 無法播放檔案。找不到播放檔案所需的一或多個轉碼器。""

請問有何方法可看番個movie???

複式洋房

Re: 視訊短片real player or media player都播唔到???

用vlc player或k-lite試試.

別墅

Re: 視訊短片real player or media player都播唔到???

Hi 明心,多謝你的提議
但我又唔想裝太多software,請問有冶標又冶本的方法(即用番real player or window media player),有何方法?唔該晒!

複式洋房

請別客氣!
每個軟件都有佢o既界限,所以電腦要安裝不同軟件去不同o既做野,好難有又治標又治本o既一個軟件,無計!!!

sandycat 寫道:
Hi 明心,多謝你的提議
但我又唔想裝太多software,請問有冶標又冶本的方法(即用番real player or window media player),有何方法?唔該晒!

洋房

Hello...

我都係用 canon DC 拍了DMovie..
個 Format 係 AVI.

正常Window Media player可 play .
有冇 check 下 有冇選(Window Media player 內的工具-->選項-->檔案類型--> windows 視訊檔 AVI)

不過我用 Apple Quick time....

試下啦....

別墅

明心

多謝你意見,我以前D video用相同software real player and MS Media Player是睇到的,因此我想是某方面出了問題,想解開個"結"。

TOTOBABA

檔案類型已選了avi 啦!!

[size=large]anyone help !!!!

:-( :-( :-(

別墅

Up, anyone help ????

侯爵府

畀面勳章

若您個OS係winXP既話,試下upgrade去/ 重裝windows media player 10!睇睇佢"收唔收復"到問題??
或且上M$既windows update睇睇有冇patches/hot fix for media player囉,trytry....

good luck

跳至