產前產後

跳至

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

三個月大既bb,應該幾多個鐘食一次奶架?

我囡囡而家3個月,仲係3個鐘食一餐....佢初初出世都係差不多3個鐘一餐...
係唔係應該越大,每餐相隔時間會越耐??

子爵府

Re: 三個月大既bb,應該幾多個鐘食一次奶架?

應該4個鐘,我BB3個月時都係4個鐘食一次,有一歺係8小時因為以介夜奶
人見人愛皇帝仔BB入黎睇la 皇帝baby皇親國戚開心笑哈哈===>>>去片

大宅

我bb仲未戒夜奶添呀....
係咪一定要train佢呢?? 我希望唔使迫佢,等佢自然發展....

大宅

應該係4小時1 餐,每次俾佢食多少少,等bb可以隔耐d先食第2餐。夜晚果餐又俾佢食多d,就會愈訓愈耐,好快就可以介夜奶!

伯爵府

其實個個bb唔同~
我個仔到依家6個月都係3hs/7oz,由出世都依家都係,3hs,就算加多左份量俾佢,佢都係3hs,我覺得呢方面唔需要太擔心,佢肯食好過唔肯食~

大宅

我個女又係三個鍾食一餐…3個月果陣係三個鍾6oz…依家差唔多四個月…都仲係三個鍾6oz…我無理咁多…總之佢食得
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

洋房

我個囝囝依家兩個月零二十五日,佢都係4個鐘食5安士奶而且已經戒了夜奶....最初頭兩個用都係3個鐘食4安士,後來我加多一安士比佢食而拉長個時間..( 佢都係自然戒夜奶的... )

大宅

你地bb咁叻既,咁快就戒0左夜奶...

我係餵人奶架,所以都控制唔到佢每餐食幾多,佢而家每晚仍然好準時叫我起身飲夜奶 :-(

複式洋房

我bb兩個半月,係母乳bb.從差不多兩個月開始從每3個小時延長至4個小時一餐. 你試下延長每餐相隔d時間,如果佢要食,你試下比d水佢飲.
我bb都未算戒到夜奶,但最近一日試過23:00飲,瞓到差不多5:00. 其他幾晚就瞓到4點幾.希望係戒夜奶先兆!

公爵府

我 bb 都係 3 個鐘一餐, 5 oz, 佢胃仔唔好, 我想佢少食多餐, 我都覺得每個 bb 都有唔同處理方法, 要就返你自己 bb
[/url]

洋房

我BB 5個鐘飲7安,一日飲4次,已戒了夜奶。

跳至