跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

很擔心,見女兒現在2歲8個月還未識說句子...
是不是叫遲說話呢?

珍珠宮

我個仔已可以完整一句句子咁講.但佢之前22個月大左右才真正開聲講嘢.

你個囡講唔到句子,但識講什麼?

如果擔心,打去問下健康院,要講誇張D.看可否見下醫生.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 wan_sosin 於 11-1-8 00:12 發表
我個仔已可以完整一句句子咁講.但佢之前22個月大左右才真正開聲講嘢.

如果擔心,打去問下健康院,要講誇張D.看可否見下醫生. ...

因不想去健康院。。。
不知她是不是不肯說句子?
她識A-Z,識1-20(中英文),識唱歌仔。識顏色:RED,YELLOW,BLUE,GREEN,紫色,黑色及白色。眼耳咀鼻(中英),動物如:牛,羊,兔,雞,狗,貓,豬,馬(中英)識說爸媽,的士,小巴,私家車,TRAIN,BYE BYE,抱抱,打打,車車,波波,婆婆,姐姐,姨姨,叔叔,BIRD,TREE及面包,粥,粉,飯等等還有很多和女兒現在會跟人說水尾。

別墅

我諗你真係帶佢去健康院check下,照計點都會識D簡單句子,尤其係女仔。可能我個女說話方面發展得好D,佢而家係對答如流,連係電話都識答對方問題。不過我地平時同佢講好多野,而且唔會講疊字好似食飯飯,睇書書,飲水水等,我地係用大人講既方式溝通,我覺得會快D由講單字到句子架,你試下啦!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lamyy 於 11-1-8 23:28 發表
我諗你真係帶佢去健康院check下,照計點都會識D簡單句子,尤其係女仔。可能我個女說話方面發展得好D,佢而家係對答如流,連係電話都識答對方問題。不過我地平時同佢講好多野,而且唔會講疊字好似食飯飯,睇書書,飲水水等,我地係用 ...

謝謝你的建議。

珍珠宮

我同意!
如果Check過無事又無損失.
如果你個囡會跟人口水尾講嘢,你有無試過要佢跟你講一些很簡單的句子,要佢一字一句跟你講?
我都唔會刻意就個仔說話,我都喺用大人的說話方法同個仔講嘢,唔會用bb聲,唔會刻意說好慢,但個仔喺完全聽到,除非需要教他時才會講慢D.

原帖由 lamyy 於 11-1-8 23:28 發表
我諗你真係帶佢去健康院check下,照計點都會識D簡單句子,尤其係女仔。可能我個女說話方面發展得好D,佢而家係對答如流,連係電話都識答對方問題。不過我地平時同佢講好多野,而且唔會講疊字好似食飯飯,睇書書,飲水水等,我地係用 ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 wan_sosin 於 11-1-10 18:04 發表
我同意!
如果Check過無事又無損失.
如果你個囡會跟人口水尾講嘢,你有無試過要佢跟你講一些很簡單的句子,要佢一字一句跟你講?
我都唔會刻意就個仔說話,我都喺用大人的說話方法同個仔講嘢,唔會用bb聲,唔會刻意說好慢, ...

有呀,呀女宛全跟到我一字一句去講說話架。

珍珠宮

咁可能需要比多些時間佢,因為有些小朋友是不太喜歡說話,而不是不能說.我家姐個仔3歲才說話,2歲時看過兒科心理,說他唔鐘意講嘢,之後都需要做些輔助,慢慢改善.而家好大個啦,無任何問題,不過都喺少說話的人.

原帖由 rainrain613 於 11-1-10 18:55 發表

有呀,呀女宛全跟到我一字一句去講說話架。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 wan_sosin 於 11-1-11 14:22 發表
咁可能需要比多些時間佢,因為有些小朋友是不太喜歡說話,而不是不能說.我家姐個仔3歲才說話,2歲時看過兒科心理,說他唔鐘意講嘢,之後都需要做些輔助,慢慢改善.而家好大個啦,無任何問題,不過都喺少說話的人.

...

明白,謝謝你呀.

大宅

其實好看小朋友的個性, 亦要看他的情緒, 我囝囝在1歲半都懂說搭港鐵. 我好熱...唔記得的字句. 而在2歲時,便懂唸3-4段三字經. 現在2歲9個月,好多廣告不用看,只是聽,他都懂連音樂都可以背出來. 可能因他有家姐與他傾計和玩耍, 所以說話及表達自己都ok. 比以前同齡的家姐多說話,多動作,說話說過不等......等.

你不防帶他多與小朋友玩耍,讓他多表達自己. 不時要同他說話,行到邊,說到邊. 都會幾忙o家! 有時會覺得囝囝好煩tim. 但知道他不停學新事物,會好大得著.

以前佢好喜歡看財經新聞, 現在佢好喜歡看新聞及宣傳易...他識邊個係- 美國總統Obama, 國家主席胡錦濤, Donald Tsang,已學懂唱國歌, 所以比佢看新聞可以學到好多東西. 現在, 他去街識分-Benz, BMW, Audi, Honda, Toyota. 大家加油!!!

原帖由 wan_sosin 於 11-1-8 00:12 發表

如果擔心,打去問下健康院,要講誇張D.看可否見下醫生. ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 vic6 於 11-1-28 19:16 發表
其實好看小朋友的個性, 亦要看他的情緒, 我囝囝在1歲半都懂說搭港鐵. 我好熱...唔記得的字句. 而在2歲時,便懂唸3-4段三字經. 現在2歲9個月,好多廣告不用看,只是聽,他都懂連音樂都可以背出來. 可能因他有家姐與他傾計 ...

好叻仔呀.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

勁多野講....乜都識....想佢靜下都唔得

珍珠宮

樓主個女而家有無進步呀?

快慢因人而異,不代表什麼!

有些小孩鐘意用腦多些,也會少說話.

最重要我們給孩子足夠愛心和明白他們的需要.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 wan_sosin 於 11-1-29 11:50 發表
樓主個女而家有無進步呀?

快慢因人而異,不代表什麼!

有些小孩鐘意用腦多些,也會少說話.

最重要我們給孩子足夠愛心和明白他們的需要.

謝謝關心呀,女兒現在好了一點也識說簡單句子或有時教她說些很長的句子她也會跟著說喇。。。
但到現在她還未介到片,也另我很頭痛呢~

珍珠宮

很開心你個女有進步! 繼續努力!加油!

介片方面,而家天氣凍,唔好急,天氣暖些會好d,總會成功的!不過就要好有決心,唔好一做唔到就幫佢著返片.

原帖由 rainrain613 於 11-1-30 23:06 發表

謝謝關心呀,女兒現在好了一點也識說簡單句子或有時教她說些很長的句子她也會跟著說喇。。。
但到現在她還未介到片,也另我很頭痛呢~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 wan_sosin 於 11-1-30 23:52 發表
很開心你個女有進步! 繼續努力!加油!

介片方面,而家天氣凍,唔好急,天氣暖些會好d,總會成功的!不過就要好有決心,唔好一做唔到就幫佢著返片.

...

明白, 謝謝你呀.
我呀女返N班會著片, 放學回來時我只比長褲及開暖風機比她. 看看可不可早一點介到片?

珍珠宮

其實就係有時著片,有時又不著,所以難介.
希望在這個年假你個囡成功介片啦!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 wan_sosin 於 11-2-1 00:08 發表
其實就係有時著片,有時又不著,所以難介.
希望在這個年假你個囡成功介片啦!

你說對. 謝謝你.
希望女兒最遲上K1之前可以介到片喇.

大宅

我有個舊同事既仔三歲至講野。爸爸講普通話,媽媽講英文,兩歲班學校講英文同廣東話,三歲開始講野先講英文,然後好快講很流利既普通話,四歲就可以講好流利既廣東話。

唔識講野就真係好驚,但你個女只係唔鐘意講,應該好好多!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 newmama0724 於 11-2-10 23:27 發表
我有個舊同事既仔三歲至講野。爸爸講普通話,媽媽講英文,兩歲班學校講英文同廣東話,三歲開始講野先講英文,然後好快講很流利既普通話,四歲就可以講好流利既廣東話。

唔識講野就真係好驚,但你個女只係唔鐘意講,應該好好多! ...

謝謝你呀。
現在呀女最叻說:唔該爸爸謝謝Thank you及唔該媽媽謝謝Thank you,有時去鄰家哥哥度玩會識說唔該哥哥,離開時主動同哥哥bye-bye呢。
也叫有進步。

首頁

尾頁

跳至