想生BB

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

有冇人睇過中醫蘇元元?請comment!

大宅

睛靈勳章

Re: 有冇人睇過中醫蘇元元?請comment!

經這裡姊妹介紹,我昨天第一次看她,她開了藥方給我。她有藥粉,但我的藥是補藥,最好用藥

複式洋房

slingling,

我有睇過她,最初我都係聽人講話佢係某醫院當講師(但冇求証),因想要bb但到最後都不看了.由於睇她已有一段時間還不成功,因此有次她話要幫我揪血驗homours,黃體銅素,雌激素等等一大堆,到最後報告全都有問題,我便立該拿報告見我的婦科e生,e生說報告是費的,因為揪驗不同的項目會是在不同的日子揪血的,例如驗黃體銅素就要在經期後幾多天驗..等等(不記得了,已是年幾前的事).如果妳要飲藥的話她會叫妳最好去樓下間藥房執藥,話果度d藥靚d,但我覺得"lert"水多d,藥粉我就未試過.睇佢都幾貴ga,剩係診金都要$100,一次只開2劑藥,要睇得好密,條數都幾"金",自己諗清楚啦!  

複式洋房

Myan:

我現都睇她, 睇了她都有3個幾月但不成功,(月經期第18日)上星期六她叫我驗血昨天報告出咗,話我黃體酮及雌激素十分低,之前她又叫我老公驗精,最後報告出咗又話精子不夠活躍,液化不好等,所以令我哋十分擔心,我想問你後尾掂樣才有bb, 睇邊個醫生?
唔該! thank you!

複式洋房

Hi, ttboy,

我老公都有液化耐的問題 (over 10小時)。我睇開的中藥叫他飲多些水、果汁、牛奶,及食冬蟲夏草、杞子、九菜、核桃、魚蝦及杞子烏雞湯等,但要清蒸或水煮,不要食熱氣及刺激

大宅

我都係睇蘇醫師, 不過覺得都ok喎, 妳可以自己保藥, 可以食佢d藥粉或藥丸. 如果自己保藥, 佢係會提議妳响樓下間藥房買, 不過我老公話週圍都有, 駛乜幫趁佢買....咁又係, 否則都唔會咁hard sell. 而且我上之睇, 岩岩有個太太話樓下果間d人又慢又懶, d中藥又唔靚, 嘩....聽到後仲更加唔買啦.
不過話時話, 佢真係唔平, 睇一次$150, 3-4日藥, 不過通常佢都係開d寶藥, 所以我有時會自己加多1日藥0既.
同埋我貪佢位置方便, 而且唔駛排隊. 當然, 最重要係我覺得睇完佢, 身體真係好左, 而且面色又好左, 仲重左7磅呀.

複式洋房

ttboy,

唔駛咁擔心,佢d藥都係d保健藥,食咗都冇壞嘅,睇中e都要睇下夾唔夾,我可能同佢唔夾呢!
我就見意妳最好攞埋個report見自己婦科,起碼放心d唔駛自己嚇自己,我後來再要在婦科處重新驗過,report 是正常.至於我到現在都未有bb,我已抱著平常心看待了,因為已花了很多時間,心機,金錢,結果都是一樣"不明"...

祝妳早日如願!加油加油....

複式洋房

dou-dou:

蘇醫師叫我老公多食燉花膠、飲雞湯和多做運動,現在我老公朝朝去公園跑步,夜晚又去游水,每星期六或日就一起去行山,希望快d成功,另外,我睇到有本講男性保健的書,裡面有隻湯水”冬蟲草煲蠔豉湯”,話可對液化有幫助,我也給蘇醫生睇過,她話不防一試,材料如下:

冬蟲草2錢
蠔豉2兩
果皮2片
麥冬3錢
女貞子3錢

做法:

將所有材料洗淨及放入煲內,加入6碗水,以大火煲滚,改以中火煲1 1/2小時即成。

吃法:

溫服,每星期服用2次。

你可試試比你老公食,不過我老公話比較咸,所以我放少了蠔豉,只放5隻就算,另外想問你睇開嗰個中醫有無叫你驗血或做其他檢查?現在我和老公都好似有d問題,所以你最好一齊做檢查一齊調理,以免睇完老公又睇你,晒時間。

複式洋房

ttboy,

很多謝你的湯水介紹,我會試

首頁

尾頁

跳至