烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

急!請問"ham"魚頭豆腐湯點煲

大宅

Re: 急!請問"ham"魚頭豆腐湯點煲

鹹魚頭菜乾瘦肉豆腐湯
材料:鹹魚頭一個 (須浸透清洗鹽分,最好馬友或黃花魚頭)、蜜棗兩粒、豆腐四磚(最好板豆腐)、白菜乾一兩(洗淨切開)、瘦肉三兩 生薑幾塊

炮製貼士:

先用水浸透鹹魚頭同白菜乾;
放入材料煲滾後再用中火煲兩小時。

大宅

芥菜鹹蛋魚頭湯

http://www.foodno1.com/menu/archive/food-tt-recipe/html/food-tt-20000209c.html

別墅

想請問鹹魚頭係邊到買, 要買幾大個? 點解要落菜乾瘦肉呢?這湯是否下火呀?不好意思,因我是新手,所以好多問題.........

大宅

要買幾大個?
你係街市賣什貨 (豆, 豆豉, 油鹽檔口) 話要煲湯用鹹 魚 頭.

鹹 魚 頭 味 甘 兼 具 清 熱 作 用 , 而 豆 腐 性 涼 , 亦 有 清 熱 解 毒 之 效 , 對 於 口 腔 潰 爛 、 牙 齦 腫 痛 、 口 臭 及 便 秘 等 都 甚 有 功 效 。

點解要落菜乾瘦肉呢? 吊味

飲菜乾湯可減少因天氣乾燥而引致的咳嗽, 因白菜乾有清熱除燥的功效。

別墅

Thank You

洋房

大芥菜豆腐咸魚頭下火湯

功效: 清熱下火

材料:(4 至 6 人份量)

煲湯豆腐$3
咸魚頭 1個 (街市內雜貨鋪有售)
芥菜 $5
瘦肉 $10
薑 1舊

做法:

1. 用少許,生粉,生抽,生油"頁" d 瘦肉片.

2.用水浸一浸個咸魚頭,然後落鑊煎一煎..

3.菜切小段,洗淨待用.用菜刀"拍"爛舊薑.

4.水兩大湯碗,先放薑, 瘦肉片,咸魚頭,豆腐煲滾.

5. 煲滾後,細火煲1小時.

6.將切好既芥菜,落鑊爆香.

7. 加埋炒好既菜再煲多10分鐘左右.

8. 落鹽調味即可.

注意:

個湯其實唔落鹽都已經好夠味,請試真d先落鹽...

stellat 寫道:

首頁

尾頁

跳至