美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

整牙套一問

複式洋房

Re: 整牙套一問

我都有四隻牙套...有一隻牙蛀得太厲害要落牙套.
有一隻俾我食野咬崩左...斷埋半隻牙腳...要"mock"左隻
牙,做牙橋(即三隻牙套)...
以我理解,如果杜牙根就係想保住隻牙,唔駛"mock".但好多
時杜左牙根既牙會特別脆,容易咬崩,咁牙醫就會suggest你
落牙套保護住隻牙.
"mock"牙就唔駛杜牙根,因為已經冇左隻牙.但一"mock"就
會車埋前後既牙,即係做牙橋...咁就貴咯...
車牙就唔會點痛,因為會打麻醉藥...麻醉藥過左就會覺得唔
舒服...又未至於痛

複式洋房

miffy,

我都帶咗幾個星期,初時有d唔慣因為時時咬到面珠肉(我整大牙),要畀e生檢查同調較,要試帶起碼3星期,不過好快就適應咗,明天要把牙套"痴"死.
基本上過程都唔會痛,因為車牙時會麻醉,之後做倒牙模..配戴..檢查..固定("痴"死)..完
p.s.痛唔痛都要視付e生手勢.

複式洋房

Myan,
點解你要整咁耐?我個牙醫一個星期就幫我攪掂晒

大宅

下...要整咁耐架...我依家岩岩都杜緊牙根呀
個醫生話杜一次應該唔得喎...可能要2-3次(落藥)
然後先可以帶個牙套喎.....咁真係...係真唔係呢???
可唔可以再詳細d話比我知呀!!!!
唔該!!!

禁止訪問

大宅

miffy:
請問你個醫生"種牙"要收幾多$$$呀, 我好驚睇牙醫, 每次去到都會驚到"陣晒"

複式洋房

rennielo,

唔知wor,e生話要待自己徹底適應咗先將牙套"痴"死,今天搞店啦!

複式洋房

miffy,
$1400隻算平勒,我要$2300隻...個醫生不嬲都收得唔平,
不過由我六歲跟到宜家,冇所謂啦.
如果你有牙週病,記住要定期洗牙,同埋要用正確方法刷牙,
千祈唔好打橫刷,如果唔係牙肉會慢慢向上收縮,咁牙套就
包唔晒隻真牙,就會露真牙嫁...你明唔明呢?

複式洋房

MoMoButaWing,
你牙醫冇呃你呀,我媽咪上次杜牙根落左六次藥先攪掂
(好似話牙根有膿)...由於隻牙杜左牙根,隻牙會慢慢變
得灰灰地,同埋好脆.咁我媽咪驚會咬斷隻牙...如果斷左
就要做牙橋(3隻)...所以佢咪做埋牙套囉.
我就唔記得左我媽咪杜牙根整左幾耐,總之我同佢都係
淨係整牙套(車牙+落牙套)會一個禮拜內攪掂.但如果
要"mock"牙就要等隻牙傷口好番先可以整牙套.

大宅

may I know "cool" 牙how much ar?

首頁

尾頁

跳至