跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人知結構性超聲波與3D或4D之分別?

請問有冇人知結構性超聲波與3D或4D之分別呢?因為我吾知好吾好係政府照完結構性超聲波後,再去私家照3D或4D,如是同一樣東西,可考慮不去私家。請幫忙解答!
]

大宅

Re: 請問有冇人知結構性超聲波與3D或4D之分別?

poohpoohlee,
個日我去左威院做OSCAR,個姑娘同我做左3D.其實4D的第4個D指的是時間掛(?!)我問左姑娘點解照3D,她說現在試驗緊3D呢種科技是否能用在醫學診斷上,一般用2D來看BB各方面有無問題.我照完就有張3D相,上面寫住4D.一般常識來講3D係立體,4D就加入時間呢個因素.
我有日看電視是講外國有個醫生搞緊用3DCHECK BB的內藏的研究.

結構性超聲波---我又問左,姑娘話16週照最好,主要看BB各個系統有無問題.如果響威院生,一定會有得照,可惜我無份!

複式洋房

南瓜 :

請問你係咪都係做完一站式後再安排你16週再去照結構?
我是因為做一站式時度頸皮厚了少少,所以他們說為結果
更準確,所以安排我在16週時再去照結構,咁你在第一次
的報告上有冇話你有其他問題呢?

大宅

my0,
我上次做一站式結果一切正常,唔需要再跟進.
我估你講的是因為你BB頸皮厚了少少,要做跟進卦?
我無響威院登記,唔會去再去那兒檢查.不過我響廣華做完第一次檢查,姑娘就同我BOOK做結構超聲波.成20週先做呀!

複式洋房

南瓜 :

係喎...我諗我上次在威院時照那個就是你所講的3D,
因為係可以睇到BB橫睇豎睇都得的,我自己搞錯了,
咁之後要照結構就可能要再跟進所以要再去。
Thank You!

首頁

尾頁

跳至